Πώς αντιμετωπίζουμε τη σιδηροπενική αναιμία στα νήπια;

Η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών νηπιακής ηλικίας αν η διατροφή τους δεν είναι πλούσια σε σίδηρο με αποτέλεσμα το αίμα να μην μπορεί να παρέχει το οξυγόνο που απαιτείται στον οργανισμό.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς αντιμετωπίζουμε τη σιδηροπενική αναιμία στα νήπια;

Αυτό συμβαίνει καθώς τα ερυθροκύτταρα που περιέχονται στο αίμα μας περιέχουν την αιμοσφαιρίνη, μια ουσία που είναι υπεύθυνη για μεταφορά του οξυγόνου στους διάφορους ιστούς. Ο σίδηρος αποτελεί δομικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης και γι’αυτό όταν τα αποθέματά του στον οργανισμό είναι μειωμένα εμφανίζεται σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία.

Τα κύρια συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας στα νήπια είναι το χλωμό δέρμα, η συνεχής κούραση, η ευερεθιστότητα, οι λοιμώξεις αλλά και η καθυστέρηση της νοητικής ανάπτυξης.

Τί μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τη σιδηροπενική αναιμία στα νήπια;

  • Εμπλουτίζουμε τη διατροφή των νηπίων με ζωικά προϊόντα που είναι βασικές πηγές σιδήρου στον οργανισμό, χωρίς ωστόσο να υπερβάλουμε καθώς υπάρχουν και φυτικές πηγές σιδήρου. Το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί), τα πουλερικά, τα λιπαρά ψάρια και τα οστρακοειδή είναι πλούσιες πηγές σιδήρου. Το συκώτι είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ωστόσο καλό είναι να το προτιμούμε μία φορά την εβδομάδα, για μικρό χρονικό διάστημα και μόνο σε περιπτώσεις που η σιδηροπενική αναιμία έχει εκδηλωθεί.
  • Σε περίπτωση που τα παιδιά αποφεύγουν το κρέας εντοπίζουμε τις υπόλοιπες πηγές σιδήρου. Τέτοιες είναι τα αυγά, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι ξηροί καρποί.
  • Ενισχύουμε την πρόσληψη βιταμίνης C για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο λεμόνι ή ξύδι στο φαγητό των παιδιών, ή να συνοδεύσει το γεύμα του με χυμό πορτοκάλι. Επιρόσθετα, μπορούμε να προσθέσουμε πιπεριές στις συνταγές μας ή τις σαλάτες που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να καταναλώνουν γάλα με το φαγητό τους. Παρόλο που αυτή είναι μια αρκετά συχνή συνήθεια για τα παιδιά, μπορεί να επιδεινώσει τη σιδηροπενική αναιμία. Το ασβέστιο που περιέχεται στο γάλα ανταγωνίζεται με την απορρόφηση του σιδήρου με αποτέλεσμα ακόμα και αν παρέχουμε πλούσιες πληγές σιδήρου στα παιδιά αυτός δεν απορροφάται. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά, γι’ αυτό και πρέπει να μην συνοδεύουμε τις πλούσιες πηγές σιδήρου με τυρί ή γιαούρτι στο γεύμα των νηπίων.

Τέλος, δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό των παιδιών και να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο προκειμένου να αξιολογήσει αν απαιτείται κάποιο συμπλήρωμα.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved