Πώς επηρεάζει ο σωματότυπος τη γυναικεία γονιμότητα

Ποια η σχέση του σωματότυπου και της γονιμότητας.

Πώς επηρεάζει ο σωματότυπος τη γυναικεία γονιμότητα
Bigstock

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο το λίπος κατανέμεται στο σώμα μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά της.

Υπό αυτή την έννοια ο σωματότυπος της κάθε γυναίκας μπορεί να «ευνοεί» τη συγκέντρωση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα ποσοστά εγκυμοσύνης, με ή χωρίς εξωσωματική, μειώνονται με τη συσσώρευση λίπους γύρω από τη μέση και τον κορμό ανεξάρτητα από το συνολικό σωματικό βάρος της γυναίκας.

Σε αντίθεση με το λίπος των μηρών που σχετίζονται με το μοτίβο του αχλαδιού, το λίπος που συσσωρεύεται στις γυναίκες με σωματότυπο σε σχήμα μήλου είναι πιο ενεργό μεταβολικά. Παράγει κυτοκίνες, χημικές ουσίες που προάγουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε άλλες διαταραχές στην αναπαραγωγική λειτουργία. Το σχήμα του μήλου είναι επίσης χαρακτηριστικό των γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), μια πάθηση που σχετίζεται με την υπογονιμότητα.

be0f5e3a-lipos-koilias.jpg

Κατανομή λίπους

Γίνεται λοιπόν κατανοητό πώς η αναφορά στον σωματότυπο της γυναίκας και κατά πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν σχετίζεται με το αν έχεις στενούς γοφούς, μικρό ή μεγάλο στήθος αλλά με την κατανομή του λίπους.

Για τον προσδιορισμό της κατανομής του λίπους χρησιμοποιούνται δύο δείκτες, η περίμετρος της μέσης και η αναλογία μέσης / ισχίου (WHR). Ως προς την αναλογία μέσης /ισχύου τα σημεία που μετρώνται με τη βοήθεια της μεζούρας είναι το στενότερο σημείο της μέσης και η μέγιστη περιφέρεια των γλουτών.

Εάν η αναλογία μέσης-ισχίου δεν είναι η σωστή, μην απελπίζεστε. Υπάρχουν τρόποι να κρατήσετε το βάρος σας σε ένα υγιές επίπεδο μέσω της άσκησης και της σωστής διατροφής.

Με πληροφορίες από fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved