Πέντε λάθη που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία.

Ευσταθία Παπαδά
Πέντε λάθη που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους

Η επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ευεξίας. Ωστόσο, πολλές φορές η προσπάθεια για την απώλεια βάρους μπορεί να κρύβει απογοητεύσεις, καθώς παρά την προσπάθειά σας μπορεί να μη βλέπετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν μερικά λάθη τα οποία μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα:

Λάθος Νο1: Μειώνετε πάρα πολύ τη θερμιδική σας πρόσληψη

Η βασική αρχή για την απώλεια βάρους είναι το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνετε να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνετε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώσετε υπερβολικά τις θερμίδες που προσλαμβάνετε προκειμένου να χάσετε βάρος με πιο γρήγορο ρυθμό. Ωστόσο, η πρακτική αυτή μπορεί στην πραγματικότητα να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας, θέτοντας εμπόδιο στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η υπερβολική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων θέτουν σε κίνδυνο την επάρκεια της διατροφής σας σε θρεπτικά συστατικά.
Η εναλλακτική; Μην θέτετε υπερβολικούς στόχους που απαιτούν μεγάλη μείωση στην πρόσληψη τροφής. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας που θα αξιολογήσει τις ενεργειακές ανάγκες σας και θα σχεδιάσει ένα πλάνο ώστε να χάνετε βάρος με ασφαλή και υγιεινό τρόπο.

lathi pou kanete kai den xanete kila

Λάθος Νο2: Επικεντρώνεστε υπερβολικά στα τρόφιμα που διαφημίζονται ως υγιεινά

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των καταναλωτών στρέφεται σε τρόφιμα που διαφημίζονται ως υγιεινά, «superfoods», «διαίτης» κτλ. Πράσινοι χυμοί, προϊόντα ολικής άλεσης, μπάρες δημητριακών, ο,τιδήποτε φέρει τη σήμανση «βιολογικό», «οργανικό», «light» αποτελούν επιλογές των καταναλωτών που θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους και να χάσουν βάρος. Φαίνεται ωστόσο ότι οι καταναλωτές τείνουν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αν πρόκειται για ένα υγιεινό τρόφιμο με αποτέλεσμα η θερμιδική πρόσληψη να αυξάνεται τόσο ώστε να εμποδίζει την απώλεια βάρους.
Η εναλλακτική; Ακόμα και τα τρόφιμα που διαφημίζονται ως υγιεινά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Επιπλέον, η κατανάλωση μόνο «υγιεινών» τροφών και η πλήρης αποφυγή των «βλαβερών» τροφών δε φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά στη μακροπρόθεσμη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους. Αυτό που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφών με μέτρο και ισορροπία.

Λάθος Νο3: Αποφεύγετε τους υδατάνθρακες

Μία συνηθισμένη πρακτική για την απώλεια βάρους είναι ο αποκλεισμός των υδατανθράκων από τη διατροφή. Η διατροφική αυτή «μόδα» ξεκίνησε εδώ και αρκετές δεκαετίες όταν εμφανίστηκαν οι πρωτεϊνικές δίαιτες. Ωστόσο, η πλήρης αποφυγή των υδατανθράκων όχι μόνο δεν θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα αλλά θα σας στερήσει και φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, οι υδατάνθρακες αποτελούν βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, ενώ είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η εναλλακτική; Επιλέγετε ποιοτικούς υδατάνθρακες δίνοντας έμφαση σε προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, και αποφεύγοντας επεξεργασμένα άλευρα και σάκχαρα. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι σημαντικό να συνεχίζετε καταναλώνετε υδατάνθρακες σε ποσότητες που θα καθορίζονται ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Λάθος Νο4: Αποφεύγετε εντελώς το δείπνο

Η παράλειψη του δείπνου αποτελεί ακόμα μία πρακτική που υιοθετείται από πολλούς στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Ωστόσο, η παράλειψή του μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να πεινάσετε και τελικά να φάτε αργά τη νύχτα ή ακόμα και να σας κάνει να ξυπνήσετε πιο πεινασμένοι το επόμενο πρωί καταναλώνοντας ένα μεγαλύτερο πρωινό. Επιπλέον, η παράλειψη του δείπνου δε βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η εναλλακτική; Αν έχετε φάει το κυρίως γεύμα σας το μεσημέρι και θέλετε να χάσετε βάρος επιλέγετε ελαφρύτερα δείπνα το βράδυ αλλά σε καμία περίπτωση μην τα παραλείπετε. Προσπαθήστε να τρώτε 2-3 ώρες πριν τον ύπνο έτσι ώστε η διαδικασία της πέψης να μη διαταράσσει τον ύπνο σας.

lathi pou kanete kai den xanete kila1

Λάθος Νο5: Θεωρείτε τα λιπαρά εμπόδιο στην απώλεια βάρους

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, την ορμονική ισορροπία, την υγεία της καρδιάς, τη μόνωση και προστασία των οργάνων, την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, Ε, Κ και για πολλές ακόμα λειτουργίες. Έτσι λοιπόν ο αποκλεισμός των λιπαρών σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία μας.
Η εναλλακτική; Επιλέγετε λιπαρά καλής ποιότητας για το διαιτολόγιό σας που θα βρείτε σε ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια. Ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τις ποσότητες που χρειάζεστε έτσι ώστε να χάνετε βάρος με ασφάλεια και επάρκεια στη διατροφή σας.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved