Πώς να βοηθήσετε μια φίλη που παλεύει με την υπογονιμότητα

Τι να πείτε στη φίλη σας που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί.

Πώς να βοηθήσετε μια φίλη που παλεύει με την υπογονιμότητα
Bigstock

Ο δρόμος της μητρότητας δεν είναι εύκολος για όλες τις γυναίκες. Πολλές προσπαθούν χρόνια ελπίζοντας σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν έρχεται πάντα.

Οι γυναίκες αυτές ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι αόρατες.

Αν τυγχάνει να γνωρίζετε μία, είτε είναι φίλη, συνάδελφος, απλά γνωστή, στηρίξτε την συναισθηματικά. Το έχει ανάγκη.

mesogeiaki-anaimia-kai-gonimotita.jpg

Πώς μπορείτε να τη βοηθήσετε

Αντιμετωπίστε με σοβαρότητα το πρόβλημα που αντιμετωπίζει

«Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι ένα άβολο θέμα, επομένως οι άνθρωποι συχνά προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα όταν μιλούν με φίλους τους », λέει η Barbara Collura, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του RESOLVE: The National Infertility Association. Όπως συμβουλεύει ο καλύτερος τρόπος στήριξης είναι να αποφύγετε σχόλια όπως «Απλά, χαλάρωσε», καθώς μπορεί να υποδηλώνει ότι δεν δίνετε στην κατάσταση τον βαθμό προσοχής που της αξίζει. «Η γυναίκα αισθάνεται συχνά υπεύθυνη για την αδυναμία σύλληψης όταν, στην πραγματικότητα, η υπογονιμότητα επηρεάζει εξίσου γυναίκες και άνδρες και έχει πολλές αιτίες», εξηγεί η Collura.

Μη παραπονιέστε για τη δική σας εγκυμοσύνη

Ακόμα κι έχετε μια δύσκολη εγκυμοσύνη, θα πρέπει να αποφεύγεται να μιλάτε συνέχεια γι΄αυτή τη φίλη σας που προσπαθεί να συλλάβει. «Ο νούμερο ένα κανόνας είναι: Μην παραπονιέσαι για την εγκυμοσύνη σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράζεις τις ενοχλήσεις σε οποιονδήποτε άλλο στη ζωή σου, αλλά μη βάζεις τη φίλη σου που παλεύει με την υπογονιμότητα να σε παρηγορεί», λέει η Collura.

Προφανώς και θα είστε ειλικρινής μαζί της, αν σας ρωτήσει αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι η φίλη σας θα έδινε τα πάντα για να βιώσει τις ενοχλήσεις που υπομένετε επειδή αυτές οι ενοχλήσεις προέρχονται από ένα μωρό που μεγαλώνει μέσα σας.

ipogonimotita-kai-filia.jpg

Να δείχνετε κατανόηση

Το να ακούτε τη φίλη σας να μιλάει για τον αγώνα της να αποκτήσει παιδί μπορεί να σας κάνει να νιώθετε άβολα ή να σας επηρεάζει ψυχολογικά. Είναι πολύ εύκολο να κρατάτε αποστάσεις όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, αλλά σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν αν η κατάσταση αντιστρεφόταν. Επομένως, δείξτε κατανόηση όσο μπορείτε και αντέχετε.

Υποστηρίξτε την

«Οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορεί να είναι αγχωτικές και το να έχεις κάποιον δίπλα σου πέρα από τον σύντροφό σου είναι πολύ σημαντικό», εξηγεί η Barbara Collura προσθέτοντας ότι «και μόνο το να γνωρίζουν ότι έχουν κάποιον να απευθυνθούν χωρίς να χρειαστεί να πουν κάτι ή να κρυφτούν, είναι μεγάλη στήριξη».

Με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved