Πώς μπορώ να ξέρω ότι είμαι γόνιμη;

Εάν σχεδιάζετε να αποκτήσετε μωρό, ίσως αναρωτιέστε αν είστε γόνιμη κι αν το σώμα σας μπορεί να συλλάβει.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι είμαι γόνιμη;
Bigstock

Αν αναρωτιέστε αν είστε γόνιμη ή όχι, πέρα από τον γιατρό σας που είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας απαντήσει, υπάρχουν κι ορισμένα θετικά σημάδια.

Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά:

Σταθερή περίοδος

Οι γυναίκες που έχουν περίοδο κάθε 24 έως 35 ημέρες έχουν πιθανώς φυσιολογική ωορρηξία, σύμφωνα με την Lynn Westphal, MD, ενδοκρινολόγο και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Ένας τακτικός κύκλος είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι οι ορμόνες σας λειτουργούν σωστά και απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Upset Woman Is Sitting On Couch And Holding Pregnancy Test

Ωορρηξία

Εκτός από τη διάρκεια του κύκλου η δυνατότητα ανίχνευσης της ωορρηξίας είναι ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι γονιμότητας. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο. Σε έναν κύκλο 28 ημερών, αυτό σημαίνει την 14η ημέρα και στον κύκλο των 32 ημερών, 18η μέρα. Αλλά όμως ο κύκλος σας δεν είναι τακτικός από μήνα σε μήνα, ένα κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας (OPK) μπορεί να σας βοηθήσει

Υγιές βάρος

Το υπερβολικό ή πολύ χαμηλό βάρος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για προβλήματα γονιμότητας. Σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες, το υπερβολικό σωματικό λίπος μπορεί να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία των ορμονών που απαιτούνται για την ωορρηξία .Από την άλλη, οι γυναίκες με πολύ χαμηλό σωματικό λίπος μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες επειδή το σώμα τους εξοικονομεί ενέργεια για τις βασικές λειτουργίες με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ωορρηξία.

Δεν έχετε ινομυώματα ή ενδομητρίωση

Συμπτώματα όπως πυελικός πόνος και εξαιρετικά επώδυνες, βαριές ή μεγάλες περιόδους είναι συχνά τα κύρια σημάδια ινομυωμάτων ή ενδομητρίωσης. Ενώ τα ινομυώματα ή η ενδομητρίωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα γονιμότητας, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε να συλλάβετε.

nosos-crohn-kai-gonimotita.jpg

Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (PID)

Ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID). Αυτή η μόλυνση ενδέχεται να βλάψει σοβαρά τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες και άλλα όργανα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Ενώ το PID μπορεί να έχει συμπτώματα όπως πυρετό, κολπικές εκκρίσεις, πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ και της ούρησης και ακανόνιστη εμμηνορροϊκή αιμορραγία , η μόλυνση συχνά περνά απαρατήρητη από τις γυναίκες ακόμα και από τον γιατρό.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved