Πρέπει το μωρό να χρησιμοποιεί περπατούρα;

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί συνιστούν στις μητέρες να αποφεύγουν τις περπατούρες, τις στρατούλες όπως είναι επίσης γνωστές.

Πρέπει το μωρό να χρησιμοποιεί περπατούρα;

Εκτός του ότι αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες βρεφικών ατυχημάτων, έχει αποδειχτεί ότι η χρήση της περπατούρας καθυστερεί κατά δύο έως τρεις μήνες τη βάδιση του μωρού.

Και αυτό επειδή το παιδί μπορεί να μετακινηθεί κουνώντας τα ποδαράκια του, χωρίς όμως να τα στηρίζει και να βάζει βάρος στο πάτωμα.
Το μόνο που στηρίζει είναι το βάρος του στο κάθισμα της περπατούρας και χάρη στις ρόδες, μετακινείται.

Αυτό όμως καθυστερεί το ανεξάρτητο περπάτημά του. Δεν στηρίζεται στα δικά του πόδια αφού δεν του είναι απαραίτητο καθώς έτσι κι αλλιώς μετακινείται.

Ωστόσο, αρκετοί παιδίατροι δεν είναι τόσο αρνητικοί στη χρήση της στράτας λόγω της μεγάλης γκάμας προιόντων που υπάρχει στην αγορά και επιτρέπει τους γονείς να επιλέξουν εκείνη που είναι κατάλληλη για το παιδί τους.

Όταν το παιδί μαθαίνει να περπατά είναι καλύτερο, συνιστούν οι ειδικοί, να μην του φοράει παπούτσια γιατί εμποδίζουν την επαφή του ποδιού με το πάτωμα κι έτσι του περιορίζουν την αίσθηση της ισρροπίας. Βέβαια υπάρχει και η αντίθετη άποψη σύμφωνα με την οποία τα παιδιά πρέπει να φορούν παπούτσια για να είναι πιο σταθερό το περπάτημά τους ακόμα και μέσα στο σπίτι.

Οι γονείς όμως θα πρέπει να αποφεύγουν τις κάλτσες, για να μη γλιστρά το παιδί και πέφτει, εκτός αν περπατά πάνω σε χαλί, σε μοκέτα ή οι κάλτσες είναι ειδικές με πέλμα από λάστιχο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved