Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μία θετική εικόνα σώματος;

Είναι σημαντικό το παιδί να εστιάζει σε ένα υγιές σώμα και να το αποσυνδέει από το βάρος.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν μία θετική εικόνα σώματος;

Το πώς νιώθετε εσείς για το σώμα σας έχει ισχυρή επιρροή στα παιδιά.

Bigstock

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας αντικατοπτρίζει το πώς νιώθουμε γι’αυτό.

Όποιο κι αν είναι το ύψος ή το βάρος τους, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν είτε θετική είτε αρνητική άποψη για το σώμα τους, ενώ φαίνεται ότι οι ανησυχίες για την εικόνα του σώματος μπορούν να ξεκινήσουν ήδη από την προσχολική ηλικία.

Για το λόγο αυτό οι γονείς και άλλοι ενήλικες μπορεί να αποτελέσουν πρότυπο για την ανάπτυξη μίας θετικής εικόνας σώματος.

Γιατί είναι σημαντικό τα παιδιά να αναπτύξουν μία θετική εικόνα για το σώμα τους;

Τα παιδιά που έχουν μία θετική εικόνα για το σώμα τους αναπτύσσουν περισσότερο το αίσθημα της αυτοπεποίθησης κι επιπλέον έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν μία υγιή σχέση με το φαγητό και το βάρος τους ως ενήλικες, απολαμβάνοντας το φαγητό και διατηρώντας την υγεία τους. Αντίθετα, τα παιδιά με αρνητική εικόνα σώματος αισθάνονται πιο ανήσυχα και απομονωμένα, ενώ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για υπερβολική αύξηση βάρους αλλά και για διατροφικές διαταραχές.

Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μία θετική εικόνα σώματος. Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν.

somatiko-varos-paidion-kai-exoteriki-eikona-3.jpg
  • Εστιάστε στην υγεία και όχι στο βάρος

Είναι σημαντικό τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας να εστιάσετε σε ένα υγιές σώμα και να το αποσυνδέσετε από το βάρος. Είναι επίσης ωφέλιμο να σταματήσετε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζυγαριά και να επικεντρωθείτε στο συνδυασμό νόστιμων και θρεπτικών φαγητών με τη φυσική δραστηριότητα που ευχαριστεί τα παιδιά. Ακόμα θυμηθείτε να αποφεύγετε να χαρακτηρίζετε ένα τρόφιμο ως "παχυντικό" ή το αντίστροφο αλλά να μάθετε στα παιδιά ότι στη διατροφή χρειάζεται η ισορροπία και το μέτρο χωρίς να απαγορεύετε συγκεκριμένες τροφές.

  • Ανακαλύψτε τη σωματική δραστηριότητα που ταιριάζει στα παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τακτική σωματική δραστηριότητα προκειμένου να χτίσουν ένα γερό μυϊκό σύστημα, να διατηρήσουν την υγεία τους, να αναπτύξουν μία θετική εικόνα για το σώμα τους και φυσικά να διασκεδάζουν. Μερικά παιδιά αγαπούν πολύ τα αθλήματα ενώ άλλα όχι τόσο, μπορεί όμως να αγαπούν περισσότερο το χορό. Σίγουρα λοιπόν θα βρείτε το είδος της άσκησης που αρέσει στα παιδιά ενώ το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης ένας τρόπος άσκησης.

  • Προσπαθήστε να ελέγξετε πιθανά προβλήματα που έχετε εσείς με την εικόνα του σώματός σας

Το πώς νιώθετε εσείς για το σώμα σας έχει ισχυρή επιρροή στα παιδιά. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να σκεφτείτε πώς μπορείτε να εκφράζεστε για την εικόνα του σώματός σας. Αν μιλάτε μπροστά τους για το πόσο έχετε παχύνει, για την τελευταία δίαιτα που ακολουθείτε, για τα σημεία του σώματός σας που δε σας αρέσουν, τα παιδιά σας θα λάβουν αυτά τα αρνητικά μηνύματα. Θα αρχίσουν να ανησυχούν και τα ίδια για το σώμα τους και πιθανόν να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν δίαιτα.

paxisarkia-stin-efivia-1.jpg
  • Δίνετε προσοχή σε σημάδια εκφοβισμού (bullying)

Τα πειράγματα που σχετίζονται με το βάρος είναι μία πολύ συνήθης μορφή εκφοβισμού. Εάν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας εκφοβίζεται απο συνομηλίκους για το βάρος ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, συζητήστε άμεσα τις ανησυχίες σας με τη διεύθυνση του σχολείου.

  • Καταρρίψτε το μύθο του «τέλειου σώματος»

Είναι σημαντικό καθώς το παιδί μεγαλώνει και η έκθεση σε πρότυπα του «τέλειου σώματος» αυξάνεται μέσω της τηλεόρασης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να το βοηθήσετε να διακρίνει τους λόγους προώθησης αυτών των προτύπων, αλλά και να εξηγήσετε ότι πολλές φορές οι φωτογραφίες βελτιώνονται με ψηφιακά μέσα, ώστε τα σώματα να φαίνονται «τέλεια».

Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved