Μπορεί πραγματικά το άγχος να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Πώς σχετίζεται το άγχος με την υπογονιμότητα;

Μπορεί πραγματικά το άγχος να επηρεάσει τη γονιμότητά σας;

Γυναικεία υπογονιμότητα και άγχος.

Bigstock

Αν και είναι απίθανο το άγχος από μόνο του να μπορεί να προκαλέσει στειρότητα, φαίνεται ωστόσο ότι επηρεάζει την ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα. Το άγχος μπορεί επίσης να παρατείνει το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη εγκυμοσύνης ενώ επηρεάζει την ψυχολογία των γυναικών που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας

Ενημερωθείτε

Ενημερωθείτε σχετικά με την κατάστασή σας. Λύστε όλες σας τις απορίες μιλώντας με κάποιο ειδικό και ρωτήστε για τις επιλογές που έχετε.

Μιλήστε

Μιλήστε στον σύντροφο για τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας και επιτρέψτε τον να αισθάνεται και να αντιμετωπίζει την κατάσταση διαφορετικά. Αποφύγετε τις συγκρούσεις αλλά και την απομόνωση. Μπορείτε να μιλήσετε σε τρίτους για την κατάστασή σας χωρίς να μπείτε σε λεπτομέρειες αν δεν το θέλετε ή το αντίθετο, να ζητήσετε να σας υποστηρίξουν.

Top View Portrait Of Sad Depressed Young Woman Crying Hiding Under Blanket Lying On Bed In Dark Bedr

Γυναίκα κλαίει ξαπλωμένη στο κρεβάτι.

Bigstock

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης

Το ανθρώπινο σώμα έχει δύο τύπους αποκρίσεων: μάχη (ή φυγή) και χαλάρωση. Η αντίδραση μάχης ή φυγής συμβαίνει στο σώμα σας όταν αισθάνεστε κίνδυνο. Είναι η ίδια αντίδραση που βιώνετε κατά τη διάρκεια του ψυχολογικού στρες. Η απόκριση χαλάρωσης συμβαίνει όταν το σώμα βρίσκεται σε βαθιά ανάπαυση. Οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές ή ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε το άγχος συμπεριλαμβανομένου και του στρες που σχετίζεται με την υπογονιμότητα.

Να προσέχετε την υγεία σας

Φροντίστε να τρέφεστε υγιεινά, να ασκείστε τακτικά, να κοιμάστε επαρκώς και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Αντιμετωπίστε το σεξουαλικό στρες

Το σεξουαλικό στρες είναι κοινό μεταξύ των ζευγαριών με υπογονιμότητα, κυρίως επειδή πιστεύουν ότι το σεξ είναι μια υποχρέωση ή ένα καθήκον και όχι απόλαυση. Βρείτε τρόπους να χαλαρώσετε ακόμα και να κάνετε ένα διάλειμμα από το προγραμματισμένο σεξ.

Με πληροφορίες από τη mayoclinichealthsystem.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved