Γονιμότητα: Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια

Μπορεί να επιτευχθεί εγκυμοσύνη αν ο άνδρας έχει αζωοσπερμία;

Γονιμότητα: Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης όταν ο άνδρας δεν έχει σπερματοζωάρια

Αρκετοί άνδρες με αζωοσπερμία δεν το γνωρίζουν παρά μόνο όταν προσπαθούν να  αποκτήσουν παιδί χωρίς επιτυχία.

Bigstock

Περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί καθώς το σπέρμα τους δεν έχει σπερματοζωάρια.

Η αζωοσπερμία, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη πάθηση, είναι η πιο σοβαρή μορφή ανδρικής υπογονιμότητας.

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποκτήσουν παιδί καθώς με κατάλληλες θεραπείες έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκατασταθεί η ροή των σπερματοζωαρίων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αζωοσπερμίας;

Η αζωοσπερμία είναι συνήθως μια κατάσταση χωρίς εμφανή συμπτώματα. Συνήθως γίνεται αντιληπτή όταν οι άνδρες προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και μετά από εξετάσεις διαπιστώνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στο σπέρμα.

Ωστόσο, σε ορισμένους άνδρες, ένα υποκείμενο πρόβλημα όπως μια χρωμοσωμική ανωμαλία ή ορμονική ανισορροπία, διευρυμένες φλέβες των όρχεων ή μια κατάσταση που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Για παράδειγμα, οι άνδρες με σύνδρομο Klinefelter (το 90% των οποίων πάσχουν από αζωοσπερμία) μπορεί να έχουν μια σειρά από γενικά προβλήματα υγείας όπως: μεταβολικό σύνδρομο, αυτοάνοσα νοσήματα, θρομβοεμβολή, γνωστικές ή ψυχιατρικές διαταραχές…

azoospermia_1.jpg

'Eνας άνδρας με αζωοσπερμία μπορεί να αποκτήσει το δικό του βιολογικό παιδί.

Πώς γίνεται η διάγνωση της αζωοσπερμίας;

Σε κάθε περίπτωση, για τη διάγνωση της αζωοσπερμίας είναι απαραίτητο πρώτα να γίνει σπερμοδιάγραμμα. Είναι ένα πρώτο τεστ κατά την αξιολόγηση της ανδρικής υπογονιμότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα οριστικό τεστ γονιμότητας.

Προκειμένου να διαγνωστεί με βεβαιότητα η αζωοσπερμία και να αποφευχθούν λάθη ανάλυσης, ο ΠΟΥ συνιστά να πραγματοποιούνται δύο αναλύσεις σπέρματος με διαφορά δύο έως τριών μηνών. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποκλειστεί ότι η απουσία σπερματοζωαρίων στο πρώτο δείγμα οφείλεται σε παράγοντες όπως το άγχος, η κακή διατροφή, η λήψη φαρμάκων, ο πυρετός κ.λπ. Εάν στη δεύτερη ανάλυση σπέρματος ο αριθμός των σπερματοζωαρίων είναι και πάλι μηδενικός, η διάγνωση της αζωοσπερμίας επιβεβαιώνεται.

azoospermia-2.jpg

Η αζωοσπερμία είναι δυστυχώς αρκετά συχνή στους άνδρες.

Ποια θεραπεία είναι διαθέσιμη για την εκκριτική ή μη αποφρακτική αζωοσπερμία;

Εάν η αζωοσπερμία προκαλείται από στρες ή από ένα φάρμακο, συνιστάται τόσο η διαχείριση του άγχους όσο και η διακοπή του φαρμάκου. Μερικές φορές οι όρχεις επιστρέφουν στη φυσιολογική παραγωγή σπέρματος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Εάν η βασική αιτία είναι ένα ορμονικό πρόβλημα , όπως στον υπογοναδοτροπικό υπογοναδισμό, η θεραπεία με FSH μπορεί να είναι αποτελεσματική.

Σε περιπτώσεις μη αποφρακτικής αζωοσπερμίας, η τεχνική TESE (βιοψία του ιστού των όρχεων) επιτρέπει στο 35% των περιπτώσεων να αποκτήσει σπέρμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το ποσοστό επιτυχίας της τεχνικής micro-TESE (μικροχειρουργική λήψη σπέρματος) μπορεί να φτάσει το 60%. Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να ληφθεί σπέρμα με καμία από αυτές τις μεθόδους, η μόνη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί σπέρμα δότη ή το ζευγάρι να προχωρήσει σε υιοθεσία.

Με πληροφορίες από το genosalut.com

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved