Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: Οι επιπτώσεις σε άνδρες και γυναίκες

Πώς επηρεάζεται η γυναικεία και η ανδρική γονιμότητα από τη χημειοθεραπεία.

Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: Οι επιπτώσεις σε άνδρες και γυναίκες
Bigstock

Η γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών και από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Αν το ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει ακόμα παιδί κι ένας από τους δύο υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία το εύλογο ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στη γονιμότητά τους από τη χημειοθεραπεία.

stress-kai-gonimotita.jpg

Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα

Η παραγωγή σπέρματος σε έναν άνδρα ξεκινά στην ηλικία των 12 ή 14 ετών όταν αρχίζει η εφηβεία και συνεχίζεται αμείωτη. Εάν ένα παιδί υποφέρει από καρκίνο νωρίς στη ζωή του και εκτεθεί χημειοθεραπεία, η ικανότητα παραγωγής σπέρματος θα μπορούσε να επηρεαστεί με αποτέλεσμα οι όρχεις του να μην παράγουν καθόλου σπέρμα.

Δεδομένου ότι τα σπερματοζωάρια διαιρούνται γρήγορα μέσα στο σώμα, είναι αρκετά ευάλωτα να στοχοποιηθούν από τις χημικές ουσίες και να καταστραφούν.

Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για τους άνδρες άνω των 40 ετών. Η χημειοθεραπεία επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή σπέρματος και δυσχεραίνει την προσπάθεια απόκτησης παιδιού.

Η βελτίωση της γονιμότητας μπορεί να διαρκέσει από 1 έτος έως 10 χρόνια μετά από την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, οι πιθανότητες αποκατάστασης της γονιμότητας είναι αρκετά χαμηλές εάν δεν συμβεί μετά από 4 περίπου χρόνια.

zeugari-diatrofi-gia-gonimotita.jpg

Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα;

Η χημειοθεραπεία τείνει να επιτίθεται στα ωάρια που παράγονται από την ωοθήκη. Όσο κι αν αυτό διαφέρει από το φάρμακο που χρησιμοποιείται και τη συνταγογραφούμενη δόση, αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά εμφανές στις γυναίκες.

Οι νεότερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους μετά τη θεραπεία, καθώς η παραγωγή ωαρίων τους είναι αρκετά σημαντική. Αυτό αρχίζει να μειώνεται γρήγορα καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν και το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης καθίσταται πιο δύσκολο. Ταυτόχρονα, εάν κορίτσια προ-εφηβικής ηλικίας ή νεαρά κορίτσια εκτίθενται σε χημειοθεραπεία, θα μπορούσαν να έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση, καθιστώντας τα εντελώς υπογόνιμα.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τα ωάρια και να μειώσει τη γονιμότητα, αλλά υπάρχει πιθανότητα να αποκατασταθεί μόλις σταματήσει η χημειοθεραπεία. Ωστόσο, εάν η βλάβη είναι στα αναπαραγωγικά όργανα, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή ακατάλληλων ωαρίων που δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν.

Με πληροφορίες από το parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved