Ιδέες για θρεπτικά snacks χαμηλά σε υδατάνθρακες

Τι επιλογές έχετε.

Ευσταθία Παπαδά
Ιδέες για θρεπτικά snacks χαμηλά σε υδατάνθρακες

Τα snacks ενδιάμεσα των κυρίως γευμάτων έχουν ιδιαίτερη σημασία στη διατροφή μας, καθώς τη συμπληρώνουν με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, καλύπτουν το αίσθημα της πείνας μεταξύ των κυρίως γευμάτων, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να μας προσφέρουν και γευστική ικανοποίηση.

Ωστόσο, αν αναζητήσουμε έτοιμα snacks αυτά συνήθως είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ακόμα και αν αυτά διαφημίζονται ως υγιεινά, όπως οι μπάρες δημητριακών, τα έτοιμα smoothies και τα κράκερ.

Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε πολύ περισσότερες από τις επιλογές που πιστεύουμε, αν προτιμήσουμε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα και μάλιστα χαμηλότερα σε υδατάνθρακες. Τα snacks που είναι χαμηλότερα σε υδατάνθρακες είναι καταλληλότερα για άτομα με διαταραχές του μεταβολισμού των υδατανθράκων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και από άτομα που προσέχουν το βάρος τους και θέλουν να μειώσουν την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε υδατάνθρακες.

Ας δούμε μερικές θρεπτικές και νόστιμες ιδέες:

Μήλο με τυρί

Ο συνδυασμός γλυκιάς και αλμυρής γεύσης είναι ιδανικός για πολλούς κι έτσι μπορεί να αποτελέσει ένα υπέροχο σνακ. Συνδυάζουμε ένα φλιτζάνι φέτες μήλου με τη φλούδα, για να αυξήσουμε το περιεχόμενο των φυτικών ινών, με μία μερίδα (30 γρ) τυριού χαμηλών λιπαρών της προτίμησής μας (cottage, κατίκι, κίτρινο τυρί 10% λιπαρών, ανθότυρο). Ο συνδυασμός πρωτεΐνης, λίπους και ινών καθιστά το συγκεκριμένο snack πολύ χορταστικό.

Wrap με βάση το μαρούλι

Τα wraps με αραβική πίτα είναι ένα κλασικό ενδιάμεσο snack που προτιμάται από πολλούς. Αν θέλουμε να μειώσουμε την περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες μπορούμε να αντικαταστήσουμε την αραβική πίτα με φύλλα μαρουλιού. Γεμίζουμε το wrap με τυρί χαμηλών λιπαρών, γαλοπούλα και λαχανικά απολαμβάνοντας ένα snack με λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.

avocado

Αβοκάντο με κράκερ σίκαλης

Το αβοκάντο είναι ένας πολύ θρεπτικός καρπός πλούσιος σε καλά λιπαρά. Μπορούμε να το εντάξουμε και σαν snack στη διατροφή μας πολτοποιώντας ¼ του αβοκάντο σε 1-2 κράκερ σίκαλης. Έτσι, το λίπος που περιέχει το αβοκάντο και οι φυτικές ίνες των κράκερ καθυστερούν την απορρόφηση των υδατανθράκων του κράκερ.

Βραστό αυγό

Το αυγό έχει λιγότερο από 1 γραμμάριο υδατανθράκων ενώ είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνη. Αποτελεί ένα πολύ χορταστικό snack και ταυτόχρονα πολύ πρακτικό. Μπορούμε να βράζουμε αρκετά αυγά όταν έχουμε χρόνο για να είναι έτοιμα προς κατανάλωση.

Στικς celery με φυστικοβούτυρο

Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε κάτι πιο πρωτότυπο μπορούμε να γεμίσουμε τους μίσχους από δύο celery με 2 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο κι έτσι μπορούμε να έχουμε ένα γρήγορο snack με μόνο 10 γραμμάρια υδατανθράκων.

Χούμους με sticks λαχανικών

Αν και συνήθως συνδυάζουμε το χούμους με πίτα, μπορούμε να χαμηλώσουμε την περιεκτικότητα αυτού του snack σε υδατάνθρακες, παραλείποντας την πίτα και συνδυάζοντας το χούμους με sticks από αγγούρι ή καρότο. Το χούμους είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη λόγω της παρουσίας των οσπρίων ενισχύοντας τον κορεσμό.

Ξηροί καρποί

Αποτελούν σταθερή αξία στις επιλογές μας καθώς είναι εύκολοι στη μεταφορά και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία μερίδα των 30 γρ στην ανάλατη εκδοχή τους αποτελούν ένα χορταστικό snack πλούσιο σε καλά λιπαρά με μόνο 6 γραμμάρια υδατανθράκων.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved