Η ανεπάρκεια ταυρίνης επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Τι έδειξε έρευνα.

Η ανεπάρκεια ταυρίνης επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα
Bigstock

Οι άνδρες που έχουν ανεπάρκεια ταυρίνης είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα γονιμότητας , σύμφωνα με έρευνα.

Ιάπωνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια που δεν είχαν το συγκεκριμένο αμινοξύ ήταν πιο πιθανό να είναι στείρα ενώ το σπέρμα τους είχε παραμορφωμένη ουρά.

Όμως, όταν στα τρωκτικά δόθηκε ταυρίνη, που υπάρχει στο κρέας, τα λαχανικά και τα όσπρια, οι ουρές τους επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Τι είναι η ταυρίνη

Η ταυρίνη, ή 2-αμινοαιθανοσουλφονικό οξύ, είναι οργανική ένωση που κατανέμεται ευρέως στους ζωικούς ιστούς. Είναι ένα σημαντικό συστατικό της χολής και μπορεί να βρεθεί στο παχύ έντερο ενώ αντιπροσωπεύει μέχρι και το 0,1% του συνολικού σωματικού βάρους του σώματος. Η ταυρίνη ονομάστηκε έτσι επειδή απομονώθηκε για πρώτη φορά από χολή βοδιού το 1827 από τους Γερμανούς επιστήμονες Φρίντριχ Τίντεμαν και Λεοπόλδο Γκμέλιν.

gonimotita.jpg

Ανεπάρκεια ταυρίνης στους άνδρες

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποσοστό των ανδρών με ανεπάρκεια ταυρίνης αλλά όσοι έχουν άγχος, ουρική αρθρίτιδα, παχυσαρκία ή νεφρική ανεπάρκεια είναι πιθανόν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ( ταυρίνης).

Επίσης, οι βίγκαν και οι χορτοφάγοι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειας ταυρίνης επειδή το κρέας είναι βασική πηγή του συγκεκριμένου αμινοξέος.

Τι έδειξε η μελέτη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tsukuba και το Πανεπιστήμιο Cornell στη Νέα Υόρκη μελέτησαν το σπέρμα ποντικών σε σχέση με την ταυρίνη.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι χωρίς ταυρίνη, τα σπερματοζωάρια είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια ουρά με λάθος γωνία ή μια συστροφή σε αυτήν, που τα καθιστούσε ανίκανα να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

Η αλλαγή στο σχήμα οφείλεται λόγω της όσμωσης που συμβαίνει όταν το υγρό ρέει μέσα και έξω από το σπέρμα. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Atsushi Asano ισχυρίζονται ότι η ταυρίνη βοηθά να διατηρήσουν τη δομή τους έξω από τον όρχι.

Η ομάδα ανακάλυψε ότι τα σπερματοζωάρια απορροφούν την ταυρίνη από το γεννητικό σύστημα αντί να τη φτιάχνουν μόνα τους, επομένως η παροχή τους εξαρτάται από τη διατροφή.

andriki-gonimotita-kai-viatamines.jpg

Η ταυρίνη είναι «κομβική για την ανδρική γονιμότητα»

Ο Δρ Asano ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παραγωγή ταυρίνης και η απορρόφησή της από το σπέρμα είναι κομβικοί μηχανισμοί για την ανδρική γονιμότητα. Πιστεύουμε ότι καθώς το σπέρμα ταξιδεύει μέσα από διαφορετικά οσμωτικά περιβάλλοντα, το επίπεδο της ταυρίνης μέσα στο κύτταρο μετατοπίζεται για να εξισορροπηθεί η αλλαγή στον όγκο των κυττάρων. Αυτό αποτρέπει τις υπερβολικές αλλαγές στο σχήμα, επιτρέποντας στο σπέρμα να ολοκληρώσει επιτυχώς τη γονιμοποίηση κάτω από δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Federation of European Biochemical Societies Journal.

Με πληροφορίες από τη dailymail.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved