Ανδρική γονιμότητα: Ποιες τροφές να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα;

Ανδρική γονιμότητα: Ποιες τροφές να προτιμήσετε και ποιες να αποφύγετε
Bigstock

Η γονιμότητα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες και αυτό ισχύει τόσο για την γονιμότητα της γυναίκας, όσο και του άντρα. Μεταξύ αυτών και η διατροφή.

Διατροφή και ανδρική γονιμότητα

Σίγουρα έχετε ακούσει τη φράση «είμαστε ό,τι τρώμε», η οποία ισχύει και για τη γονιμότητα του άνδρα. Σύμφωνα με έρευνες η υγιεινή διατροφή ενισχύει την ποιότητα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων του άντρα, ενώ η κατανάλωση junk food ή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Υπάρχουν τροφές υψηλής διατροφικής αξίας η κατανάλωση των οποίων φαίνεται να έχει ακόμα πιο θετική επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Αυτές είναι:

Στρείδια

Υπάρχει λόγος που τα στρείδια συγκαταλέγονται στις αφροδισιακές τροφές. Η ποσότητά τους σε ψευδάργυρο είναι αρκετά μεγαλύτερη από αυτήν άλλων τροφών, και ο ψευδάργυρος είναι ένα συστατικό που ενισχύει την κινητικότητα και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων.

Εναλλακτικές τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο είναι το βοδινό κρέας, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα φασόλια.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν το σπέρμα από κυτταρική βλάβη. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη Ε και C, οι οποίες αυξάνουν την κινητικότητα και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων.

spanaki-metavolismos.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Mikey Frost

Πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι τα μάνγκο, τα αβοκάντο και τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Βιταμίνη C περιέχουν τα πορτοκάλια, οι ντομάτες και τα γκρέιπφρουτ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια και αρκετά φρούτα είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ το οποίο ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Σούπερ θρεπτικό και με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, E και φολικό οξύ είναι και η γλυκοπατάτα.

Ξηροί καρποί

Έρευνες δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ποσότητα και τη λειτουργία του σπέρματος. Τα καρύδια, πιο συγκεκριμένα θεωρούνται ότι ενισχύουν τη γονιμότητα και αυτό γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά ωμέγα-3.

Άλλοι ξηροί καρποί πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά είναι τα αμύγδαλα, τα πεκάν και τα φουντούκια.

Σπόροι κολοκύθας, chia και άλλοι

Οι σπόροι κολοκύθας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν βελτιώνουν την ποιότητας του σπέρματος.

Πλούσια σε ωμέγα-3 είναι επίσης τα: λιναρόσπορος, σπόροι chia, ηλιόσπορος. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την ποσότητα και της κινητικότητα του σπέρματος.

Χυμός ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι είναι πιθανό να ενισχύει την ανδρική γονιμότητα, κάτι που όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι ισχύει και για τους ανθρώπους. Σε κάθε περίπτωση το ρόδι είναι ένα φρούτο με υψηλή διατροφική αξία και πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, συνεπώς, σίγουρα δεν κάνει κακό να το εντάξετε στη διατροφή σας.

rodi.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Priyanka Singh

Ψάρια πλούσιο σε λιπαρά

Το σπέρμα ενός γόνιμου άνδρα περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε σχέση με το σπέρμα ενός υπογόνιμου άντρα. Για να αυξήσετε την πρόσληψη σε ωμέγα-3 εντάξτε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγκα και οι σαρδέλες.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Όπως υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την ανδρική γονιμότητα, έτσι υπάρχουν και εκείνες που έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αποφύγετε

  • Junk food. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακά λιπαρά, ζάχαρη είναι επιβλαβή για την ποιότητα του σπέρματος.
  • Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Ο υδράργυρος έχει συσχετιστεί με την ανδρική και τη γυναικεία υπογονιμότητα. Ψάρια πλούσια σε υδράργυρο είναι ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο τόνος.
  • Ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και αλκοόλ
  • Σόγια
  • Γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά
  • Επεξεργασμένο κρέας

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved