Καούρες και δυσπεψία στην εγκυμοσύνη - Πώς θα ανακουφιστείτε φυσικά

Δυσπεψία (καούρες) στην εγκυμοσύνη - Πώς θα την αντιμετωπίσετε με φυσικό τρόπο

Ευσταθία Παπαδά
Καούρες και δυσπεψία στην εγκυμοσύνη - Πώς θα ανακουφιστείτε φυσικά

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα σας υφίσταται πολλές αλλαγές για να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο το έμβρυο. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως η καούρα και η δυσπεψία.

Η καούρα μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ένα αίσθημα καψίματος και πόνου στο στήθος. Αυτό συμβαίνει καθώς τα οξέα του στομάχου σας παλινδρομούν στον οισοφάγο. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών θα εμφανίσουν καούρα σε κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης τους. Λόγω του αυξανόμενου μεγέθους της μήτρας και της αύξησης των ορμονών, συμπεριλαμβανομένης της προγεστερόνης η μήτρα ωθείται προς τα πάνω, αυξάνοντας την πίεση στο στομάχι. Όσο μεγαλώνει το έμβρυο, τόση περισσότερη πίεση ασκείται στο στομάχι, γι 'αυτό οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται πιο έντονα την καούρα και τη δυσπεψία στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, η προγεστερόνη χαλαρώνει το λείο μυϊκό ιστό του πεπτικού σωλήνα και ο σφιγκτήρας μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου χαλαρώνει, διευκολύνοντας το οξύ του στομάχου να επιστρέψει στον οισοφάγο. Οι ορμονικές αλλαγές επιβραδύνουν επίσης την κίνηση των τροφίμων μέσω του οισοφάγου και του στομάχου.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα;

dispepsia kaoures stin egkimosini 3

Μερικές διαιτητικές αλλαγές μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Το πρώτο βήμα είναι η μετάβαση από τρία μεγάλα γεύματα σε τέσσερα ή πέντε μικρότερα γεύματα και η μείωση της κατανάλωσης των λιπαρών, όξινων και πικάντικων τροφών. Μπορείτε επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε 1-2 ώρες πριν κοιμηθείτε και αποφεύγετε να ξαπλώσετε μετά το φαγητό. Είναι ακόμη σημαντικό να προσδιορίσετε τι προκαλεί την καούρα και τη δυσπεψία σας, καθώς κάθε άτομο μπορεί να έχει διαφορετική ευαισθησία στα τρόφιμα. Εάν δεν είστε σίγουροι ποια τρόφιμα προκαλούν τα συμπτώματα, κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται;

dispepsia kaoures stin egkimosini 1

Όξινα τρόφιμα: Ντομάτες και σάλτσες ντομάτας, ξύδι, όξινα ντρέσινγκ και εσπεριδοειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της καούρας.

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να καθυστερήσουν περαιτέρω την εκκένωση του στομάχου, καθώς απαιτούν περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και μπορεί να εντείνουν τη δυσπεψία.

Πικάντικα τρόφιμα: Οι πικάντικες σάλτσες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μαύρο πιπέρι και άλλα καυτερά μπαχαρικά θα πρέπει να αποφεύγονται.

Καφές: Ο καφές τόσο ο καφεϊνούχος όσο και ο μη καφεϊνούχος μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα λόγω της μείωσης της πίεσης στον κάτω σφιγκτήρα του οισοφάγου, ενώ είναι επίσης ένα εξαιρετικά όξινο ρόφημα.

Τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται συχνότερα

dispepsia kaoures stin egkimosini 4

Τα λαχανικά, το τζίντζερ (το οποίο έχει φυσικά αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες), τα δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως η βρώμη, το καστανό ρύζι και το ψωμί) και τα καλά λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της καούρας και της δυσπεψίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά, μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση του οξέος στο στομάχι και να μειώσουν τα συμπτώματα της καούρας.

Εάν οι παραπάνω συμβουλές δε σας βοηθήσουν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για ανακούφιση.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved