Πέντε απλά tips που ενισχύουν την ανάπτυξη ομιλίας των παιδιών

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μικρό σας να μιλήσει πιο γρήγορα;

Πέντε απλά tips που ενισχύουν την ανάπτυξη ομιλίας των παιδιών

Τα παιδιά μαθαίνουν να μιλάνε σε στάδια. Στην αρχή επαναλαμβάνουν ήχους και συλλαβές. Λίγο πριν γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια θα ακούσετε το πρώτο μα-μα και μπα-μπα, μία στιγμή που θα θυμάστε για μία ζωή, κι έπειτα σταδιακά θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους και με άλλες λέξεις, πριν φτάσουν πια στην ηλικία που θα μπορούν να λένε ολοκληρωμένες προτάσεις.

Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλάνε;

Όλα τα βρέφη έχουν έμφυτη την ικανότητα επικοινωνίας. Στην ηλικία των δύο μηνών, τα μωρά βγάζουν ήχους, ένα στάδιο πολύ σημαντικό για την περαιτέρω ανάπτυξη της ομιλίας. Στην ηλικία των τεσσάρων με επτά μηνών τα μωρά μπορούν να πουν την πρώτη τους καθαρή συλλαβή, ενώ λίγο αργότερα στην ηλικία των δέκα με δώδεκα μηνών συνήθως, λένε και τις πρώτες τους λέξεις.

Η πρόοδος που ακολουθεί το παιδί είναι ραγδαία. Γύρω στους 18 μήνες θα μπορεί να λέει 10-20 λέξεις, κυρίως δισύλλαβες και στην ηλικία περίπου των δύο ετών, το λεξιλόγιό του θα εμπλουτιστεί στις 150 λέξεις.

Το πότε ακριβώς όμως θα μιλήσει όμως ένα παιδί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έχει τους δικού ρυθμούς ανάπτυξης. Η κληρονομικότητα και η προσωπικότητα του κάθε παιδιού παίζουν ρόλο στο πόσο σύντομα θα μιλήσει, καθώς επίσης και το ίδιο του το περιβάλλον. Τα παιδιά που ζουν σε ένα πλούσιο γλωσσικό περιβάλλον, έχουν περισσότερες ευκαιρίες να εξασκήσουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να μιλάνε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει;

Κάντε τη συζήτηση κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας
Ακόμα και αν το μικρό σας δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει, είναι σημαντικό εσείς να του μιλάτε εσείς. Το μωρό σας, ακούει καινούριους ήχους, συλλαβές και λέξεις οι οποίες αποτυπώνονται στην μνήμη του.

Διαβάστε και τραγουδήστε
Το διάβασμα και η μουσική ενισχύουν τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού και μέσα από τα παραμύθια, τις ιστορίες και τα τραγούδια έρχονται σε επαφή με νέες λέξεις.

Ενθαρρύνετε τη μίμηση
Τα παιδιά από όταν ακόμα είναι μωρά, μιμούνται τις κινήσεις και τη συμπεριφορά των γονιών τους. Πείτε εύκολες συλλαβές και λέξεις στο μικρό σας πολλές φορές και παρακινήστε το να σας μιμηθεί, κάνοντας το ίδιο.

Περιγράψτε ανθρώπους και αντικείμενα
Δείξτε με το χέρι σας στο παιδί διάφορα αντικείμενα και πείτε του την ονομασία τους. Τα παιδιά θα συνδυάσουν την εικόνα με την ονομασία και θα είναι πιο εύκολο να θυμηθούν τη συγκεκριμένη λέξη.

Κάντε του ερωτήσεις
Όταν το μικρό σας είναι στη νηπιακή ηλικία και η μεταξή σας επικοινωνία είναι πιο εύκολη, είναι σημαντικό να του κάνετε ερωτήσεις. Ρωτόντας το πράγματα, το παιδί σκέφτεται τις απαντήσεις και χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να τις εκφράσει.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved