Ποιο είδος παγωτού πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη
Παγωτό στην εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι να προσέξεις.

Η κατανάλωση παγωτού κατά την εγκυμοσύνη είναι γενικά ασφαλής, εφόσον γίνεται με μέτρο και προσοχή στην ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Τι επιτρέπεται
Εμπορικά παγωτά σε συσκευασία: Τα παγωτά που πωλούνται σε καταστήματα και είναι παρασκευασμένα με παστεριωμένο γάλα και αυγά θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη. Η παστερίωση εξαλείφει τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφικές λοιμώξεις, όπως η λιστέρια.
Παγωτά με παστεριωμένα συστατικά: Ακόμη και παγωτά που περιέχουν συστατικά όπως ζύμη μπισκότου ή κομμάτια brownies είναι ασφαλή, εφόσον όλα τα συστατικά έχουν υποστεί παστερίωση.

Επιτρέπεται το παγωτό στην εγκυμοσύνη;
Τι να αποφεύγετε
Παγωτό μη παστεριωμένο ή σπιτικό με ωμά αυγά: Παγωτά που περιέχουν ωμά ή μη παστεριωμένα αυγά ενδέχεται να περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα κατά την εγκυμοσύνη .
Παγωτό μηχανής: Αυτός ο τύπος παγωτού μπορεί να αποτελεί κίνδυνο λόγω πιθανής παρουσίας του βακτηρίου λιστέρια, ειδικά αν οι μηχανές δεν καθαρίζονται σωστά . Η λιστέρια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως αποβολή ή πρόωρο τοκετό.
Διατροφικές συμβουλές
Μέτρο στην κατανάλωση: Το παγωτό περιέχει υψηλά επίπεδα ζάχαρης και λιπαρών. Αν και μπορεί να προσφέρει ασβέστιο, δεν πρέπει να αποτελεί κύρια πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού. Προτιμήστε να το καταναλώνετε περιστασιακά και σε μικρές ποσότητες .
Το ACOG (Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων) συνιστά 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα για γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών. Μπορείτε σίγουρα να πάρετε μέρος αυτού του ασβεστίου από το παγωτό. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφέρει ανάλογα με τη γεύση και τη μάρκα - 100 γραμμάρια παγωτού μπορεί να περιέχουν από 99 έως 128 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.
Αλλά αν το ασβέστιο είναι η δικαιολογία σας για να φας παγωτό, θυμηθείτε: μπορείτε να επιλέξετε άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το μπρόκολο, οι σαρδέλες, οι σπόροι chia, το τυρί, το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, τα φασόλια pinto, το σπανάκι και τα αμύγδαλα.
Επίσης μην παρασύρεστε, θεωρώντας ότι μπορείτε να τρώτε για δύο. Στην πραγματικότητα δεν είναι καλή ιδέα να αφεθείτε εντελώς χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες κατά την εγκυμοσύνη.
Κατά μέσο όρο, χρειάζεται να καταναλώνετε περίπου 340 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά το δεύτερο τρίμηνο και περίπου 450 επιπλέον θερμίδες την ημέρα κατά το τρίτο τρίμηνο (στο πρώτο τρίμηνο συνήθως δεν χρειάζονται επιπλέον θερμίδες εκτός αν ο γιατρός σας πει το αντίθετο).
Αν αποκτήσετε τη συνήθεια να τρώτε ένα ολόκληρο παγωτό κάθε καθημερινά μπορεί να καταναλώνετε πολύ περισσότερες θερμίδες απ’ όσες συνειδητοποιείτε (ή χρειάζεστε).
Εναλλακτικές επιλογές: Αν αναζητάτε πιο υγιεινές επιλογές, δοκιμάστε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή smoothies με φρούτα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν παρόμοια ικανοποίηση με λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Παγωτό στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;
Κίνδυνοι από την κατανάλωση παγωτού κατά την εγκυμοσύνη
Αν και το να απολαμβάνετε περιστασιακά ένα γλυκό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απόλυτα υγιές, η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη δική σας υγεία όσο και την υγεία του μωρού σας.
Η σημαντική αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης, όπου τα κύτταρα του σώματος δυσκολεύονται να παράγουν και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Επίσης, υψηλός είναι ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης αλλά και προεκλαμψίας.
Είναι ασφαλές να τρώτε παγωτά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Συμπέρασμα
Το παγωτό μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη, αρκεί να είναι παρασκευασμένο με παστεριωμένα συστατικά και να αποφεύγονται οι τύποι που ενδέχεται να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια. Η μέτρια κατανάλωση και η προσοχή στην ποιότητα του προϊόντος είναι το κλειδί για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.
με πληροφορίες από motherandbaby.com, healthline.com