Παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Γιατί τα παιδιά πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος

Σύμφωνα με τον Εθνικό διατροφικό Οδηγό για βρέφη, παιδιά και εφήβους και το Ινστιτούτο Prolepsis, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας τόσο κατά την παιδική ηλικία όσο και αργότερα στην ενήλικη ζωή!

Παγκόσμια ημέρα κατά της Παχυσαρκίας: Γιατί τα παιδιά πρέπει να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος

Σωματικό βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού

Η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη (υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά: 40% πληθυσμού). Η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων του αίματος, εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, άσθματος, καθώς και τερηδόνας. Επιπλέον, ενδέχεται να επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και τη συναισθηματική υγεία του παιδιού.

PAIDIA ME PARAPANO KILA

Η σημαντικότερη μακροπρόθεσμη συνέπεια του αυξημένου σωματικού βάρους κατά την παιδική ηλικία, (ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας) είναι η διατήρησή του και κατά την ενήλικη ζωή. Η παχυσαρκία κατά την ενήλικη ζωή έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση ποικίλων νοσημάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.).

Σωματικό βάρος μικρότερο του φυσιολογικού

paidia mageireyoun 3

Το χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρος σώματος κατά την παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε έλλειψή τους, με εμφάνιση σχετικών νοσημάτων, όπως σιδηροπενική αναιμία από έλλειψη σιδήρου κ.α. Επιπλέον, το χαμηλότερο του φυσιολογικού βάρους σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων. Τέλος, κατά την εφηβεία ενδέχεται να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στη διακοπή της έμμηνης ρύσης.

Αν το βάρος του παιδιού παραμένει χαμηλότερο του φυσιολογικού, εκτός από μειωμένη πρόσληψη τροφής, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιο νόσημα. Για την περαιτέρω αξιολόγηση του βάρους του παιδιού απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας.

PROLEPSIS

Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved