Σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να έχεις προβλήματα γονιμότητας σύμφωνα με τους ειδικούς

Και τι να κάνεις μετά.

Σημάδια που δείχνουν ότι ίσως να έχεις προβλήματα γονιμότητας σύμφωνα με τους ειδικούς

Λυπημένη γυναίκα με υπογονιμότητα κρατά το κεφάλι της και το αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Σηκώστε το χέρι σας αν όταν ήσασταν στο λύκειο πιστεύατε ότι το να κάνεις μωρά (1,2,3,4) είναι εύκολη υπόθεση 🙋

Για πολλές γυναίκες, τα προβλήματα γονιμότητας γίνονται μια συγκλονιστική και αγωνιώδης πραγματικότητα μετά από χρόνια ελπίδων, ονείρων και σχεδίων για μια οικογένεια. Πολλοί υποψήφιοι γονείς υποθέτουν ότι η εγκυμοσύνη είναι κάτι εύκολο και μετά από μήνες προσπαθειών, απογοητεύονται κάθε φορά που βλέπουν την περίοδο να φτάνει.

Πολλές είναι εκείνες οι γυναίκες που δεν είναι πλήρως ενημερωμένες για τη γονιμότητά τους με αποτέλεσμα να φτάνουν κάποια στιγμή σε έναν γιατρό γονιμότητας, ψάχνοντας την αιτία που δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

thetiko-test-egkimosinis.jpg

Τεστ εγκυμοσύνης

Bigstock

Να τι πρέπει να γνωρίζετε για τη γονιμότητα:

Τι είναι υπογονιμότητα;

Μια γυναίκα μπορεί να σκέφτεται, «Γιατί δεν μπορώ να μείνω έγκυος;» μετά από μόλις λίγους μήνες προσπαθειών χωρίς επιτυχία. Υπογονιμότητα ουσιαστικά είναι η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο προσπαθειών. Για γυναίκες άνω των 35 ετών, η υπογονιμότητα μπορεί να διαγνωστεί μετά από έξι μήνες ανεπιτυχών προσπαθειών να μείνουν έγκυες.

Η υπογονιμότητα είναι μοναχική. Οι γυναίκες συχνά νιώθουν απομονωμένες καθώς οι άλλοι γύρω τους πετυχαίνουν πρώτη, δεύτερη ή και τρίτη εγκυμοσύνη χωρίς καμία δυσκολία. Ωστόσο, το 12% έως το 13% των γυναικών στις ΗΠΑ και περίπου το 17% παγκοσμίως αντιμετωπίζει δυσκολίες γονιμότητας. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι γυναίκες αυτές βλέπουν ότι δεν είναι μόνες και ότι υπάρχει τρόπος να έχουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη με τη βοήθεια ειδικών.

Ποια σημάδια μαρτυρούν υπογονιμότητα;

Όλα γυρίζουν γύρω από την περίοδο και φυσικά τον κύκλο (αν είναι σταθερός ή όχι). Αυτά είναι τα πιο σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία στο σώμα μιας γυναίκες που μπορούν ακόμη και να μαρτυρήσουν αν θα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα γονιμότητας στο μέλλον.

Ακολουθούν επτά εμμηνορροϊκά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα γονιμότητας:

Περίοδος με πολύ αίμα: Οι περίοδοι με πολύ αίμα που εμποδίζουν μια γυναίκα να έχει μια φυσιολιγική μέρα, μπορεί να υποδηλώνουν ενδομητρίωση.

Δυσμηνόρροια: Ομοίως, περίοδοι που είναι υπερβολικά επώδυνες, ιδιαίτερα εκείνες που κάνουν μια γυναίκα να θέλει να μείνει στο σπίτι, υποδηλώνουν κάποιο πρόβλημα που θα πρέπει να ελεγθεί. Η πιο κοινή αιτία δυσμηνόρροιας είναι η ενδομητρίωση, σε περίπου 70% των εφήβων. Άλλες αιτίες δευτερογενούς δυσμηνόρροιας περιλαμβάνουν λειομύωμα, αδενομύωση, κύστεις ωοθηκών ή πυελική συμφόρηση .

Πολύ μεγάλες ή πολύ μικρές περίοδοι: Συνήθως μια περίοδος συνήθως διαρκεί από 3 έως και 7 ημέρες. Η αιμορραγία μόνο για 1 ή 2 ημέρες ή η αιμορραγία για πολύ περισσότερο από 7 ημέρες θα πρέπει να ωθήσει μια γυναίκα να κάνει παραπάνω εξετάσεις.

grigori-periodos.jpg

Ημερολόγιο περιόδου και καταγραφεί της έμμηνου ρύσης

Bigstock

Σοβαρή ακμή: Η σοβαρή ακμή μπορεί να είναι σημάδι ορμονικών προβλημάτων στις γυναίκες και δεδομένου ότι οι ορμόνες οδηγούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας.

Τρίχες στο πηγούνι ή στο στήθος: Αν έχετε έντονη τριφοφυία στο πηγούνι ή το στήθος, τότε θα πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη ιατρού.

Απρόβλεπτες, ακανόνιστες περίοδοι: Όταν υπολογίζετε την περίοδό σας αλλά δεν έρχεται τη μέρα που περιμένετε, έρχεται νωρίτερα, έρχεται πολύ αργότερα ή δεν έρχεται καθόλου για έναν μήνα, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Απουσία περιόδου: Η απουσία περιόδου δεν είναι κάτι καλό, εκτός και εάν είστε έγκυος. Διαφορετικά, τα μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς περίοδο είναι κόκκινη σημαία και θα πρέπει άμεσα να σας δει γιατρός γυναικολόγος.

Ενώ τα προβλήματα με την περίοδό σας μπορεί σχετίζονται με το άγχος, την κακή διατροφή ή την υπερβολική ή πολύ λίγη άσκηση, μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα κάποιων διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων.

Γυναικολογικές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα

Ινομυώματα: Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι της μήτρας. Ονομάζονται επίσης μυώματα ή λειομυώματα. Τα ινομυώματα βρίσκονται συνήθως μέσα ή γύρω από το σώμα της μήτρας αλλά μερικές φορές εντοπίζονται και στον τράχηλο.

Ενδομητρίωση: Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-10% σε νέες κυρίως γυναίκες 30-40 ετών. Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός της μήτρας, αναπτύσσεται εξωτερικά και γύρω από τη μήτρα.

endomitriosi.jpg

Γυναίκα κρατά την κοιλιά της που πονά (ενδομητρίωση)

Bigstock

Ορμονικές διαταραχές: Οι ορμόνες είναι οι «χημικοί αγγελιαφόροι» του οργανισμού και ρυθμίζουν δεκάδες λειτουργίες, όπως η όρεξη, το βάρος, η διάθεση και η ερωτική επιθυμία.

Ιστορικό ΣΜΝ ή άλλων λοιμώξεων: Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα προκαλούνται από 30 διαφορετικά βακτήρια, ιούς και παράσιτα που προσβάλλουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ανδρικοί παράγοντες υπογονιμότητας: Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, κυρίως συνήθειες ενός άνδρα, που επίσης έχουν καταστροφικές συνέπειες στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ιδού ποιες είναι αυτές, που μάλλον κάποιες δεν φαντάζεστε καν.

Πότε να αναζητήσω βοήθεια για την υπογονιμότητα;

Εάν είστε κάτω των 35 ετών και προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ανεπιτυχώς για τουλάχιστον 12 μήνες, το γυναικολόγος σας θα πρέπει να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό γονιμότητας. Εάν είστε 35 ετών και άνω, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν ειδικό γονιμότητας μετά από έξι μήνες ανεπιτυχούς προσπάθειας.

Εάν έχετε συμπτώματα όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω, επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, ανεξάρτητα από το αν προσπαθείτε να συλλάβετε ή όχι.

με πληροφορίες από mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved