Τα πρώτα βήματα και ο κίνδυνος της περπατούρας!

Πολλοί γονείς στα πρώτα βήματα του παιδιού μπαίνουν στον πειρασμό να αποκτήσουν μία περπατούρα, προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί να περπατήσει πιο γρήγορα.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Τα πρώτα βήματα και ο κίνδυνος της περπατούρας!

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη, καθώς η χρήση της περπατούρας μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία βάδισης του παιδιού καθώς επίσης να οδηγήσει σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

Όταν το παιδί κινείται με την περπατούρα μπορεί πάρα πολύ εύκολα να ξεφύγει της προσοχής και να τσουλήσει σε σκάλες που πιθανόν να υπάρχουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά τόσο τα οστά όσο και το κρανίο του. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παιδιών με κατάγματα ή σπασμένα οστά λόγω πτώσης με περπατούρα. Ένα εξίσου επικίνδυνο ενδεχόμενο είναι να κινηθεί το παιδί αυτόνομα μέσα στο σπίτι πλησιάζοντας τραπέζια και να τραβήξει κάποιο τραπεζομάντιλο. Στην περίπτωση αυτή ελλοχεύει ακόμη και ο κίνδυνος εγκαυμάτων, καθώς μπορεί να ρίξει επάνω του μία κούπα ζεστό καφέ ή ένα πιάτο φαγητό.

Κίνδυνοι

Επιπλέον, με την περπατούρα κινείται ανεξάρτητα και μπορεί να πλησιάσει σε επικίνδυνες εστίες μέσα στο σπίτι, όπως το τζάκι, μία σόμπα ή ακόμη και ο φούρνος της κουζίνας. Ταυτόχρονα, μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα για πιθανό πνιγμό σημεία, όπως η πισίνα ή ακόμη και η μπανιέρα. Τέλος, με τη χρήση περπατούρας μπορεί να ανασηκωθεί ελαφρώς φτάνοντας ντουλάπια με επικίνδυνο περιεχόμενο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος δηλητηρίασης. Στο σημείο αυτό και έχοντας αναφερθεί σε όλους τους πιθανούς κινδύνους, αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα ατυχήματα έχουν συμβεί υπό την επιτήρηση των γονέων, ωστόσο η κίνηση του παιδιού με την περπατούρα είναι τόσο γρήγορη που δεν αφήνει χρονικά περιθώρια να αντιδράσουν.

Συμβουλές για γονείς

Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να απομακρύνουν οποιαδήποτε περπατούρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το παιδί, ενώ ακόμη και σε φιλικά σπίτια δεν θα πρέπει να αφήνουν το παιδί να τη χρησιμοποιεί. Καλό θα είναι να δημιουργήσουν ένα χώρο ελεύθερου παιχνιδιού και κίνησης του παιδιού, προκειμένου να το ενθαρρύνουν να κινηθεί και να περπατήσει, στον οποίο θα έχουν αφαιρέσει οποιοδήποτε πιθανό κίνδυνο. Καταλήγοντας, μπορεί οι προδιαγραφές για ασφαλέστερες περπατούρες να έχουν αναθεωρηθεί ήδη από το 1997, ωστόσο ακόμη και σήμερα η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει την κατάργηση της κατασκευής και της πώλησης τέτοιων ειδών.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved