Πώς οι υδατάνθρακες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την κατανάλωση υδατανθράκων αν θέλετε να συλλάβετε.

Πώς οι υδατάνθρακες μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα
Υδατάνθρακες και γονιμότητα. Bigstock

Οι υδατάνθρακες ανήκουν στην κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, δηλαδή αποτελούν συστατικά που χρειάζεστε καθημερινά σε μεγάλη ποσότητα. Η επιλογή του σωστού τύπου και της ποσότητας υδατανθράκων φαίνεται όμως ότι μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες σύλληψης ενός ζευγαριού.

Το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ καθώς και το Υπουργείο Γεωργίας συνιστούν οι υδατάνθρακες να αποτελούν το 45% έως 65% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες της ίδιας διατροφικής ποιότητας και εκεί έγκειται το πρόβλημα. Η κατανάλωση υδατανθράκων πολύ συχνά επικεντρώνεται σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που προσφέρουν ελάχιστα θρεπτικά οφέλη αλλά άφθονη ζάχαρη, λίπη, νάτριο.

laxanika-diatrofi-mamas.jpg

Υδατάνθρακες και γονιμότητα

Ενώ κάποιες πηγές υδατανθράκων προσφέρουν ποιοτική ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και βελτιώνουν τη διάθεση, άλλες δεν προσφέρουν στον οργανισμό τίποτα παραπάνω από ζάχαρη, ανεβάζοντας έτσι απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα χωρίς να έχουν ταυτόχρονα θρεπτική αξία για τον οργανισμό.

Μια δίαιτα πλούσια σε εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα του ζευγαριού. Για τους άνδρες, ο αριθμός και η ποιότητα του σπέρματος μπορούν να μειωθούν λόγω του αυξημένου βάρους ενώ στις γυναίκες η παχυσαρκία επηρεάζει την ορμονική ισορροπία, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία της ωορρηξίας.

Έρευνα δείχνει ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων, με έμφαση στην ποιότητα, μπορεί να έχει οφέλη γονιμότητας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Smiling Young With Woman With Opened Daily Veganuary Calendar On Phone App While Eating Fresh Green

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν όσπρια, λαχανικά και τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλουν στην ορθή λειτουργία του εντέρου.

Η κατανάλωσή τους προσφέρει στο σώμα βιταμίνες. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε αυτά τα τρόφιμα συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας, ενώ θα σας γεμίσουν ενέργεια. Ιδανικά, το 50% των ημερήσιων θερμίδων πρέπει να προέρχονται από σύνθετους υδατάνθρακες που περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και όχι ζαχαρούχα ποτά ή τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η κατανάλωσή τους, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των ωαρίων και να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της ορμονικής ισορροπίας που είναι απαραίτητη για τη σύλληψη και τη διατήρηση μιας υγιούς εγκυμοσύνης. Στους άνδρες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συγκέντρωση του σπέρματος μειώνεται καθώς η κατανάλωση υδατανθράκων και το γλυκαιμικό φορτίο αυξάνεται.

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved