Γιατί η αναιμία εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη

H αναιμία στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται συνήθως τους τέσσερις τελευταίους μήνες. Οι αιτίες που επηρεάζουν την εμφάνιση της είναι η αυξημένη ανάγκη του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων όπως είναι ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 και το φολλικό οξύ.

Γιατί η αναιμία εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη

Όταν μειωθεί η αιμοσφαιρίνη στο αίμα προκύπτει αναιμία. Τα κύρια συμπτώματα της αναιμίας είναι εύκολη κούραση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, πονοκέφαλος, εμβοές στα αυτιά, ανορεξία, εντερικές διαταραχές, ωχρό δέρμα (κιτρινίζει), ζαλάδα που μπορεί να φτάσει στην λιποθυμία, ξηρότητα στο στόμα και στο λαιμό, πληγές στη γλώσσα, τριχόπτωση και νύχια που σπάνε εύκολα.

Η πιο συχνή αναιμία στην κύηση είναι η σιδηροπενική. Πρόκειται για αναιμία που οφείλεται είτε στη μη επαρκή λήψη σιδήρου σε καταστάσεις αυξημένων απαιτήσεων λόγω κακής διατροφής, είτε στη μείωση απορρόφησης σιδήρου από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα, είτε στη χρόνια απώλεια αίματος.

Η σοβαρή αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Ακόμη και η μέτρια αναιμία δημιουργεί κινδύνους στις μητέρες, επειδή όλες οι γυναίκες χάνουν μία υπολογίσιμη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού, και δεν είναι συνετό να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Aντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας στην εγκυμοσύνη, σήμερα προτείνεται η προληπτική χορήγηση σιδήρου από τη 12η - 15η εβδομάδα μέχρι και το τέλος της.

Η προληπτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει χορήγηση από το στόμα σκευασμάτων θειικού, φουμαρινικού ή γλυκονικού σιδήρου σε δοσολογία, κατά την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), 30 - 60 mg στοιχειακού σιδήρου την ημέρα και η ενθάρρυνση της εγκύου για σωστά ισορροπημένη διατροφή. Ενώ για εγκύους με έλλειψη σιδήρου συνιστάται δοσολογία 120-40 mg την ημέρα.

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και για να αποφύγετε την αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, καλό είναι να λαμβάνετε τις προγεννητικές σας βιταμίνες καθώς και οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή συμπληρώματα σιδήρου σας προτείνει ο ιατρός σας.

Photo: AGENCJA FREE / ALAMY

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved