Ο παράγοντας της παιδικής ηλικίας που επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών

Τι θα πρέπει να προσέξουν τα αγόρια από την παιδική τους ακόμα ηλικία. 

Ο παράγοντας της παιδικής ηλικίας που επηρεάζει τη γονιμότητα των ανδρών
H παχυσαρκία στην παιδική ηλικία των αγοριών έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανδρική γονιμότητα Bigstock

Η διατροφή όπως και το βάρος παίζουν σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Σύμφωνα όμως με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Endocrinology, φαίνεται ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία των αγοριών έχει αρνητικές επιδράσεις στην ανδρική γονιμότητα. Συγκεκριμένα, οι όρχεις των υπέρβαρων αγοριών τείνουν να έχουν χαμηλότερο όγκο γεγονός που τα θέτει σε κίνδυνο υπογονιμότητας στην ενήλικη ζωή.

Η υπογονιμότητα επηρέασε 48 εκατομμύρια ζευγάρια μόνο το 2010. Ερευνητές πιστεύουν ότι η ανδρική υπογονιμότητα ευθύνεται για την υπογονιμότητα των ζευγαριών για περίπου τις μισές από όλες τις περιπτώσεις χωρίς όμως να έχουν προσδιοριστεί τα ακριβή αίτια.

paragontes-poy-epireazoun-ti-gonimotita.jpg

Ανδρική υπογονιμότητα

Μια γερμανική μελέτη που αξιολόγησε την υπογονιμότητα σε περισσότερους από 20.000 άνδρες που παραπέμφθηκαν σε κέντρο γονιμότητας, δεν μπόρεσε να γίνει διάγνωση για περίπου το 70% αυτών. Παρατηρήθηκε επίσης μια μειωτική τάση της συγκέντρωσης σπέρματος και του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων τα τελευταία σαράντα χρόνια.

Παράλληλα με τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, καταγράφεται σημαντική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας από 32 σε 42 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι μελετητές υπολογίζουν ότι περίπου το 60% των παιδιών σήμερα θα είναι παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Ιταλικές έρευνες έχουν επίσης αποκαλύψει ατροφία των όρχεων σε σχεδόν το ένα τέταρτο των νεαρών ανδρών ηλικίας 18-19 ετών των οποίων η μελλοντική γονιμότητα κινδυνεύει. Διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες (συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα) και καθημερινές συνήθειες (όπως η καθιστική ζωή ή οι διατροφικές διαταραχές) έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

paidiki-paxisarkia.jpg

Παχυσαρκία και υπογονιμότητα

Η επίδραση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ανάπτυξη των όρχεων στην παιδική ηλικία είναι άγνωστη. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη σε 268 παιδιά και εφήβους ηλικίας 2 έως 18 ετών, που παραπέμφθηκαν στη Μονάδα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Κατάνια, στη Σικελία, για έλεγχο του σωματικού βάρους.

Αφού συνέλεξαν δεδομένα για τον όγκο των όρχεων, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη, διαπίστωσαν ότι τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο όγκο όρχεων σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην περιεφηβική ηλικία. Δεδομένου ότι ο χαμηλότερος όγκος των όρχεων προβλέπει φτωχότερη παραγωγή σπέρματος στην ενήλικη ζωή, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν τη στειρότητα αργότερα στη ζωή τους.

Με πληροφορίες από το eurekalert.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved