Απώλεια βάρους: Πέντε λάθη που κάνετε στη διατροφή σας και δεν χάνετε κιλά

Απλές διατροφικές συνήθειες που μπορεί να σαμποτάρουν τη προσπάθειά σας να χάσετε κιλά.

Απώλεια βάρους: Πέντε λάθη που κάνετε στη διατροφή σας και δεν χάνετε κιλά
Bigstock

Η απώλεια βάρους είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και οι ιδιαίτερες ανάγκες και χαρακτηριστικά του κάθε ενός. Η μειωμένη πρόσληψη των θερμίδων, η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών, τα συχνά και μικρά γεύματα είναι από τα βασικά βήματα για την απώλεια κιλών.

Κάποιες φορές ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά ακόμα και αν ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας δούμε τα πιθανά λάθη που κάνετε στη διατροφή σας σύμφωνα με τους ειδικούς.

mithoi-kai-apoleia-varous.jpg

Τρώτε υγιεινό φαγητό αλλά σε μεγάλες ποσότητες

Είναι θεμιτό η διατροφή σας να περιλαμβάνει τροφές υψηλής διατροφικής αξίας. Ωστόσο, ένα υγιεινό σνακ ή φαγητό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει χαμηλή θερμιδική αξία, για αυτό και χρειάζεται προσοχή στις μερίδες που καταναλώνετε.

«Αν και οι τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί, το φυστικοβούτυρο, το χούμους και το αβοκάντο είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν σημαντικά οφέλη για εσάς, έχουνε επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά που σημαίνει περισσότερες θερμίδες.» αναφέρει η ειδικός Amy Goodson στο eatthis.com.

«Πολλοί άνθρωποι που θέλουν να χάσουν κιλά σκέφτονται “αυτές οι τροφές είναι καλές για εμένα οπότε δεν έχει σημασία η ποσότητα που καταναλώνω”, κάτι που φυσικά δεν είναι αλήθεια. Η ποσότητα είναι το κλειδί στην απώλεια κιλών, επομένως το να υπολογίζετε το πόσους ξηρούς καρπούς, φυσιτκοβούτυρο ή χούμους τρώτε είναι το κλειδί για την επιτυχία».

Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών είναι απαραίτητη για την συνολική υγεία του οργανισμού και για την υγιή απώλεια βάρους.

«Μετά την κατανάλωση γεύματος που είναι πηγή πρωτεΐνης, είναι λιγότερο πιθανό να θέλετε να φάτε ανθυγιεινά σνακ, σνακ πλούσια σε θερμίδες και ζάχαρη» αναφέρει η health expert Courtney D’Angelo.

varos-kai-gonimotita.jpg

Βάζετε πολύ λάδι στο μαγείρεμα

Το είδος του λαδιού και η ποσότητα που χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα μπορεί να επηρεάσει την προσπάθειά σας για απώλεια κιλών.

«Το ελαιόλαδο είναι από τις τροφές που μπορεί να αυξήσει τη θερμιδική αξία ενός φαγητού απότομα και σε υπερβολικό βαθμό» αναφέρει η διαιτολόγος Trita Best.

Το παρακάνετε με το τσιμολόγημα

Τα συχνά γεύματα επιταχύνουν τον μεταβολικό ρυθμό, ωστόσο εάν το παρακάνετε θα αυξηθεί σημαντικά και η ποσότητα των θερμίδων που προσλαμβάνετε σε ημερήσια βάση. Οι ειδικοί συχνά κάνουν λόγο για τον κανόνα του 80-20. Στο 80% μείνετε πιστοί στο πλάνο διατροφή που έχετε ορίσει και στο 20% απολαύστε κάτι που σας μύρισε ή για το οποίο είχατε μία λιγούρα.

Βάζετε στις συνταγές σας ανθυγιεινά υλικά

Μπορεί να βάζετε μαγιονέζα, κέτσαπ ή άλλες σος για να ενισχύσετε τη γεύση ενός φαγητού, όμως ταυτόχρονα αυξάνετε και τη θερμιδική του αξία.

Με πληροφορίες από eatthis.com

*Πρώτη δημοσίευση άρθρου 22/10/2022

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved