Πόσο βάρος πρέπει να έχει το 13χρονο παιδί μου;

  • 13 ετών αγόρι - Βάρος που πρέπει να έχει
  • 13 ετών κορίτσι - Βάρος που πρέπει να έχει
  • Παράγοντες ανάπτυξης
  • Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)
  • Μιλώντας στο παιδί σας
Πόσο βάρος πρέπει να έχει το 13χρονο παιδί μου;

Το μέσο βάρος για ένα αγόρι 13 ετών είναι μεταξύ 34.02 και 65.77 κιλά, ενώ το μέσο βάρος για ένα 13χρονο κορίτσι είναι μεταξύ 34.47 και 67 κιλά (σε συνάρτηση πάντα με το ύψος).

Η εφηβεία ακολουθεί ένα μοναδικό χρονοδιάγραμμα για κάθε παιδί ξεχωριστά. Από τη στιγμή που ξεκινά, τα παιδιά μπορεί να μεγαλώσουν έως και 25,4 εκατοστά και να αποκτήσουν μύες, λίπος και οστά καθώς το σώμα τους εξελίσσεται σε ενήλικη μορφή. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν ξαφνικά και να περιλαμβάνουν ταχεία αύξηση βάρους, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αυτοσυνειδησίας καθώς τα παιδιά προσαρμόζονται στο νέο τους σώμα. Μερικά παιδιά μπορεί να μπουν στην εφηβεία από την ηλικία των 8 ετών. Άλλα μπορεί να μην ξεκινήσουν μέχρι να φτάσουν στην πρώιμη εφηβεία τους. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα «κανονικών» βαρών, σχημάτων και μεγεθών.

13 ετών αγόρι - Βάρος που πρέπει να έχει

Καμπύλες ανάπτυξης για αγόρια (βάρος) ηλικιών 2-18 ετών

varos kai ipsos agorion 2 18 eton

13 ετών κορίτσι - Βάρος που πρέπει να έχει

Καμπύλες ανάπτυξης για κορίτσια (βάρος) ηλικιών 2-18 ετών

varos kai ipsos koritison 2 18 eton

Παράγοντες ανάπτυξης

Το πραγματικό μέσο βάρος των 13χρονων είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος των νεαρών εφήβων.

Ρυθμός ανάπτυξης

Τα παιδιά μπαίνουν στην εφηβεία μεταξύ 8 και 14 ετών. Εάν πάρετε ένα δείγμα 13χρονων παιδιών σε μια τάξη για παράδειγμα, θα δείτε ένα ευρύ φάσμα σε μεγέθη σώματος και βάρη. Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ενώ άλλα μόλις αρχίζουν να περνούν από τις πολλές αλλαγές που οδηγούν στη σωματική ωρίμανση.

posa kila prepei na einai ena 13xrono paidi 3

Ύψος και σχήμα σώματος

Το ύψος του παιδιού σας μπορεί επίσης να επηρεάσει το βάρος του. Τα πιο ψηλά παιδιά μπορεί να ζυγίζουν περισσότερο από τα πιο κοντά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Η οστική πυκνότητα και η μυϊκή μάζα είναι δύο ακόμη σημαντικοί παράγοντες. Δεδομένου ότι ο μυς ζυγίζει περισσότερο από το λίπος, για παράδειγμα, ένα παιδί που είναι πιο μυώδες μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από ένα παιδί που είναι πιο αδύνατο ή ένα παιδί που έχει περισσότερο λίπος στη θέση του μυός.

Γονίδια

Ενώ τα επίπεδα διατροφής και δραστηριότητας παίζουν ρόλο, το σχήμα και η σύνθεση του σώματος επηρεάζονται επίσης από τα γονίδια που κληρονομούν τα παιδιά από τους γονείς τους. Με άλλα λόγια, άτομα από διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο έχουν συχνά διαφορετικές κατανομές λίπους ή σωματικές συνθέσεις που μπορεί να επηρεάζουν εγγενώς το σχήμα, το μέγεθος και το βάρος του σώματος.

Τοποθεσία

Ακόμη και το πού ζει ένα παιδί μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος, το ύψος και το βάρος του. Αυτό έχει να κάνει με πολλά πράγματα, όπως η πρόσβαση σε τρόφιμα, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, οι πολιτισμικές πρακτικές, τα γονίδια και άλλους παράγοντες, όπως η έναρξη της εφηβείας, η οποία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική τοποθεσία σε όλο τον κόσμο.

Υπολογισμός Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ)

posa kila prepei na einai ena 13xrono paidi 2

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι ένας δείκτης μέτρησης του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος. Εφαρμόζεται για την αξιολόγηση του σωματικού βάρους των ενήλικων ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο τύπος που χρησιμοποιούμε για να υπολογίσουμε το ΔΜΣ είναι ο εξής:

Βάρος (κιλά) ÷ [ύψος (μέτρα)]2

Για παράδειγμα, εάν το βάρος είναι 68 κιλά και το ύψος 1,65 μέτρα ο υπολογισμός θα γίνει ως εξής:

68 ÷ (1.65)2 = 24.98

Βάλτε τις τιμές των παιδιών σας και θα υπολογίσετε τον ΔΜΣ τους.

Κάντε το test υπολογισμού του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) και δείτε σε ποια κατηγορία ανήκει το παιδί σας.


Powered by YAZIO

Το έφηβο παιδί σας μπορεί να έχει πολλές ερωτήσεις σχετικά με το σώμα του που αλλάζει κατά την εφηβεία. Η διατήρηση μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της θετικής εικόνας του σώματος και της αυτοπεποίθησης.

  • Εκπαιδεύστε το παιδί σας για το πώς λειτουργεί η εφηβεία
  • Μιλήστε για τη θετική αυτοεικόνα
  • Συζητήστε τα λάθος για τα λάθος πρότυπα που δίνονται μέσα από τα social media
  • Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved