Η διατροφή του παιδιού στις γιορτές- Σημειώστε τα SOS

Πώς θα προσέξουν τα παιδιά τη διατροφή τους τις ημέρες των γιορτών.

Μαργαρίτα Νικολάου
Η διατροφή του παιδιού στις γιορτές- Σημειώστε τα SOS

Πώς μπορούμε να συγκρατήσουμε ένα παιδί να μην τρώει λιχουδιές που εξαιτίας της γιορτινής περιόδου τα βρίσκει παντού στο σπίτι;

Η προσπάθειά μας γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας του πολύ ελεύθερου χρόνου που έχουν στο σπίτι αφού τα σχολεία κλείνουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Είναι άλλωστε και επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου, όχι μόνο οι μεγάλοι αλλά και τα παιδιά, έχουν πάρει έξτρα βάρος.

Μαγικές λύσεις ως γνωστόν δεν υπάρχουν, όμως μπορείτε να κάνετε κάποιες κινήσεις ματ. Ποιες είναι αυτές;

Say NO to stock

Μην στοκάρετε τα ράφια των ντουλαπιών με χυμούς, πατατάκια, τσιπς, για την περίπτωση που έρθει κάποιος φίλος των παιδιών σας ή δικός σας ώστε να έχετε κάτι να του προσφέρετε. Δύσκολα μπορεί κάποιος να αντισταθεί στον πειρασμό, ειδικά όταν τόσες λαχταριστές λιχουδιές βρίσκονται μέσα στο... ντουλάπι.

It's Breakfast Time

Μην ξεχνάτε το πρωινό! Ακόμη και αν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, το πρωινό παραμένει πολύ σημαντικό έτσι ώστε να έχουν ενέργεια μέσα στην ημέρα. Αν δεν εργάζεστε μάλιστα και εσείς την περίοδο των γιορτών; Τότε είναι μια καλή ευκαιρία να τρώτε όλοι μαζί το πρωί.

Say YES στο δεκατιανό

Για την ώρα του δεκατιανού, φυσικοί χυμοί, σπιτικό κέικ ή μία μπάρα δημητριακών είναι μία καλή και χορταστική επιλογή. Μην το αμελείτε! Τα παιδιά χρειάζονται το δεκατιανό για να μην τρέξουν στα ντουλάπια με τις λιχουδιές.

Τι να υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι

Φροντίστε στο γιορτινό τραπέζι να υπάρχουν πάντα άφθονα λαχανικά πέρα από τις υπόλοιπες λιχουδιές, και παρακινείτε τα παιδιά να γεμίζουν το μισό τους πιάτο με αυτά. Καροτάκια, τοματίνια, μπρόκολο, ωμές πολύχρωμες πιπεριές, μαρουλοσαλάτες με εσπεριδοειδή, είναι μερικές ωραίες επιλογές.

ΟΧΙ Junk Food

Μην καταφεύγετε στην εύκολη λύση των γρήγορων και έτοιμων φαγητών που αρέσουν άλλωστε και στα παιδιά. Φτιάξτε σπιτικά εδέσματα και γλυκά προκειμένου να σερβίρετε στα παιδιά σας υγιεινές και ποιοτικές τροφές φτιαγμένες από τα χεράκια σας. Φτιάξτε για παράδειγμα μόνες στα την πίτσα ή τα burger που τόσο ζητούν.

Αναψυκτικά και γλυκά ❌

Αναψυκτικά και γλυκά φροντίστε να λείπουν από το καθημερινό τραπέζι και αφήστε τα παιδιά να τα απολαύσουν τις ημέρες που έχετε οργανώσει κάποιο γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σας.

Αν έχετε στο σπίτι σας κουραμπιέδες και μελομακάρονα, προτιμήστε να τα τρώνε αλλά με μέτρο πάντα. Τα μελομακάρονα αξίζει να γνωρίζετε ότι έχουν λιγότερες θερμίδες.

Βγείτε από το σπίτι

Τέλος, βρείτε λίγο χρόνο για να βγαίνετε με τα παιδιά σας για μία βόλτα έξω ειδικά αν οι δραστηριότητές τους δεν συνεχίζονται τις ημέρες των γιορτών. Πάτε για περπάτημα, τρέξιμο, επίσκεψη σε μουσεία, ή ότι άλλο σας αρέσει.

Το ζητούμενο είναι να βγείτε από το σπίτι.

Διαβάστε περισσότερα χριστουγεννιάτικα άρθρα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε

xristougenniatiko-afieroma-(2).jpg

*ανανεώθηκε 24/11/2023 - πρώτη δημοσίευση 07/12/2016

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved