Υπογονιμότητα: Πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ποια συμπτώματα υποδηλώνουν προβλήματα γονιμότητας;

Υπογονιμότητα: Πέντε συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Προσπαθείς να μείνεις έγκυος, αλλά παρά τις εντατικές προσπάθειες, ακόμα δεν έχει δει την πολυπόθητη διπλή γραμμή στο τεστ εγκυμοσύνης; Οι προσπάθειες μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνο και σύμφωνα με τους ειδικούς, το διάστημα αυτό θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύλληψη είναι πολλοί. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορούν να σας υποψιάσουν για πιθανά προβλήματα γονιμότητας. Ας δούμε ποια είναι αυτά παρακάτω.

Απουσία περιόδου

Η έμμηνος ρύση είναι ένδειξη ότι ο κύκλος ωορρηξίας λειτουργεί φυσιολογικά. Σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Lorna Marshall , η απουσία περίοδου υποδηλώνει ότι η γυναίκα δεν έχει ωορρηξία, συνεπώς έχει λίγες πιθανότητες να συλλάβει χωρίς βοήθεια.

Ασταθής κύκλος

"Οι ασταθείς κύκλοι περιόδου μπορεί να προκύψουν από κάποια υποκείμενη διαταραχή που να σχετίζεται με την ωορρηξία και η οποία μπορεί να κάνει τη σύλληψη πολύ δύσκολη", αναφέρει στο parents.com, η δρ Sheeva Talebian. Οι λόγοι ποικίλουν κάποιοι από τους οποίους είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες ή οι διαταραχές του θυρεοειδούς.

Αιμορραγία μεταξύ περιόδων

Η αιμορραγία μεταξύ των κύκλων ή μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να υποδηλώνει έναν πολύποδα στη μήτρα, ινομυώματα ή κάποιο πρόβλημα στον τράχηλο.

Δύσκολες περίοδοι

Η υπερβολικά μεγάλη ροή, οι έντονοι πόνοι και η έμμηνος ρύση διάρκειας πάνω από επτά ημέρες ενδέχεται να είναι ενδείξεις ινομυωμάτων της μήτρας. Σύμφωνα με τον ενδοκρινολόγο Macy Maguire, οι δύσκολες περίοδοι σχετίζονται με ορισμένες αιμορραγικές διαταραχές και ενδοκρινικές ανωμαλίες.

Πυελικός πόνος

Ο έντονος πόνος καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ή και μετά τη σεξουαλική επαφή είναι σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Όπως αναφέρει και ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, ενδομητρίωση ονομάζεται η κλινική αυτή κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τον εντοπισμό εστιών ιστού όμοιο με τον ενδομητρικό ιστό, εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας. Η ενδομητρίωση μειώνει τις πιθανότητες γονιμότητας, ενω αυξάνει τον κίνδυνο έκτοπης εγκυμοσύνης.

Εάν έχει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρεπει να τα συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου κι εκείνος θα σε συμβουλεύσει για τυχόν θεραπείες και επόμενα βήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved