Πώς θα διαχειριστούμε την κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά την περίοδο των γιορτών;

Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» γλυκά, αλλά υπάρχουν επιλογές που μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα διαχειριστούμε την κατανάλωση γλυκών από τα παιδιά την περίοδο των γιορτών;
Bigstock

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μυρωδιές από μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σοκολάτες και διάφορα άλλα γλυκίσματα που γεμίζουν τα σπίτια.

Πώς να τιθασεύσετε την αγάπη του παιδιού σας για τα γλυκά: Συμβουλές για γονείς

Για τα παιδιά, αυτή η εποχή είναι μαγική και τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτινής εμπειρίας. Ωστόσο, είναι λογικό να προβληματίζεστε ως γονείς σχετικά με το πόσο και τι είδους γλυκά μπορούν να καταναλώσουν τα παιδιά χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά η υγεία τους.

glika-paidia-xristoygenna.jpg

Γιατί τα παιδιά αγαπούν τόσο τα γλυκά;

Τα παιδιά έχουν φυσική προτίμηση στη γλυκιά γεύση, κάτι που σχετίζεται με την εξελικτική μας ανάγκη για ενέργεια. Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά, εκτός από τη γεύση, συνδέονται με θετικά συναισθήματα, οικογενειακές στιγμές και παραδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι η προσέγγιση των γονιών δεν πρέπει να είναι απαγορευτική, αλλά καθοδηγητική.

Πόση ζάχαρη μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά;

Οι διεθνείς συστάσεις προτείνουν τα πρόσθετα σάκχαρα να μην ξεπερνούν περίπου το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης των παιδιών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση γλυκών πρέπει να γίνεται με μέτρο, χωρίς όμως να δημιουργείται άγχος ή ενοχή γύρω από το φαγητό. Οι γιορτές είναι μια περίοδος όπου η κατανάλωση γλυκών αυξάνεται φυσιολογικά, και αυτό είναι αναμενόμενο. Το ζητούμενο είναι η ισορροπία μέσα στην ημέρα και η αποφυγή των υπερβολών.

Χριστουγεννιάτικα πλατό με γλυκά και λιχουδιές για παιδιά

Ποια χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι πιο «φιλικά» για τα παιδιά;

Δεν υπάρχουν «καλά» και «κακά» γλυκά, αλλά υπάρχουν επιλογές που μπορούν να ενταχθούν πιο εύκολα σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μελομακάρονα: Περιέχουν μέλι, ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς, στοιχεία που τα καθιστούν πιο θρεπτικά σε σχέση με άλλα γλυκά. Έχουν όμως και υψηλή θερμιδική αξία, οπότε ο έλεγχος της ποσότητας παραμένει σημαντικός.

Συμβουλές διατροφής για τις γιορτές: Πώς να διατηρήσουμε τη διατροφική ισορροπία των παιδιών

Κουραμπιέδες: Πιο πλούσιοι σε βούτυρο και ζάχαρη μπορούν να καταναλωθούν αλλά σε μικρότερη συχνότητα.

Σοκολάτες και σοκολατάκια: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά, αλλά τα παιδιά συνήθως προτιμούν τη σοκολάτα γάλακτος. Μικρές ποσότητες είναι αποδεκτές.

Βασιλόπιτα: Ανάλογα με τη συνταγή, μπορεί να είναι πιο ελαφριά ή πιο πλούσια. Ένα μικρό κομμάτι είναι αρκετό για τα παιδιά.

xristougenniatika-snacks-gia-paidia.jpg

Η διατροφή του παιδιού στις γιορτές- Σημειώστε τα SOS

Πώς να εντάξετε τα γλυκά με ισορροπία στη διατροφή των παιδιών;

  1. Ορίστε συγκεκριμένες στιγμές για γλυκό. Αντί να υπάρχουν γλυκά διαθέσιμα όλη μέρα, επιλέξτε μία συγκεκριμένη ώρα, για παράδειγμα μετά το μεσημεριανό. Αυτό βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας και αποτρέπει το συνεχές τσιμπολόγημα.
  2. Συνδυάστε τα γλυκά με θρεπτικά γεύματα. Όταν τα παιδιά έχουν φάει καλά, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν υπερβολικές ποσότητες γλυκών.
  3. Δώστε το παράδειγμα. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς. Αν βλέπουν ισορροπημένη κατανάλωση, θα την υιοθετήσουν πιο εύκολα.
  4. Μη χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως επιβράβευση. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρνητική συναισθηματική σύνδεση με το φαγητό. Αντίθετα, αντιμετωπίστε τα γλυκά ως μέρος της γιορτινής εμπειρίας.
  5. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή των παιδιών στην παρασκευή των γλυκών. Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στο ψήσιμο, μαθαίνουν για τα υλικά και τη διαδικασία και συχνά ικανοποιούνται με μικρότερες ποσότητες.

Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή των παιδιών τα Χριστούγεννα;

Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική αυστηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Τα παιδιά που νιώθουν ότι «απαγορεύεται» να φάνε γλυκά συχνά τα αναζητούν περισσότερο. Η ισορροπημένη προσέγγιση, όπου τα γλυκά επιτρέπονται αλλά δεν κυριαρχούν, βοηθά στη δημιουργία υγιούς σχέσης με το φαγητό.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, PhD 
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Διατροφή, 
University College London (UCL) 
e-mail: efpapada@gmail.com

DPG Network
© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved