Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από τα στενά εσώρουχα

Τι δείχνουν οι έρευνες για την επιλογή εσωρούχων και την ανδρική γονιμότητα.

Ανδρική γονιμότητα: Πώς επηρεάζεται από τα στενά εσώρουχα
Bigstock

Επηρεάζουν τα στενά εσώρουχα τη γονιμότητα του άντρα; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς ήδη από τη δεκαετία του 1990 και μία γρήγορη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ναι, τα στενά εσώρουχα μπορούν να προκαλέσουν μείωση της ποσότητας του σπέρματος, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό ώστε να προκληθεί ανδρική υπογονιμότητα.

Γιατί τα στερνά εσώρουχα μειώνουν των αριθμό σπαρματοζωαρίων;

Τα σπερματοζωάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες. Για την ακρίβεια, είναι τόσο ευαίσθητα στη ζέστη που ακόμα και η ίδια η θερμοκρασία του σώματος θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που οι όρχεις στους οποίους βρίσκεται το σπέρμα είναι ένα εξωτερικό όργανο του ανδρικού σώματος. Η θερμοκρασία των όσχεων, το δερματικό περίβλημα των όρχεων, είναι 2,5 με 3 βαθμούς χαμηλότερη σε σχέση με τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, ενώ η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι λίγο χαμηλότερη από τους 37 βαθμούς C, η ιδανική θερμοκρασία για την παραγωγή του σπέρματος είναι οι 34 βαθμοί.

Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και οι αλλαγές στη θερμοκρασία ενός δωματίου μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος. Επίσης, είναι γνωστό ότι ασθένειες των οποίων σύμπτωμα είναι ο υψηλός πυρετός, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του σπέρματος.

Τι σχέση έχουν τα εσώρουχα με τα παραπάνω; Τα στενά εσώρουχα κρατούν τους όρχεις πιο κοντά στο κέντρο του σώματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η θερμοκρασία τους.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Πληθώρα ερευνών έχει ασχοληθεί με το εάν η επιλογή των εσωρούχων επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος.

Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 656 άνδρες που ζήτησαν βοήθεια για προβήματα υπογονιμότητα έδειξε ότι οι άνδρες που φορούσαν άνετα και όχι στενά εσώρουχα είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση σπέρματος σπέρματος κατά 25%. Η συγκέντρωση σπέρματος αναφέρεται στην ποσότητα των σπερματοζωαρίων που εντοπίζεται σε ένα δείγμα σπερματικού υγρού.

Άλλη έρευνα μελέτησε 501 ζευγάρια τα οποία προσπαθούσαν να συλλάβουν. Σε αντίθεση με την παραπάνω περίπτωση, η συγκεκριμένη μελέτη δεν αφορούσε ζευγάρια που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας. Οι ερευνητές μελέτησαν τα εσώρουχα που φορούσαν οι άνδρες σε σχέση με το πόσο διάστημα χρειάστηκε για να πραγματοποιηθεί η σύλληψη, καθώς και εάν αλλαγές στην επιλογή εσωρούχων είχαν κάποια θετική επίδραση στην ποιότητα του σπέρματος.

Από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν προέκυψαν διαφορές στην ποιότητα του σπέρματος βάση των εσωρούχων και η επιλογή εσωρούχων δεν φαίνεται να είχε κάποια επίπτωση στο διάστημα χρειάστηκε μέχρι να συλλάβει ένα ζευγάρι.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved