Έκανα χημειοθεραπεία κι ακτινοβολίες. Μπορώ να κάνω παιδί;

Εάν έχετε περάσει καρκίνο και θέλετε να κάνετε ένα παιδί, είναι σίγουρα μία δύσκολη απόφαση.

Έκανα χημειοθεραπεία κι ακτινοβολίες. Μπορώ να κάνω παιδί;

Σε γενικές γραμμές, το να μείνει μία γυναίκα έγκυος μετά από θεραπεία που έκανε για τον καρκίνο, θεωρείται ασφαλής τόσο για την ίδια, όσο και για το μωρό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ωστόσο υπάρχει διαφωνία μεταξύ των γιατρών για το πόσο χρόνο πρέπει να περιμένει μία γυναίκα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, προκειμένου να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα.

Το χρονικό αυτό διάστημα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από τον τύπο του καρκίνου, από το σημείο που εμφανίστηκε, από το στάδιό του, κι από την ηλικία της γυναίκας.

Μερικοί γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να μείνουν έγκυες μετά το διάστημα των 6 μηνών, αφότου ολοκληρωθεί η θεραπεία, κι αυτό γιατί μερικά ωάρια ενδέχεται να έχουν καταστραφεί από τη χημειοθεραπεία. Άλλοι πάλι γιατροί συνιστούν αναμονή τουλάχιστον 2-5 χρόνια, διότι αυτό είναι το διάστημα στο οποίο θα φανεί, εάν ο καρκίνος θα «ξαναχτυπήσει».

Το είδος της θεραπείας ενδέχεται να επηρεάσει την εγκυμοσύνη των γυναικών, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή του εμβρύου.

Εάν μία γυναίκα έχει υποβληθεί σε ακτινοβολία στη μήτρα, αυξάνονται οι πιθανότητες να αποβάλλει. Τις ίδιες πιθανότητες εμφανίζει, εάν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του συνόλου ή μέρους του τραχήλου της μήτρας.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και την στιγμή του τοκετού.

Επειδή όμως η κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, που σημαίνει ότι δεν έχει τον ίδιο οργανισμό με κάποια άλλη, αυτό θα το συζητήσει αποκλειστικά και μόνο με το γιατρό της. Μη ξεχνάτε ότι παίζει ρόλο ακόμη και το ιστορικό της οικογένειας, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved