Γιατί πρέπει να μιλάς στο μωρό σου ακόμη και αν δεν μπορεί να σου απαντήσει

Έρευνες έχουν δείξει πως είναι σημαντικό να μιλάτε στο βρέφος, ακόμα και αν πιστεύετε πως δεν σας καταλαβαίνει

Μαρίνα Μόσχα
Γιατί πρέπει να μιλάς στο μωρό σου ακόμη και αν δεν μπορεί να σου απαντήσει
Bigstock

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γονείς μιλούν στο μωρό τους ακόμα και όταν είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί φυσικά να καταλάβει τι του λένε, πόσο μάλλον να ανταποκριθεί στο γονιό. Και όμως είναι σίγουρο ότι το μωρό δεν καταλαβαίνει;

Αν ξεκινήσουμε από το βρέφος όπου μόλις έχει γεννηθεί, έχει μάθει τόσους μήνες στην κοιλίτσα της μητέρας του να ακούει την φωνή της, όπως και όλων όσων είναι γύρω της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχει μάθε λοιπόν να αναγνωρίζει την φωνή της μητέρας του, την οποία και αναγνωρίζει και μετά την γέννησή του. Μία φωνή που του προσφέρει την αίσθηση ασφάλειας και φροντίδας, κάνοντάς το να νιώθει πιο ήρεμο. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει πως είναι σημαντικό να μιλάτε στο βρέφος, ακόμα και αν πιστεύετε πως δεν σας καταλαβαίνει, όπως συνηθίζατε να κάνετε και όταν βρίσκοντας μέσα στον εμβρυακό σάκο στην κοιλιά σας. Φάνηκε ότι στον ήχο της μητρικής φωνής, επιβραδύνονται οι καρδιακοί παλμοί και οι κινήσεις του εμβρύου, κάτι που θεωρήθηκε ως χαλαρωτική ανταπόκριση στη φωνή. Και ο λόγος δεν είναι άλλος πέρα από την ανάπτυξη ενός υγιούς συναισθηματικού δεσμού που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και στον βρέφος, έναν δεσμό με τον οποίο το μωρό σας και αυριανός ενήλικας θα μάθει να σχετίζεται με τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κατανοούμε λοιπόν, πως όσο πιο υγιής είναι αυτός ο συναισθηματικός δεσμός, τόσο πιο υγιείς σχέσεις θα κάνει και το παιδί σας ως ενήλικας στη ζωή του.

vrefos-6-minon1.jpg

Πέρα από την ενδομήτρια ζωή και τα πειράματα που δείχνουν θετική την ανταπόκριση στη φωνή της μητέρας, μην ξεχνάμε πως οι γονείς είναι οι πρώτοι με τους οποίους έρχεται σε επαφή το έμβρυο μετά τη γέννησή του. Με εκείνους συμβιώνει πλέον, εκείνους συναναστρέφεται, από εκείνους είναι εξαρτημένο ως προς την επιβίωσή τους, εκείνους αποζητά για να νιώσει ασφάλεια και μαζί τους ξεκινά το χτίσιμο της σχέσης. Μιας σχέσης όπου όπως προανέφερα, καθορίζει τον τύπο συναισθηματικού δεσμού και πως θα σχετίζεται μεθαύριο με τα άλλα παιδιά, τους συμμαθητές του αλλά και ως ενήλικας στις ερωτικές, φιλικές, επαγγελματικές, συγγενικές του σχέσεις.

Επιπλέον, όσο πιο πολύ μιλούν οι γονείς, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του – σταδιακά βέβαια – και τόσο περισσότερο αναπτύσσεται και η αντιληπτική του ικανότητα. Σιγά σιγά, καθώς αρχίζει και εκείνο και προφέρει τις πρώτες του λεξούλες, και πάλι οι γονείς είναι δίπλα του για να του δείξουν και άλλα καινούργια πράγματα στο περιβάλλον του, επικοινωνώντας μέσω του λόγου. Άλλωστε, ο λόγος έχει μία αμεσότητα, την οποία θα δείτε ότι και το μικρό σας θα θελήσει να αποκτήσει.

Τέλος, ο λόγος θα δώσει και την απαραίτητη έκφραση στα συναισθήματά του, καθώς θα μάθει να τα περιγράφει αλλά και θα του απαντήσει σε πολλές απορίες του…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved