6 παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα - Κάποιους δεν τους φαντάζεστε

6 παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα - Κάποιους δεν τους φαντάζεστε

Μία ενδιαφέρουσα διάσταση για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα, διαβάσαμε πρόσφατα στην επίσημη σελίδα του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) από έρευνες και μελέτες που έγιναν σε μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Γιατί, πέρα από τους παράγοντες, που ήδη ξέρουμε, υπάρχουν κι έξι συνήθειες των ανδρών, που επηρεάζουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, χωρίς οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν.

6 παράγοντες που επηρεάζουν την ανδρική γονιμότητα - Κάποιους δεν τους φαντάζεστε

Οι άντρες ανησυχούν για την ποσότητα των σπερματοζωαρίων που παράγουν, ξεχνώντας, όμως, ότι εξίσου σημαντική για την αναπαραγωγή είναι και η ποιότητα. Η ανδρική υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, κυρίως συνήθειες ενός άνδρα, που επίσης έχουν καταστροφικές συνέπειες στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Ιδού ποιες είναι αυτές, που μάλλον κάποιες δεν φαντάζεστε καν.

Κατανάλωση μπέικον

Σε ποιον δεν αρέσει το λαχταριστό μπέικον; Και ποιος θα φανταζόταν ότι πρόκειται για έναν «ύπουλο» για τον άνδρα. Ωστόσο, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστήμιου του Harvard, με τη συμμετοχή 156 ανδρών υποψήφιων για Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ((IVF). Η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Myriam Afeiche και συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες κάθε συμμετέχοντα και της συντρόφου του, και ειδικότερα τη συχνότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου, λευκού, πουλερικών και ψαριών. «Καταδείχθηκε ότι η λήψη επεξεργασμένου κρέατος μειώνει την ποιότητα σπέρματος, ενώ η κατανάλωση ψαριού βελτιώνει την ποιότητα του» εξηγεί η Dr. Afeich.

sauna

Χρήση σάουνας

Κάνετε συχνή χρήση της σάουνας στο γυμναστήριο; Μάλλον, θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα ζήτησαν από 10 υγιείς Φιλανδούς άνδρες, ηλικίας 30-39 ετών, να κάνουν σάουνα για 15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα επί τρείς μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες της μελέτης παρουσίαζαν φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων πριν να ξεκινήσει το παραπάνω πρόγραμμα και δεν είχαν χρησιμοποιήσει τη σάουνα όλη τη προηγούμενη χρονιά. Επίσης, πριν και μετά από κάθε 15λεπτη επίσκεψη στη σάουνα γινόταν λήψη αιματολογικών δειγμάτων και δειγμάτων σπέρματος, καθώς και μέτρηση θερμοκρασίας στην περιοχή του όσχεου. Ο αριθμός και η συγκέντρωση σπερματοζωαρίων μειώθηκαν σημαντικά μετά από τρεις μήνες 15λεπτων συνεδριών, και παρέμειναν χαμηλά τους τρεις μήνες που ακολούθησαν μετά τη λήξη του προγράμματος. Ωστόσο, η παραγωγή σπέρματος επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα μετά από έξι μήνες.

Κάπνισμα Μαριχουάνας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Buffalo που εξέτασαν την ποιότητα και συγκέντρωση του σπέρματος σε τακτικούς καπνιστές μαριχουάνας, βρήκαν ότι τα σπερματοζωάρια τους «εξουθενώνονταν» πριν καν προλάβουν να φτάσουν στο ωάριο, γιατί κολυμπούσαν υπερβολικά γρήγορα και ασυγχρόνιστα. Προκειμένου να εξετάσει την επίδραση που επιδέχεται το σπέρμα από το κύριο συστατικό στοιχείο της μαριχουάνας , την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), η ερευνητική ομάδα εξέτασε δείγματα σπέρματος από 22 άνδρες που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον 14 φορές την εβδομάδα επί 5 χρόνια. Οι εργαστηριακές δοκιμασίες επιβεβαίωσαν ότι όταν τα σπερματοζωάρια εκτίθενταν στην THC, αυτά κολυμπούσαν «σπασμωδικά» και δεν κατάφερναν να προσκολληθούν στο ωάριο και, κατά συνέπεια, δεν ξεκινούσε η διεργασία της αναπαραγωγής.

Σύνδεση internet (WI-FI)

Θα έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να ακουμπάτε το laptop στα πόδια σας ενώ δουλεύετε καθώς η θερμότητα που εκπέμπει μπορεί να εξασθενήσει το σπέρμα σας. Ωστόσο, μία νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterility, έρχεται να δώσει ακόμη μία διάσταση, που θέλει τη σύνδεση Wi-Fi να παρεμποδίσει την ανδρική γονιμότητα!

Σε 29 δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από υγιείς άνδρες και τοποθετήθηκαν κάτω από laptop με ασύρματη σύνδεση στο Διαδίκτυο (Internet) επί ώρες, αποδείχθηκε ότι η θερμοκρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που έχει αρνητική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος, αλλά και η ακτινοβολία από τη σύνδεση Wi-Fi, αφού προκάλεσε καταστροφή του DNA και μείωσε την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων!

young man laptop 600x369

Υπερβολικό άγχος

Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες και στην ανδρική υπογονιμότητα. Αυτό έδειξε πρόσφατη μελέτη σε δείγμα 193 ανδρών, ηλικίας 38-49 ετών, οι οποίοι αξιολογήθηκαν αναφορικά με γεγονότα που οδηγούν σε άγχος στη δουλειά και στην καθημερινή ζωή. Η αξιολόγηση έγινε με τη χρήση μίας υποκειμενικής και αντικειμενικής κλίμακας. Δείγματα σπέρματος που ελήφθησαν από κάθε συμμετέχοντα αναλύθηκαν από τεχνικούς του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας αναφορικά με τη μορφολογία, κινητικότητα και συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες που ανέφεραν ότι βίωσαν αγχώδη γεγονότα στην προσωπική τους ζωή, παρουσίασαν εξασθένηση της γονιμότητας, ενώ το άγχος στην επαγγελματική ζωή δεν κατέδειξε καταστροφική επίπτωση στην ποιότητα του σπέρματος. Ωστόσο, το εργασιακό άγχος βρέθηκε να οδηγεί σε μείωση επιπέδων τεστοστερόνης.

Έκθεση σε Φυτοφάρμακα

Μία ερευνητική ομάδα από το Τμήμα Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington διερεύνησε 17 πρόσφατες μελέτες που εξέτασαν τις επιδράσεις συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων επάνω στην ανδρική υπογονιμότητα. Οι ερευνητές στόχευαν σε μελέτες που ενείχαν πυρεθροειδή και οργανοφωσφορικά, δύο παρασιτοκτόνα στα οποία εκτίθενται συχνά οι άνθρωποι. Από τις 17 μελέτες, στις 15 αναφέρθηκε σημαντική έκπτωση στην ποιότητα του σπέρματος που προκλήθηκε από την έκθεση στα φυτοφάρμακα. Σχεδόν όλες οι μελέτες κατέδειξαν ότι η συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκε, ενώ κάποιες μελέτες ανέφεραν δυσκολία στην κινητικότητα του σπέρματος.

 

Πηγή πληροφοριών: Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ)

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι εκφράσεις του μωρού - Ένα υπέροχο φωτογραφικό άλμπουμ

Οι εκφράσεις του μωρού - Ένα υπέροχο φωτογραφικό άλμπουμ

Μοναδικές φωτογραφίες που αξίζει να δείτε.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κινδυνεύουν και οι μπαμπάδες από επιλόχειο κατάθλιψη;

Κινδυνεύουν και οι μπαμπάδες από επιλόχειο κατάθλιψη;

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι μπαμπάδες!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μπλέτσας-Αστέρη: Η κόρη τους είναι 2 ετών και έχει ταξιδέψει σε 29 χώρες

Μπλέτσας-Αστέρη: Η κόρη τους είναι 2 ετών και έχει ταξιδέψει σε 29 χώρες

Η κόρη τους κάνει 0.0000275875 ταξίδια ανά λεπτό!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Το πιο νόστιμο και πιο οικονομικό δώρο για τη γιορτή της Μητέρας είναι αυτό

Το πιο νόστιμο και πιο οικονομικό δώρο για τη γιορτή της Μητέρας είναι αυτό

Υπέροχο, εύκολο και φυσικά νόστιμο!
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Άρση μέτρων: Ντόμινο... ελευθερίας! Τι ανοίγει τα επόμενα 24ωρα - Αναλυτικά οι ημερομηνίες
Αυτό είναι το σχέδιο του Μαξίμου: Εμβολιασμοί, «αποσωλήνωση» οικονομίας και απαντήσεις στον Τσίπρα
Βασιλακόπουλος στο Newsbomb.gr: Ο εμβολιασμός είναι στοίχημα της κοινωνίας μας - Να είμαστε έξυπνοι
Τουρκία: Τα «πρόβατα» τρώνε τους «γκρίζους λύκους» -Κόλαφος για Ερντογάν, Μπαχτσελί οι δημοσκοπήσεις
Θάνατος 44χρονης μετά τον εμβολιασμό: «Δεν τα ρίχνω στο εμβόλιο, αλλά αν δεν κάνει, πετάξτε το»
Σοκ στο κέντρο της Αθήνας: Καταγγελία για απόπειρα βιασμού από οδηγό ταξί
Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ οι συναλλαγές με χώρες που έχουν προνομιακό φορολογικό καθεστώς
Πώς ο Δημήτρης Σταματάκης έκανε Ρεάλ και Ατλέτικο να «κονταροχτυπηθούν» για την απόκτησή του
Survivor: Αυτός αποχώρησε από τον Άγιο Δομίνικο (5/5) - «Παγωμάρα» και δάκρυα στην παραλία
Μελίντα Γκέιτς: Έγινε ήδη δισεκατομμυριούχος μετά το διαζύγιο από τον Μπιλ Γκέιτς
Περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν κάνουν σελφ τεστ (pics)
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Πρόγραμμα διατροφής για την Μεγάλη Εβδομάδα