Να κάνω μία δίαιτα αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές;

Τι να κάνω για να χάσω τα κιλά των γιορτών;

Ευσταθία Παπαδά
Να κάνω μία δίαιτα αποτοξίνωσης μετά τις γιορτές;
Bigstock

Η περίοδος των γιορτών τελείωσε και οι περισσότεροι προσπαθούν να χάσουν γρήγορα τα κιλά των γιορτών ή να «αποτοξινωθούν» από την υπερκατανάλωση γλυκών και λιπαρών.

Αν και μπορεί να βλέπετε στο διαδίκτυο ή την τηλεόραση ατέλειωτες και δελεαστικές επιλογές διατροφικών προγραμμάτων ή σκευασμάτων που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, οι υποσχέσεις που δίνουν για γρήγορη απώλεια βάρους με ελάχιστη προσπάθεια είναι συχνά μη ρεαλιστικές και μη βιώσιμες.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μαγική λύση για την απώλεια βάρους κι ούτε υπάρχει τρόπος να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας μέσω συγκεκριμένων τροφών ή σκευασμάτων. Επιπλέον οι δίαιτες express και οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να περιλαμβάνουν κινδύνους για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, ενώ τέτοιου τύπου δίαιτες θα οδηγήσουν σε αρχική απώλεια βάρους, αυτή η απώλεια βάρους είναι συχνά απώλεια μυών και υγρών αντί για σωματικό λίπος που είναι και το ζητούμενο. Συχνά επίσης αυτές οι δίαιτες δεν μπορούν να ακολουθηθούν μακροπρόθεσμα, καθώς είναι πολύ περιοριστικές. Ακόμα, ο περιορισμός τροφών μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ανεπάρκειες αλλά και διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

apotoxsinosi.jpg

Πώς θα ξεχωρίσουμε μία δίαιτα ή σκεύασμα που δεν έχει επιστημονική βάση;

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα διατροφικά σχήματα και άλλους τρόπους που υπόσχονται «θαύματα» και δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, αποφεύγουμε τρόπους απώλειας βάρους που:

  • υπόσχονται απώλεια βάρους χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας με οποιονδήποτε τρόπο και περιλαμβάνουν χάπια αδυνατίσματος, λοσιόν, φόρμες εφίδρωσης κτλ.
  • υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους άνω του ενός κιλού σωματικού λίπους την εβδομάδα
  • συνιστούν την κατανάλωση τροφών που βοηθούν στην καύση λίπους, όπως η δίαιτα γκρέιπφρουτ ή υποτιθέμενες ουσίες καύσης λίπους όπως το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
  • προωθούν την αποφυγή ή τον αυστηρό περιορισμό μιας ολόκληρης ομάδας τροφίμων όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όλοι οι υδατάνθρακες ή μια βασική τροφή όπως το σιτάρι
  • προτείνουν την αντικατάσταση των καθημερινών τροφών ή ομάδων τροφίμων με ακριβά σκευάσματα όπως συμπληρώματα κι ενέσεις.
  • προτείνουν την κατανάλωση κυρίως ενός είδους τροφής π.χ. δίαιτα λαχανόσουπας, δίαιτα με βραστά αυγά ή ωμοφαγία
  • συνιστούν την κατανάλωση τροφίμων μόνο σε συγκεκριμένους συνδυασμούς με βάση τα γονίδια ή την ομάδα αίματος
  • συνιστούν την «αποτοξίνωση» ή την αποφυγή τροφών σε ορισμένους συνδυασμούς όπως φρούτα με τα γεύματα
  • δεν προσφέρουν κανένα επιστημονικό στοιχείο εκτός από προσωπικές ιστορίες επιτυχίας
  • προτείνουν την ίδια δίαιτα για όλους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές μας ανάγκες
diaita-apotoksinosis.jpg

Τι να κάνω για να χάσω τα κιλά των γιορτών;

Δεν χρειάζεται να αγχώνεστε για να χάσετε τα κιλά των γιορτών καθώς όταν ξαναμπείτε σιγά σιγά στη διατροφική σας ρουτίνα τότε το βάρος σας θα επανέλθει. Οι ισορροπημένες διατροφικές επιλογές σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσουν.

Αν χρειάζεστε καθοδήγηση είναι σημαντικό να εμπιστευτείτε την υγεία σας σε έναν διαιτολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που είναι ο μόνος κατάλληλος να σας συμβουλεύσει σχετικά με τη διατροφή σας.

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved