Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση : Τα αίτια, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενδομητρίωση

Μάρτιος: μήνας αφιερωμένος στην Ενδομητρίωση

Bigstock

Ο Μάρτιος έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης για την Ενδομητρίωση, ενώ το χρώμα που ταυτίστηκε με την πάθηση είναι το κίτρινο. Σκοπός της παγκόσμιας κινητοποίησης με σύνθημα «Time to End the Silence!» είναι η παρακίνηση των γυναικών να σταματήσουν να κρύβονται και να φοβούνται μιλώντας ανοιχτά για την ενδομητρίωση.

«Η ενδομητρίωση παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-10% σε νέες κυρίως γυναίκες 30-40 ετών», τονίζει ο Δρ Παναγιώτης Καραντζής, MD, PhD, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Επιστημ. Συνεργάτης της Μονάδας ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ & Αναπλ. Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ. Προσθέτει, παράλληλα ότι «έχει παρατηρηθεί ότι μια στις τρεις γυναίκες που έχει προβλήματα γονιμότητας, πάσχει από ενδομητρίωση».

endomitriosi.jpg

Γυναίκα κρατά την κοιλιά της που πονά (ενδομητρίωση)

Bigstock

Τι είναι η ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή γυναικολογική πάθηση, κατά την οποία το ενδομήτριο, δηλαδή ο ιστός της μήτρας, αναπτύσσεται εξωτερικά και γύρω από τη μήτρα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες το ενδομήτριο αποτελεί τη λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Όμως, κατά την ενδομητρίωση, ο ιστός αυτός αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας, όπως:

  • Ωοθήκες (εξωτερικά ή εσωτερικά)
  • Σάλπιγγες
  • Στους ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση της
  • Στο έντερο, στο ορθό ή στην ουροδόχο κύστη
  • Σπάνια, μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στον κόλπο και στον τράχηλο.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλλουν. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά άλλες μπορεί να έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων όμως, δε δείχνει το βαθμό ή το στάδιο της πάθησης. Ο πόνος στην περιοχή της κοιλιάς είναι το πιο συχνό σύμπτωμα. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
  • αιμορραγία και πόνος κατά την ούρηση, κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • βαριά αιμορραγία κατά την περίοδο (μηνορραγίες) ή και διαταραχές της περιόδου (μηνομητρορραγίες)
  • πόνος κατά τη διάρκεια ή και μετά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια)
  • γαστρεντερικές ενοχλήσεις και στομαχικές διαταραχές
  • υπογονιμότητα
endomitriosi-meta-apo-apovoli.jpg

Γυναίκα κάθεται εξαντλημένη στον καναπέ, σκεπασμένη με μια κουβέρτα.

Ποια είναι τα αίτια της ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις, και παρουσιάζεται σε ποσοστό 7-10% κυρίως σε ηλικίες 30-40.

Για τα αίτιά της υπάρχουν 5 θεωρίες, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να σχετίζεται με την παλίνδρομο έμμηνο ρύση, μια τοπική μετάπλαση των ενδομήτριων κυττάρων στον νέο τόπο όπου βρίσκονται, μια επίσης τοπική ανοσολογική διαφοροποίηση του περιβάλλοντος που αυτά έχουν εγκατασταθεί και τέλος όλα αυτά δημιουργούν μια άσηπτη φλεγμονή που δημιουργεί τα παραπάνω συμπτώματα καθώς και συμφύσεις μέχρι και κυστικούς σχηματισμούς που αποκαλούμε σοκολατοειδείς κύστεις. Το παράθυρο διάγνωσης της νόσου δυστυχώς είναι μεγάλο λόγω της δυσκολίας διάγνωσης της και μπορεί να φτάνει και τα 5 χρόνια.

Περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση ενδομητρίωσης έχουν οι γυναίκες που:

  • Δεν έχουν αποκτήσει παιδιά
  • Η περίοδος διαρκεί για επτά ή περισσότερες ημέρες
  • Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος είναι σύντομος, διαρκεί κάτω από 25 ημέρες
  • Υπάρχει έντονος πόνος κατά την περίοδο (δυσμηνόρροια) αλλά και κάποιες μέρες πριν την έλευση της.

Ποια είναι η θεραπεία της ενδομητρίωσης;

Η ενδομητρίωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά αλλά υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματα που προκαλεί. Η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα και εξαρτάται από την ηλικία, τα συμπτώματα που εμφανίζει και τον προγραμματισμό για εγκυμοσύνη. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:

  • Παυσίπονα: Κυρίως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη όπως η ιβουπροφαίνη, αλλά αυτά δεν είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις.
    Ορμονική θεραπεία: Η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων όπως τα GnRH ανάλογα σε ενέσιμη μορφή (ενδομυϊκά) μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο και να σταματήσει την εξέλιξη της ενδομητρίωσης διακόπτοντας την περίοδο για διαστήματα από 3-6 μήνες
    Ορμονικά αντισυλληπτικά: Η γυναίκα μπορεί να έχει κανονικό κύκλο αλλά ταυτόχρονα βλέπει βελτίωση στο αίσθημα πόνου στην περίοδο, την επαφή κ.λ.π εμποδίζοντας τη ανάπτυξη του ενδομητριωσικού ιστού.
    Χειρουργική αντιμετώπιση: Αποτελεί την τελευταία λύση και αφορά γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση μεγάλου βαθμού και έχουν πολύ έντονους πόνους ή και προβλήματα γονιμότητας. Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά, είτε με λαπαροτομή.

Εάν η ενδομητρίωση αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά σοβαρών συμπτωμάτων.

More info:

www.karantzisivf.gr & https://www.facebook.com/karantzisivf/

Τηλ. 210 6424198 | Βασ. Σοφίας 117, Αθήνα
Τηλ. 211 7500510 | ΥΓΕΙΑ IVF ΕΜΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ, Φλέμινγκ 15, Μαρούσι, Αθήνα

KARANTZHS.jpg

Σύντομο βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Καραντζής ΜD, PhD, DRCOG σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Μαιευτική - Γυναικολογία εξ ολοκλήρου στη Μ. Βρετανία (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του MANCHESTER, ROYAL MATERNITY HOSPITAL και PRINCESS ROAL HOSPITAL στο HULL – YORKSHIRE) και τέλος εκπαιδεύτηκε για 2 χρόνια στην ενδοσκοπική χειρουργική. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ασχολείται ενεργά με την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας του Κ. Πάντου στην κλινική Genesis Αθηνών. Έχει, παράλληλα, συμμετάσχει σε σειρά εργασιών, πολλές από τις οποίες παρουσίασε σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και fora. Ο ιατρός διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΜΗΤΕΡΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας IVF του ΜΗΤΕΡΑ επί σειρά ετών και ταμίας στο Δ.Σ της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος. Εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στην Β' Πανεπιστημιακή Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική του Καθηγητού Γ. Κρεατσά και ορκίσθηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2012. Τον Οκτώβριο του 2016 του απονεμήθη από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Διαπίστευση ικανοτήτων στην υστεροσκοπική και λαπαροσκοπική χειρουργική. Από τον Μάιο του 2020 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΜΗΤΕΡΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ΥΓΕΙΑ IVF ΕMΒΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved