Πώς θα διαχειριστούμε την αύξηση του βάρους των παιδιών λόγω της πανδημίας;

  • Προσφέρετε πάντα πρωινό στα παιδιά
  • Θέστε τον επαρκή ύπνο ως προτεραιότητα
  • Προσέχετε τις μερίδες των παιδιών
  • Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα
  • Δώστε έμφαση στα οικογενειακά γεύματα
Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα διαχειριστούμε την αύξηση του βάρους των παιδιών λόγω της πανδημίας;

Είναι γνωστό ότι η παιδική παχυσαρκία είχε λάβει επιδημικές διαστάσεις πριν την πανδημία λόγω της εύκολης πρόσβασης σε πρόχειρο φαγητό και λιγότερο χρόνο φυσικής δραστηριότητας, ενώ η πανδημία φαίνεται να επιδείνωσε το πρόβλημα.

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά αύξησαν το χρόνο έκθεσης σε οθόνες, μείωσαν τη φυσική τους δραστηριότητα κι έτρωγαν περισσότερα ανθυγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια των lockdowns. Δύο χρόνια περίπου μετά την πανδημία φαίνεται πως το βάρος των παιδιών αυξήθηκε κατά 3-5 κιλά κατά μέσο όρο.

Καθώς πλέον τα παιδιά έχουν επιστρέψει στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους είναι καιρός να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε την αύξηση του βάρους τους προκειμένου να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν ξανά ένα υγιές σωματικό βάρος.

paidi anaktisi ygious varous1

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές:

Προσφέρετε πάντα πρωινό στα παιδιά

Ένα από τα θετικά σημεία της πανδημίας είναι ότι κατά τη διάρκεια των lockdowns αυξήθηκε η κατανάλωση πρωινού σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Είναι σημαντικό λοιπόν αυτή η συνήθεια να διατηρηθεί. Τα παιδιά σας μπορεί να μην αισθάνονται πείνα το πρωί, αλλά όταν πρόκειται για τη διαχείριση του βάρους, το πρωινό αποτελεί πραγματικά ένα σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις παχυσαρκίας.

Θέστε τον επαρκή ύπνο ως προτεραιότητα

Η διαταραχή της ρουτίνας οδήγησε και σε διαταραχές και προβλήματα ύπνου για όλους συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 30% των παιδιών είχε χειρότερη ποιότητα ύπνου και μείωσε τις ώρες ύπνου. Όταν τα παιδιά στερούνται τον επαρκή ύπνο, οι ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξη μπορεί να διαταραχθούν. Επομένως, η καλή ξεκούραση και η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους των παιδιών.

paidi anaktisi ygious varous2

Προσέχετε τις μερίδες των παιδιών

Με περισσότερο χρόνο στο σπίτι κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού ήταν πιο εύκολο για τα παιδιά να τρώνε σνακ πιο συχνά μέσα στην ημέρα ή να αυξήσουν το μέγεθος των μερίδων. Είναι πολύ σημαντικό να επαναφέρετε τις καλές συνήθειες των παιδιών με ένα τακτικό πρόγραμμα γευμάτων και σνακ αλλά και την εκπαίδευση σχετικά με το κατάλληλο μέγεθος των μερίδων. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε το κατάλληλο μέγεθος των παιδικών μερίδων.

Ζητήστε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μαγείρεμα

Η μαγειρική με τα παιδιά είτε φτιάχνετε ένα ολόκληρο γεύμα, ένα συνοδευτικό ή ένα ορεκτικό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε τα παιδιά να είναι πολύ επιλεκτικά με τα τρόφιμα που δοκιμάζουν και να ενθαρρύνετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Κι αν η μαγειρική με τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μπορεί να μην είναι ρεαλιστική λόγω έλλειψης χρόνου, μπορεί να είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα τα Σαββατοκύριακα.

paidi anaktisi ygious varous3

Δώστε έμφαση στα οικογενειακά γεύματα

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μοιράζονται οικογενειακά γεύματα καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν παιδική παχυσαρκία. Με την αύξηση της τηλεργασίας έγινε εφικτό για περισσότερες οικογένειες να μοιράζονται οικογενειακά γεύματα ακόμα και τις καθημερινές. Είναι σημαντικό λοιπόν να προσπαθήσετε να διατηρήσετε αυτή τη συνήθεια όσο το δυνατό συχνότερα.

Τέλος είναι απαραίτητο να αυξήσετε τη φυσική δραστηριότητα των παιδιών προκειμένου να μπορέσετε να βοηθήσετε στη διαχείριση του βάρους τους. Ενθαρρύνετε τα παιχνίδια και την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και προσπαθήστε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες μαζί τους.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD, RD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved