Πώς επηρεάζουν τα προβλήματα ύπνου τη γυναικεία γονιμότητα

Οι διαταραχές ύπνου συνδέονται με τη γονιμότητα της γυναίκας. 

Πώς επηρεάζουν τα προβλήματα ύπνου τη γυναικεία γονιμότητα
Bigstock

Οι γυναίκες με διαταραχές ύπνου μπορεί να έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα υπογονιμότητας σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν πρόβλημα στον ύπνο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία 16.718 γυναικών που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με διαταραχές ύπνου, μεταξύ των ετών 2000 και 2010 στην Ταϊβάν, καθώς και μιας συγκριτικής ομάδας 33.436 γυναικών που δεν είχαν προβλήματα ύπνου.

Στην αρχή της μελέτης, οι γυναίκες ήταν περίπου 35 ετών, κατά μέσο όρο, αν και κυμαίνονταν σε ηλικία από 20 έως 45 ετών. Μετά από μια παρακολούθηση περίπου πέντε ετών, 29 συμμετέχουσες με διαταραχές ύπνου είχαν υπογονιμότητα, όπως και 34 γυναίκες στην ομάδα σύγκρισης.

Πριν οι ερευνητές υπολογίσουν την ηλικία και τα άλλα ιατρικά προβλήματα των γυναικών, οι συμμετέχοντες με διαταραχές ύπνου είχαν περίπου 2,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στειρότητα, ανέφεραν οι ερευνητές στο περιοδικό Sleep. 'Οταν η ομάδα της μελέτης έλαβε υπόψη την ηλικία των γυναικών και άλλα προβλήματα υγείας, οι συμμετέχοντες με διαταραχές ύπνου είχαν 3,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπογονιμότητα.

thermokrasia-somatos-kai-gonimotita.jpg

Διαταραχές ύπνου και γονιμότητα

Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει αυτό που είναι γνωστό ως άπνοια ή διαταραχή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, με την υπογονιμότητα. Ωστόσο, η τρέχουσα μελέτη εξέτασε μόνο γυναίκες με άλλους τύπους διαταραχών ύπνου, προσφέροντας νέα στοιχεία για την ανάγκη των γυναικών να δίνουν μεγάλη προσοχή σε υγιεινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο εάν προσπαθούν να συλλάβουν.

«Οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία θα πρέπει να κοιμούνται νωρίτερα, να αποφεύγουν τη νυχτερινή εργασία ή τη χρήση κινητού πριν τον ύπνο», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Duo Wang του Γενικού Νοσοκομείου Tri-Service της Ταϊβάν. «Επιπλέον, η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι παράγοντες που βοηθούν στην πρόληψη της υπογονιμότητας», πρόσθεσε.

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία δυσκολεύεται να μείνει έγκυος λόγω κυρίως προβλημάτων με την ωορρηξία.

«Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για το πώς ακριβώς οι διαταραχές ύπνου ενέχουν κίνδυνο υπογονιμότητας», δήλωσε η Jennifer Felder, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν η θεραπεία των διαταραχών ύπνου βελτιώνει τη γονιμότητα, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει και δεν είναι πιθανό να βλάψει», σύμφωνα με την Jennifer Felder.

Πηγή: reuters.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved