Δραστηριότητες και προτάσεις: Τι να κάνω το ΣΚ με τα παιδιά;

22 απίθανες οικογενειακές βόλτες για το Σαββατοκύριακο! 

Μαργαρίτα Νικολάου
Δραστηριότητες και προτάσεις: Τι να κάνω το ΣΚ με τα παιδιά;
Bigstock

Παρασκευούλα ζάχαρη, Παρασκευούλα μέλι! Και να που ήρθε η Παρασκευή. Η μέρα που λαχταρούν όλοι οι εργαζόμενοι (με 5ημερη καθημερινή εργασία) και φυσικά τα παιδιά. Τα παιδιά που ξυπνούν με το ζόρι το πρωί της Δευτέρας και την Παρασκευή παίρνουν φωτιά και σπεύδουν να τελειώσουν το σχολείο για να γυρίσουν το μεσημέρι στο σπίτι, να πετάξουν την τσάντα στη γωνία φωνάζοντας «Γιούπι! Παρασκευή!».

Το «γιούπι, Παρασκευή», όμως για εκείνα σημαίνει: χαλάρωση, ξεκούραση, παιχνίδια, βόλτες, συναντήσεις με φίλους και λιγότερο διάβασμα. Σίγουρα γνωρίζουν πώς το Σαββατοκύριακό τους θα έχει και διάβασμα για τη Δευτέρα, όμως εστιάζουν σε όλα τα υπόλοιπα που τα κάνουν χαρούμενα.

Από την άλλη και εσείς την Παρασκευή τη βλέπετε ως τη μέρα που θα καταφέρετε να ξεκουραστείτε, να αφήσετε για λίγο στην άκρη τη δουλειά και να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένειά σας. Τι μπορείτε να κάνετε και πού να πάτε για να περάσετε ποιοτικό και όμορφο χρόνο με τα παιδιά σας;

Παρακάτω ακολουθούν προτάσεις για παιδιά νηπιακής ηλικίας, παιδιά δημοτικού και εφηβάκια. Όπου εφηβάκια βάλτε τα 11χρονα, 12χρονα, 13χρονα... άντε και κάποια 14χρονα, που ίσως να θέλουν ακόμη την παρέα σας.😜

Σαββατοκύριακο: Τι να κάνω με τα παιδιά (νηπιακής ηλικίας)

Αθλητικές δραστηριότητες: Επίσης στο ΚΠΙΣΝ υπάρχει μια λίστα με πολλές αθλητικές δραστηριότητες: Μπάσκετ, volley, τένις, roller skates, ποδόσφαιρο, τρέξιμο, ενόργανη. Ό,τι αρέσει στα παιδιά σας, μπορείτε να το βρείτε εκεί. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Βιωματικό πάρκο: Υπάρχουν πολλά βιωματικά πάρκα που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ζήσουν μοναδικές στιγμές και εμπειρίες, μέσα από παραδοσιακές δραστηριότητες. Να ζωγραφίσουν, να μαγειρέψουν, να φυτέψουν, να ταΐσουν και να φροντίσουν ζώα. Πού να πάτε; Στο Βιωματικό θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό», στο «Κέντρο της Γης» ή στη «Γαϊδουροχώρα».

«Το σπίτι των βιβλίων!»: Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτης σχολικής ηλικίας από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων
Κυριακή 5 Νοεμβρίου 10.00-11.00 & 11.30-12.30 / Στο εργαστήριο μέσω θεατρικού και εικαστικού παιχνιδιού́ θα ταξιδέψουν στον χρόνο, γνωρίζοντας την εξέλιξη της γραφής, του χαρτιού́ και την πορεία ενός βιβλίου, από την έμπνευση του συγγραφέα μέχρι τα ράφια του βιβλιοπωλείου. Σκοπός του προγράμματος είναι να εισαγάγει τα παιδιά́ στην έννοια της βιβλιοθήκης, στις λειτουργίες και στην προσφορά́ της, προτρέποντάς τα να γίνουν και τα ίδια μελλοντικοί́ αναγνώστες.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Αν στα παιδιά σας αρέσουν τα ζώα του δάσους, της ζούγκλας ή οι δεινόσαυροι δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Μουσείο Φυσικής ιστορίας. Τα μικρά σας σίγουρα θα ενθουσιαστούν.

Πάρκο Δεινοσαύρων: Στο πολιτιστικό πάρκο φιλοξενούνται τα εντυπωσιακά ομοιώματα δεινοσαύρων όπου έζησαν στη γη εκατομμύρια χρόνια πριν. Όλα τα εκθέματα που θα δουν οι επισκέπτες είναι πιστές αναπαραστάσεις σε φυσικό μέγεθος και ο σκοπός είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη του γεωλογικού και ζωικού πλούτου της Γης, αλλά και η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Ποιος είπε ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης είναι μόνο για μεγαλύτερα παιδιά. Αυτό το Σαββατοκύριακο, (Σάββατο 4/11, 11:00-13:00, Κυριακή 5/11, 11:30-13:30) τα παιδιά από 2-4 ετών (και οι γονείς τους) μπορούν να παρακολουθήσουν το εργαστήρι «Γύρω γύρω όλοι… &«Μουσικές καρέκλες!». Μάθετε περισσότερα εδώ.

Εθνικό θέατρο: Παιχνίδι, αυτοσχεδιασμός και φαντασία. Όλα τα έχει αυτό το εργαστήριο που έχει ως στόχο να διασκεδάσει και να ξυπνήσει την περιέργεια και τη φαντασία των μικρών παιδιών. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Εικαστικές δράσεις: Εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά προσχολική ηλικίας έχουν ως στόχο να γνωρίσουν στα παιδιά τον κόσμο της Τέχνης μέσα από διαδικασίες παιχνιδιάρικες, χαρούμενες και δημιουργικές. Tα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται το δημιουργικότητά τους, να οργανώνουν τη δουλειά και τις σκέψεις τους, να συγκεντρώνονται, να συνεργάζονται και να εκφράζονται μέσα από την Τέχνη. Πολλά από τα εργαστήρια μπορούν να λειτουργήσουν συνδυαστικά, ώστε να εξασκηθούν στο να λειτουργούν δημιουργικά σε πολλά και διαφορετικά πεδία. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα με τις δραστηριότητες που μπορείτε να διαλέξετε.

Σαββατοκύριακο: Τι να κάνω με τα παιδιά (που πηγαίνουν στο δημοτικό)

Μουσείο Ακρόπολης: Επισκεφθείτε το Μουσείο και βγάλτε εισιτήριο μόνο οι γονείς. Τα παιδιά έχουν ελεύθερη είσοδο και μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα Υπερ-ήρωες στο Μουσείο Ακρόπολης. Θα γνωρίσουν τους υπερ-ήρωες των αρχαίων και τις απίθανες περιπέτειές τους ενώ στο τέλος μπορούν να γίνουν και τα ίδια σούπερ ήρωες και να δημιουργήσουν κόμικς με τους δικούς τους άθλους! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εθνικό θέατρο: Θέλετε τα παιδιά να μάθουν για το θέατρο και τον κινηματογράφο; Τότε δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν το εργαστήρι του Εθνικού Θεάτρου με θέμα: "Κινηματογραφική λέσχη! Πού; Στο Εθνικό Θέατρο! Α- Γ Δημοτικού και Δ - ΣΤ Δημοτικού". Περισσότερα μπορείτε να μάθετε εδώ.

Σινεμά: Αν θέλετε να δείτε παιδικές ταινίες με τα παιδιά σας δεν έχετε παρά να διαλέξετε μία από τις ταινίες που παίζονται τώρα. Αυτές είναι:

  1. Οι Ευχούληδες 3
  2. Μπάντι ο Ροκ Σταρ 3
  3. Paw Patrol: Η Σούπερ Ταινία
  4. Το μεγάλο ταξίδι του Μικρού Γκρίζλι
  5. Η Ζουγκλοπαρέα - Ο γύρος του κόσμου
  6. Μάβκα
  7. Λέϊντι Μπαγκ & Κατ Νουάρ: Το ξεκίνημα

Φάρσα ή Κέρασμα: Εργαστήρια εικαστικής και μουσικοκινητικής αγωγής από το Παιδικό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα, για παιδιά ηλικίας από 6 έως 10 ετών. Το έθιμο του Halloween γίνεται αφορμή για παιχνίδια, χορό και ξεφάντωμα. (Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023, 11:00-13:00|Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης Βαφειοχωρίου)

Θέατρο: Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία λατρεύουν το θέατρο. Εκμεταλλευτείτε αυτή την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για μάθηση και επιλέξτε μια όμορφη θεατρική παράσταση για εκείνα. Ακολουθούν μερικές δικές μας προτάσεις:

  1. Ο γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες στο θέατρο Διάνα
  2. Το μαγικό κλειδί, στο θέατρο Κιβωτός
  3. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων στο θέατρο Διάνα
  4. Ο Μάγκας, στο θέατρο Νέο Ακάδημο
  5. Ροβινσώνας Κρούσος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Εργαστήρια στο ΚΠΙΣΝ: Εργαστήρια κηπουρικής, δημιουργίας χαρτών και άλλων είναι μερικά από όλα εκείνα που μπορείτε να διαλέξετε για τα παιδιά σας. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Αθλητικές δραστηριότητες: Επίσης στο ΚΠΙΣΝ υπάρχει μια λίστα με πολλές αθλητικές δραστηριότητες: Μπάσκετ, volley, τένις, roller skates, ποδόσφαιρο, τρέξιμο, ενόργανη. Ό,τι αρέσει στα παιδιά σας, μπορείτε να το βρείτε εκεί. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

Βιωματικό πάρκο: Υπάρχουν πολλά βιωματικά πάρκα που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να ζήσουν μοναδικές στιγμές και εμπειρίες, μέσα από παραδοσιακές δραστηριότητες. Να ζωγραφίσουν, να μαγειρέψουν, να φυτέψουν, να ταΐσουν και να φροντίσουν ζώα. Πού να πάτε; Στο Βιωματικό θεματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό», στο «Κέντρο της Γης» ή στη «Γαϊδουροχώρα».

δρω: H δρω για όσους δεν το γνωρίζουν σχεδιάζει και υλοποιεί με επιτυχία παιδικά εκπαιδευτικά προγράμματα από το 1999. Δείτε εδώ όλες τις προτάσεις με θεματικές κατηγορίες: Αγωγή Υγείας, Παράδοση, Τέχνη, Ιστορία, Φύση, Περιβάλλον.

Επίσκεψη στη Βουλή: Αν επιθυμείτε να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε στην Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», δηλώστε συμμετοχή, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (τηλ.: 210 3735245 και 210 3735246). Οι ξεναγήσεις για το Σαββατοκύριακο πραγματοποιούνται μόνο: Κυριακή στις 12:00 και στις 14:00.

Σαββατοκύριακο: Τι να κάνω με τα παιδιά (εφηβάκια)

Όπως θα δείτε και εσείς παρακάτω οι επιλογές - τι να κάνω με το παιδί μου το Σαββατοκύριακο- είναι λιγοστές. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά δημιουργούν τον δικό τους μικρόκοσμο και αρχίζουν να επιλέγουν το πού να πάνε και με ποιον. Μην απογοητεύεστε που αρνείται πολλές φορές να βγει μαζί σας ή που επιλέγει μια βόλτα στην γειτονιά με τους φίλους του. Μεγαλώνοντας τα ενδιαφέροντα αλλάζουν. Όπως και να έχει όμως, σας έχουμε κάποιες προτάσεις στην περίπτωσή που ακούσετε «ναι» όταν ρωτήσετε αν θέλουν να κάνουν κάτι μαζί σας.

  1. Βόλτα σε κάποιο εμπορικό: Όσοι έχετε έφηβα παιδιά γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι η βόλτα σε κάποιο μεγάλο εμπορικό είναι must. Πηγαίνετε μαζί τους, κάντε βόλτα, αγοράστε αν θέλετε κάποια πράγματα που μπορεί να χρειάζεται το παιδί σας και έπειτα αφήστε το να περάσει χρόνο με τους φίλους του, όσο εσείς θα πίνετε τον καφέ σας σε κάποια καφετέρια. Ναι, ναι οι φίλοι του θα είναι σίγουρα εκεί... γιατί θα έχουν δώσει ραντεβού.
  2. Σινεμά: Διαλέξτε μια ταινία που θα αρέσει και στους δυο σας και πηγαίνετε να τη δείτε μαζί. Αγοράστε ποπ κορν, μιλήστε, συζητήστε και γενικότερα χαλαρώστε μαζί.
  3. Ψώνια: Αν υπάρχει διαθέσιμο budget τότε βγείτε στην αγορά και πάρτε ό,τι χρειάζεται το παιδί σας. Ο καιρός ακόμη δεν έχει κρυώσει για τα καλά, οπότε μπορείτε να προμηθεύσετε το παιδί σας με κάποιο φούτερ, μια φόρμα, ένα ζευγάρι κάλτσες.
  4. Φαγητό: Αν το παιδί σας θέλει να φάτε έξω μια μέρα κάντε το. Πηγαίνετε σε κάποια πιτσαρία, ψητοπωλείο, σε σούσι μπαρ, σε φαστφουντάδικο ή σε κάποιο εστιατόριο με νέες γεύσεις (ινδικό, μεξικάνικο) για να φάτε παρέα.

Σε αυτή την περίπτωση, του εστιατορίου, μην περιμένετε να περάσετε «ατελείωτες» ώρες μαζί με τα παιδιά σας. Μια -δυο ώρες αρκούν. Δεν θα αντέξουν αυτά περισσότερο, όσο και αν θέλετε εσείς να κάνετε bonding... 😜

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved