Ποδήλατο ισορροπίας: Ποια τα οφέλη του για το παιδί

Γιατί να επιλέξετε ποδήλατο ισορροπίας για το παιδί σας

Ποδήλατο ισορροπίας: Ποια τα οφέλη του για το παιδί
Bigstock

Τι είναι τα ποδήλατα ισορροπίας;

Το ποδήλατο ισορροπίας δεν έχει πετάλι, είναι αρκετά κοντό για να φτάνουν τα πόδια του παιδιού στο έδαφος και θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να μάθει το παιδί ισορροπία και να μυηθεί στην ποδηλασία. Ο λόγος είναι απλός.

Η ισορροπία και το πετάλι δίνονται ως εντολές από δύο διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου.

Για ένα παιδί αυτής της ηλικίας είναι πολύ πιο εύκολο να εξοικειωθεί με τις εντολές αυτές ξεχωριστά, έτσι, το να μάθει πρώτα ισορροπία, θα το διευκολύνει στην εκμάθηση ποδηλάτου με πετάλι.

Επίσης, το ποδήλατο ισορροπίας ενισχύει τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού και δυναμώνει τους μύες του σε χέρια και πόδια.

Γιατί να επιλέξετε ένα ποδήλατο ισορροπίας;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επιλέξετε ένα ποδήλατο ισορροπίας αντί για ένα ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες.

Οι περισσότεροι εκπαιδευτές ποδηλάτων συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να μάθουν να ισορροπούν πρώτα, πριν προχωρήσουν στο πετάλι χωρίς βοήθεια.

Το παιδί σας θα έχει περισσότερο έλεγχο πάνω στο ποδήλατο και θα μάθει να επιβραδύνει και να σταματά σωστά από την αρχή.

Τα ποδήλατα με βοηθητικές ρόδες συχνά δεν είναι σταθερά σε ανώμαλο ή ελαφρώς επικλινές έδαφος και κάνουν το παιδί σας να πιστεύει ότι ισορροπεί ενώ δεν ισορροπεί.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συνήθεια υπερβολικής κλίσης που στη συνέχεια θα πρέπει να ξεμάθουν όταν προσπαθούν να οδηγήσουν μόνοι τους.

Μόλις αφαιρεθούν οι βοηθητικές ρόδες, το παιδί σας θα πρέπει να μάθει να ισορροπεί και να κατευθύνει το τιμόνι, ενώ ταυτόχρονα να κάνει πετάλι, ή ακόμα και να αλλάζει και ταχύτητες σε μεγαλύτερη ηλικία.

Aντί να παρακαλάτε εσείς το παιδί σας να βγεί έξω να παίξει, θα σας το ζητάει αυτό. Τα παιδιά αγαπούν την ανεξαρτησία και την αίσθηση της ολοκλήρωσης που παίρνουν από την οδήγηση ενός ποδηλάτου ισορροπίας.

Επίσης, το ποδήλατο ισορροπίας είναι μικρό, ελαφρύ και μεταφέρεται εύκολα όπου και αν πάτε.

Τα παιδιά που οδηγούν ποδήλατα ισορροπίας και έχουν κατακτήση την ισορροπία τους έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και γίνονται ανεξάρτητα πιο γρήγορα.

Είναι σύνηθες τα παιδιά αυτά να μπορούν με ευκολία να κάνουν ποδήλατο με πετάλι από την ηλικία των 5 ή 6 ετών. Απλά δώστε τους ένα ποδήλατο και χωρίς να χρειαστεί να τα κρατάτε, να τρέχετε δίπλα τους ή να νοιώθουν φόβο, δείτε τα να φεύγουν με σιγουριά και ασφάλεια.

Ποια ηλικία είναι η πιο κατάλληλη για την αγορά ενός ποδηλάτου ισορροπίας;

Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς ποδήλατα ισορροπίας από 1 έτους έως και 7 ετών.

Ωστόσο ενδείκνυται η πρώτη αγορά ποδηλάτου ισορροπίας να γίνεται στην ηλικία των 2 ετών, καθώς το παιδί τότε αποκτάει καλύτερη αίσθηση του σώματος και ελέγχει σε μεγαλύτερο βαθμό τις κινητικές του ικανότητες.

Με πληροφορίες από: cyclinguk.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved