Υπογονιμότητα και ψυχολογία: Η ψυχολογική φθορά στο ζευγάρι και οι ενοχές

Όταν ένα ζευγάρι δυσκολεύεται να συλλάβει αναπόφευκτα επηρεάζεται η ψυχολογία του.

Υπογονιμότητα και ψυχολογία: Η ψυχολογική φθορά στο ζευγάρι και οι ενοχές
Bigstock

Οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώνουμε πιστεύοντας ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε οικογένεια όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Έτσι, η απογοήτευση και η θλίψη που έρχεται όταν δεν τα καταφέρνουμε είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την πλειοψηφία όχι μόνο των γυναικών αλλά και των ζευγαριών, γενικά.

«Οι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να κάνουν παιδιά υποθέτουν ότι είναι γόνιμοι οπότε όταν δυσκολεύονται να συλλάβουν, αιφνιδιάζονται και η ψυχολογία τους πέφτει κατακόρυφα», λέει η Mindy R. Schiffman, Ph.D., κλινική ψυχολόγος στη Νέα Υόρκη που εργάζεται με ζευγάρια που παλεύουν με τη στειρότητα.

Μερικές γυναίκες και άνδρες μπορεί επίσης να αισθάνονται ενοχές κι ότι το σώμα τους, τους έχει προδώσει.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι γυναίκες που μπορεί να ανησυχούν ότι ο σύντροφός τους θα τις αφήσει αν δεν μπορέσουν να μείνουν έγκυες. «Σπάνια ένας σύντροφος φεύγει και πολλές φορές οι παράγοντες που προκαλούν στειρότητα μπορούν να ξεπεραστούν με την κατάλληλη θεραπεία γονιμότητας», λέει η Mindy R. Schiffman για να συμπληρώσει: «Ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι δεν μπορείτε να συλλάβετε φυσικά, μπορεί να είναι παρήγορο ότι συζητήσατε τι θα συμβεί με τον σύντροφό σας ώστε να είστε προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα».

stress-kai-gonimotita.jpg

Ανδρική υπογονιμότητα

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου ο άνδρας είναι η αιτία της υπογονιμότητας, η γυναίκα είναι αυτή που φέρει το κύριο βάρος των ιατρικών θεραπειών, επομένως ο περίγυρος μπορεί αυτόματα να υποθέσει ότι φταίει η γυναίκα. Ανεξάρτητα από το ποιος σύντροφος είναι η αιτία - και συχνά είναι οι δύο - είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουν τη στειρότητα από κοινού ως ζευγάρι.

Όμως και η ψυχολογία του άνδρα έχει διάφορα σκαμπανεβάσματα, ειδικά όταν διαπιστώνει ότι είναι η αιτία που δεν μπορεί να αποκτήσει παιδί με την σύντροφό του. Μπορεί να κλειστεί στον εαυτό του, να αποφεύγει τις ερωτικές επαφές αλλά και τις συζητήσεις μαζί της.

Ψυχολογικές επιπτώσεις της υπογονιμότητας στο ζευγάρι

Οι ειδικοί πίστευαν μέχρι πρότινος ότι μόνο τα μισά περίπου από τα προβλήματα γονιμότητας ήταν φυσικής προέλευσης, με τα υπόλοιπα να είναι ανεξήγητα ή ως αποτέλεσμα ψυχοσωματικών ζητημάτων από την πλευρά της γυναίκας. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις υπογονιμότητας έχουν φυσική προέλευση, η οποία μπορεί να αφορά έναν σύντροφο ή και τους δύο.

Οι πιθανές ψυχολογικές επιπτώσεις των θεραπειών υπογονιμότητας μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος και πόνο στην καρδιά. Για παράδειγμα, μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 200 ζευγάρια που επισκέφθηκαν μια κλινική γονιμότητας έδειξε ότι περίπου το 50% των γυναικών και το 15% των ανδρών περιέγραψαν τη στειρότητα ως την πιο οδυνηρή εμπειρία της ζωής τους.

mikroplastika-gonimotita.jpg

Αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της θεραπείας

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι αποτελεσματικές στις μισές περίπου περιπτώσεις, αν και η πιθανότητα επιτυχίας μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Ωστόσο, τα ζευγάρια μπορεί να χάσουν τη συναισθηματική σύνδεση καθώς συνεχίζονται οι θεραπείες γονιμότητας (το σεξ γίνεται λιγότερο αυθόρμητο, καθώς επικεντρώνεται στην αναπαραγωγή και όχι στην απόλαυση).

Εάν η θεραπεία αποτύχει, ένα ζευγάρι μπορεί να κατακλυστεί από στενοχώρια και θλίψη. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για τα ζευγάρια να γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν τη θεραπεία. Συχνά, ο ένας σύντροφος θέλει να διακόψει τη θεραπεία πριν το κάνει ο άλλος, κάτι που μπορεί να επιβαρύνει τη σχέση.

Με πληροφορίες από το parents.com, news-medical.net

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved