Είναι ασφαλές να καταναλώνετε προϊόντα σόγιας στην εγκυμοσύνη;

Σόγια και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε πριν την προσθέσετε στη διατροφή σας.

Νίκη Παπανικολάου
Είναι ασφαλές να καταναλώνετε προϊόντα σόγιας στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η σωστή διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ και πολλές γυναίκες αναρωτιούνται ποιες τροφές είναι ασφαλείς. Η σόγια είναι μια τροφή που συχνά προκαλεί ερωτήματα, καθώς κυκλοφορούν αντικρουόμενες απόψεις γύρω από τα οφέλη και τους πιθανούς κινδύνους της.

Το άρθρο που ακολουθεί εξετάζει αν και σε ποιο βαθμό είναι ασφαλές να καταναλώνετε προϊόντα σόγιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ποια είναι τα πιθανά οφέλη τους, καθώς και τι πρέπει να προσέχετε.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5 τρόποι για να προσθέσετε περισσότερη πρωτεΐνη

Τι είναι η σόγια;

Η σόγια είναι ένα συστατικό που συναντάμε σε πολλές τροφές. Πιθανόν να την έχετε δει σε ετικέτες από veggie burgers, τόφου ή γάλα σόγιας.Προέρχεται από το φυτό σόγιας και θεωρείται όσπριο. Οι καρποί της είναι πηγή φυτικής πρωτεΐνης, χαμηλής σε κορεσμένα λιπαρά, και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Συνήθεις τροφές με σόγια περιλαμβάνουν:

  • Edamame: Άγουρα φασόλια σόγιας που βράζονται και αλατίζονται.
  • Τόφου: Τυρί από γάλα σόγιας που πήζει και συσκευάζεται σε τούβλα με διάφορες υφές.
  • Τέμπε: Ζυμωμένη σόγια αναμεμειγμένη με δημητριακά, συχνά ψημένη σε μορφή κέικ.
  • Πρωτεΐνη σόγιας (TVP): Αφυδατωμένη και υδρολυμένη πρωτεΐνη με υφή κρέατος.
  • Επεξεργασμένα υποκατάστατα κρέατος: Όπως veggie burgers, λουκάνικα σόγιας κ.ά.
  • Γάλα σόγιας: Από μουσκεμένα και πολτοποιημένα φασόλια σόγιας.
  • Πάστα μίσο: Αλμυρή ζυμωμένη πάστα που χρησιμοποιείται π.χ. στη σούπα μίσο.
  • Ξηροί καρποί σόγιας: Ψημένα φασόλια με γεύση παρόμοια με ξηρούς καρπούς.

Ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα είναι ζυμωμένα, κάτι που μπορεί να τα καθιστά πιο εύπεπτα και διατροφικά ευεργετικά.

Η σημασία της πρωτεΐνης στην εγκυμοσύνη

Οφέλη της σόγιας κατά την εγκυμοσύνη

Καλύτερη διάθεση

Η κατανάλωση σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη. Μια ιαπωνική μελέτη του 2018 έδειξε ότι η πάστα μίσο είχε το μεγαλύτερο όφελος.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα

Η σόγια μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με διαβήτη κύησης στη ρύθμιση σακχάρου και χοληστερόλης.

Πηγή φυτικής πρωτεΐνης

Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται τουλάχιστον 60 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα. Η σόγια είναι ιδανική για χορτοφάγους και vegan.

Πιθανή προστασία από αναιμία

Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη συχνή κατανάλωση τόφου με μειωμένα ποσοστά αναιμίας. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι αντικρουόμενα.

Κίνδυνοι της σόγιας κατά την εγκυμοσύνη

Η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, φυτικά οιστρογόνα (φυτοοιστρογόνα), που μιμούνται τη λειτουργία του οιστρογόνου στο σώμα. Η επίδρασή τους στην εγκυμοσύνη παραμένει ασαφής και διφορούμενη στην επιστημονική κοινότητα.

Αυγά στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Άλλοι πιθανοί κίνδυνοι:

Τοξικά μέταλλα

Π.χ. κάδμιο: Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι το τόφου ενδέχεται να αυξήσει τα επίπεδα καδμίου στα ούρα γυναικών. Όμως, το κάδμιο βρίσκεται και σε πολλές άλλες θρεπτικές τροφές, όπως τα οστρακοειδή και τα όσπρια.

Αλουμίνιο

Υπάρχουν ανησυχίες για την ύπαρξη αλουμινίου στη σόγια, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία.

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (GMO)

Στις ΗΠΑ, το 94% της σόγιας είναι γενετικά τροποποιημένο. Οι απόψεις για την ασφάλεια των GMO διίστανται.

Φυτικό οξύ (phytate)

Υπάρχει στη σόγια και μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ορισμένων μετάλλων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και ασβέστιο.

Λεκιθίνη

Άλλος «αντι-θρεπτικός» παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση βασικών μετάλλων.

Έρευνα: H μεσογειακή διατροφή είναι ο απόλυτος σύμμαχος για μια υγιή εγκυμοσύνη

Συμπέρασμα

Η κατανάλωση σόγιας κατά την εγκυμοσύνη είναι γενικά ασφαλής, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Επιλέξτε ολόκληρες ή ζυμωμένες μορφές σόγιας (όπως edamame, μίσο, τέμπε) και συζητήστε με τον γιατρό σας, ιδιαίτερα εάν έχετε θέματα όπως αναιμία ή διαβήτη κύησης.

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved