Ταχίνι: Ποια η διατροφική του αξία και πώς θα το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Το ταχίνι αποτελεί ένα προϊόν που προέρχεται από το σουσάμι που ψήνεται και αλέθεται.

Ευσταθία Παπαδά
Ταχίνι: Ποια η διατροφική του αξία και πώς θα το εντάξουμε στη διατροφή μας;

Καθώς είναι ένα νηστίσιμο προϊόν, εντάσσεται πολύ εύκολα σε ένα ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ωστόσο η κατανάλωσή του έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου αφού πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό προϊόν. Ας δούμε όμως ποια είναι η διατροφική του αξία.

Το ταχίνι από πολλούς χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή καθώς είναι πλούσιο σε ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα περιέχει:

Λιπαρά: Το ταχίνι ανήκει στην κατηγορία του λίπους ωστόσο αποτελείται κυρίως από καλά λιπαρά, δηλαδή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Αντιθέτως είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερόλη γεγονός που αυξάνει τη διατροφική του αξία.

Πρωτεΐνη:Το ταχίνι περιέχει 2,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κουταλιά της σούπας με τα περισσότερα απαραίτητα αμινοξέα. Καθώς όμως δεν τα περιέχει όλα θα πρέπει να συνδυάζεται με όσπρια ή ξηρούς καρπούς προκειμένου να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας μικρών και μεγάλων.

taxini diatrofiki axia 2

Φυτικές ίνες: Εκτός από τα παραπάνω τα ταχίνι περιέχει φυτικές ίνες σε ποσότητα περίπου 1 γραμμαρίου ανά κουταλιά. Παρόλο που δεν είναι πολύ μεγάλη η συγκεκριμένη ποσότητα, ωστόσο μπορεί να μας βοηθήσει να φτάσουμε το στόχο των 20-25 γραμμαρίων καθημερινά στο πλαίσιο μίας διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Μικροθρεπτικά και άλλα συστατικά:Το ταχίνι είναι επίσης πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου. Έτσι λοιπόν μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Επιπλέον το ταχίνι περιέχει τις λιγνάνες σεσαμίνη και σεσαμινόλη που φαίνεται να ασκούν αντιοξειδωτική δράση και να προστατεύουν την υγεία της καρδιάς.

Πώς θα εντάξουμε το ταχίνι στη διατροφή μας;

Λόγω της θρεπτικής του αξίας το ταχίνι μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή όλης της οικογένειας με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα ως:

  • Άλειμμα για το ψωμί
  • Συστατικό για σπιτική πραλίνα με κουβερτούρα και μέλι
  • Βάση για dressings και χούμους
  • Συστατικό του παραδοσιακού χαλβά
  • Συστατικό νηστίσιμων αλλά και πιο υγιεινών γλυκών αντικαθιστώντας άλλου είδους επιζήμιων λιπαρών.

Ωστόσο, μην ξεχνάτε πως η αυξημένη του θερμιδική αξία (περίπου 90-100 θερμίδες/κουταλιά) θα πρέπει μας κάνει προσεκτικούς στην ποσότητα που καταναλώνουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία στη διατροφή μας.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved