Συμβουλές διατροφής για τις γιορτές: Πώς να διατηρήσουμε τη διατροφική ισορροπία των παιδιών

Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι μία από τις καλύτερες εποχές του χρόνου για τα παιδιά, καθώς είναι γεμάτες παιχνίδι, δώρα και γλυκά!

Ευσταθία Παπαδά
Συμβουλές διατροφής για τις γιορτές: Πώς να διατηρήσουμε τη διατροφική ισορροπία των παιδιών

Είναι όμως σημαντικό να θέσουμε ένα μέτρο στις διατροφικές ατασθαλίες των παιδιών, χωρίς ωστόσο να τους στερήσουμε τις παραδοσιακές γεύσεις των Χριστουγέννων. Άλλωστε αυτή η περίοδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το καλό φαγητό για μικρούς και μεγάλους.

Δείτε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη διατροφική ισορροπία των παιδιών.

Ενθαρρύνετε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων

Είναι σύνηθες να βλέπουμε τα παιδιά να εμφανίζουν υπερκινητικότητα μετά την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη, επεξεργασμένα άλευρα και κακά λιπαρά. Μην τα αφήνετε λοιπόν να εστιάζουν μόνο σε τέτοιου είδους τρόφιμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο πυρήνας της διατροφής ακόμα και την περίοδο των Χριστουγέννων αποτελείται από λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχη πρωτεΐνη.

Τοποθετήστε τα φρούτα σε ορατά σημεία

Τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες και τα εσπεριδοειδή είναι στην κατάλληλη εποχή. Τα μανταρίνια επίσης είναι από τις αγαπημένες επιλογές των παιδιών αφού μπορούν να ξεφλουδιστούν εύκολα. Τοποθετήστε τα φρούτα πλυμένα σε χριστουγεννιάτικες πιατέλες για να τα κάνετε περισσότερο ελκυστικά.

Μην έχετε εκτεθειμένα τα γλυκά

Παρόλο που μπορεί να σας αρέσει να διακοσμείτε τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες σε όμορφες πιατέλες, αυτό αποτελεί πειρασμό για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να στολίσετε τα γλυκά μόνο τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά την διάρκεια των εορταστικών γευμάτων έτσι ώστε να μην παρασύρεστε οικογενειακώς!

Επιτρέπετε την κατανάλωση των γλυκών με μέτρο

Συζητήστε προηγουμένως και συμφωνήστε με τα παιδιά τη συχνότητα με την οποία θα καταναλώσουν κάποιο γλύκισμα. Έτσι θα αποφύγετε τις εντάσεις και τη δυσαρέσκειά τους. Η κατανάλωση γλυκού που επιτρέπετε στην καθημερινότητα σε συχνότητα περίπου 1-2 φορές/εβδομάδα θα πρέπει όσο το δυνατό να ισχύσει και στην περίοδο των γιορτών. Ωστόσο, επειδή αυτό θα είναι δύσκολο να τηρηθεί μπορείτε να κάνετε μία εξαίρεση χωρίς να ξεπερνάτε το όριο των 3-4 γλυκών/εβδομάδα.

Μην ξεχνάτε τη σημασία των ενδιάμεσων snacks

Το δεκατιανό και το απογευματινό παραμένουν σημαντικά και την περίοδο των Χριστουγέννων, καθώς θα αποτρέψουν την κατανάλωση μεγάλων μερίδων στα κυρίως γεύματα. Ανάλατοι ξηροί καρποί, φρούτα, σπιτικά κέικ ή μπάρες δημητριακών μπορούν να αποτελέσουν τις επιλογές των παιδιών. Μπορείτε ωστόσο να τα κάνετε πιο ενδιαφέροντα, διακοσμώντας για παράδειγμα τα κέικ με χριστουγεννιάτικο πνεύμα με τη βοήθεια των παιδιών.

Τέλος, μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι φυσικά δραστήρια κατά την περίοδο των γιορτών παίζοντας ή κάνοντας περιπάτους μαζί σας.

Περιμένω τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved