Ποια snacks να επιλέξω για τα παιδιά στην παραλία;

Αυτή είναι μία από τις συχνότερες ερωτήσεις που λαμβάνω το καλοκαίρι από τους γονείς.

Ευσταθία Παπαδά
Ποια snacks να επιλέξω για τα παιδιά στην παραλία;

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η προετοιμασία των snacks της παραλίας θα μας γλυτώσει από τις ανθυγιεινές επιλογές της καντίνας αλλά και από περιττά έξοδα.

Τα τρόφιμα που μπορείτε να πάρετε μαζί σας στην παραλία θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Δεν πρέπει να λιώνουν.
  • Πρέπει να είναι παραμένουν σε καλή κατάσταση ακόμα και αν βραχούν.
  • Πρέπει να είναι εύκολα στη μεταφορά.
  • Το σημαντικότερο; Πρέπει να αρέσουν στα παιδιά!

Μπορούμε να ταξινομήσουμε τα snacks για την παραλία σε δύο κατηγορίες:

  1. τρόφιμα που συντηρούνται στην τσάντα θαλάσσης και
  2. τρόφιμα για την φορητή τσάντα-ψυγείο

Ας δούμε λοιπόν μερικές πρακτικές και θρεπτικές ιδέες.

Τρόφιμα που συντηρούνται εκτός ψυγείου

Αποξηραμένα φρούτα

Αυτή είναι μία από τις πιο εύκολες και γρήγορες επιλογές που μπορούν να αντέξουν στη ζέστη, Σταφίδες, βερύκοκα, χουρμάδες και όλα τα φρούτα στην αποξηραμένη τους εκδοχή είναι επιτρεπτά, αρκεί να μην περιέχουν extra ζάχαρη γιατί τότε η διατροφική τους αξία μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των ζαχαρωτών!

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά που είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Επιλέξτε τις αγαπημένες ποικιλίες των παιδιών στην ανάλατη εκδοχή τους. Οι ξηροί καρποί θα κρατήσουν τα παιδιά χορτάτα για αρκετή ώρα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Φυστικοβούτυρο ή ταχίνι

Το φυστικοβούτυρο και το ταχίνι διατηρούνται εκτός ψυγείου και μπορείτε να φτιάξετε τοστ ή σάντουιτς ολικής άλεσης με ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Εναλλακτικά μπορούν να συνδυαστούν με κράκερς ή κριτσίνια ολικής άλεσης.

Παστέλι και σπιτικές μπάρες δημητριακών

Αποφύγετε τις έτοιμες μπάρες που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και συντηρητικά και προετοιμάστε τις δικές σας με τη βοήθεια των παιδιών. Η βρώμη, το μέλι, το ταχίνι, το κακάο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι μερικά από τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Το παστέλι είναι επίσης μια εξαιρετικά θρεπτική επιλογή και αποτελεί άλλωστε την ελληνική εκδοχή της μπάρας δημητριακών!

Σπιτικό ποπ κορν

Ναι, καλά διαβάσατε! Τα σπιτικά ποπ κορν είναι χαμηλά σε θερμίδες και υψηλά σε φυτικές ίνες. Αν τα ετοιμάσετε με λίγο ελαιόλαδο και χωρίς αλάτι, αλλά προσθέτοντας τα αγαπημένα μπαχαρικά και μυρωδικά των παιδιών, τότε μπορεί να αποτελέσουν ένα θρεπτικό snack για μικρούς και μεγάλους.

snack stin paralia 2

Τρόφιμα που συντηρούνται στην τσάντα-ψυγείο

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Είναι μία από τις πιο θρεπτικές και δροσιστικές επιλογές για την παραλία. Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα βρείτε κάποιο φρούτο ή λαχανικό που θα αρέσει στα παιδιά. Μην ξεχνάτε πως τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν και έναν πρόσθετο τρόπο ενυδάτωσης.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι αποτελεί ένα snack υψηλό σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και λιπαρά και γι’ αυτό ενισχύει εύκολα το αίσθημα κορεσμού. Για να βελτιώσετε τη γεύση μπορείτε να προσθέσετε φρούτα ή λίγο μέλι.

Βραστά αυγά

Μπορείτε να βράσετε αρκετά αυγά από το προηγούμενο βράδυ και να τα κρατήσετε δροσερά. Η ευκολία στη μεταφορά τους και η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας τα καθιστά ένα ιδανικό snack για την παραλία.

Τοστ, σάντουιτς ή αραβική πίτα με τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά

Επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών και τα αγαπημένα λαχανικά των παιδιών αποφεύγοντας τις sauces, προκειμένου να συντηρηθούν και να μεταφερθούν πιο εύκολα. Αν πρόκειται για ενδιάμεσο snack και πρόκειται να ακολουθήσει το κυρίως γεύμα των παιδιών δώστε προσοχή στην ποσότητα και μοιραστείτε το σάντουιτς ή την αραβική πίτα.

Νερό!

Όσο αυτονόητο και αν είναι, το νερό είναι το νούμερο ένα εφόδιο για την παραλία, καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της εφίδρωσης είναι υψηλός. Θυμίζετε στα παιδιά να πίνουν νερό συχνά, καθώς λόγω του μπάνιου στη θάλασσα είναι συχνά δύσκολο να αντιληφθούν τη δίψα εγκαίρως.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved