Δώστε γεύση στην εγκυμοσύνη σας: Πώς το τσίλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης
Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι η ενσωμάτωση του τσίλι στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει απροσδόκητα οφέλη, ιδίως στη μείωση του κινδύνου διαβήτη κύησης.

Η εγκυμοσύνη φέρνει πολλές αλλαγές—σωματικές, συναισθηματικές και, ναι, διατροφικές. Ενώ κάθε ταξίδι είναι μοναδικό, πολλοί μέλλοντες γονείς αναζητούν διαχειρίσιμους τρόπους για να υποστηρίξουν την υγεία τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο υποδεικνύει ότι η προσθήκη λίγου τσίλι στα γεύματά σας μπορεί να είναι μια από αυτές τις μικρές, προσιτές επιλογές—με πιθανή σύνδεση με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης (GDM).
Είναι όλες οι βιταμίνες «καλές» για την εγκυμοσύνη; Η σημασία της Βιταμίνης Α
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη κύησης
Ο διαβήτης κύησης (GDM) είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως ελέγχεται κατά το δεύτερο τρίμηνο και, ενώ είναι κοινός και συχνά προσωρινός, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί—όπως υψηλότερο βάρος γέννησης ή ανάγκη για πρόωρο τοκετό . Ο GDM μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες της μητέρας να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2 αργότερα.
Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά διαβήτη κύησης στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί—από περίπου 6% το 2016 σε λίγο πάνω από 8% το 2021.
Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, υπάρχει ανησυχία για την πιθανή αύξηση των ποσοστών διαβήτη κύησης τα τελευταία χρόνια. Ενώ δεν υπάρχουν ακριβή εθνικά δεδομένα για την περίοδο 2016-2021, μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει μια γενική τάση αύξησης του διαβήτη κύησης. Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει τους ερευνητές και τους επαγγελματίες υγείας στην Ελλάδα να εξετάσουν πιο προσεκτικά πώς καθημερινές συνήθειες, όπως η διατροφή και ο τρόπος ζωής, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη αυτής της κατάστασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
.jpg?t=oLhyeCfM6G-Yh89gIuze0w)
Η σύνδεση με το τσίλι
Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, ανάλυσε δεδομένα από 1.397 εγκύους σε όλη τη χώρα. Οι ερευνητές εξέτασαν πόσο συχνά οι συμμετέχουσες κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα με βάση τα φασόλια—συμπεριλαμβανομένων των ξηρών φασολιών, της φασολάδας και του τσίλι—και αν αυτό συνδεόταν με τις πιθανότητές τους να αναπτύξουν GDM.
Τι ξεχώρισε; Το τσίλι.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωναν τσίλι περίπου μία φορά το μήνα είχαν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό διαβήτη κύησης—3,5% σε σύγκριση με 7,4% σε άτομα που δεν έτρωγαν ποτέ τσίλι. Είναι ενδιαφέρον ότι η συχνότερη κατανάλωση τσίλι δεν έδειξε το ίδιο όφελος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο παρασκευής του τσίλι—ιδίως επειδή ορισμένες συνταγές περιέχουν μεγάλη ποσότητα κόκκινου κρέατος, το οποίο έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο GDM.
Τι είναι ο διαβήτης κύησης; (vid)
Γιατί το τσίλι μπορεί να βοηθήσει
Η μελέτη δεν εντόπισε ένα μόνο συστατικό πίσω από το πιθανό όφελος, αλλά προσφέρει μερικές θεωρίες που υποστηρίζονται από την επιστήμη:
- Η καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στο τσίλι τη χαρακτηριστική του καυτερή γεύση, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα—ειδικά σε εγκύους—ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να υποστηρίξει καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, αν και τα στοιχεία ειδικά στην εγκυμοσύνη εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.
- Τα φασόλια, που χρησιμοποιούνται συχνά ως βάση στο τσίλι, είναι πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο και φαινολικές ενώσεις, και τα δύο έχουν συσχετιστεί με βελτιωμένο γλυκαιμικό έλεγχο, πιθανώς επιβραδύνοντας την απορρόφηση της γλυκόζης και αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα πιο σκούρα φασόλια, όπως τα μαύρα και τα κόκκινα, τείνουν να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αυτές τις φυτικές ενώσεις.
- Οι φυτικές ίνες από τα φασόλια και τα λαχανικά στο τσίλι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου—και τα δύο είναι σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Κάνοντας το τσίλι φιλικό προς την εγκυμοσύνη
.jpg?t=t8jv6Z8KkKiSHSRO9WbbsQ)
Εάν σας ενδιαφέρει να ενσωματώσετε το τσίλι στα γεύματά σας, ακολουθούν μερικοί τρόποι για να το κάνετε να λειτουργήσει για εσάς:
Ξεκινήστε ήπια: Εάν τα πικάντικα φαγητά δεν σας αρέσουν, αναζητήστε συνταγές τσίλι με ήπια γεύση ή χρησιμοποιήστε λιγότερο καυτερή πιπεριά και περισσότερα ζεστά μπαχαρικά όπως κύμινο ή πάπρικα.
Εξισορροπήστε το: Δοκιμάστε εκδοχές με έμφαση στα φασόλια ή γεμάτες λαχανικά που είναι πιο ελαφριές στο κόκκινο κρέας και τα κορεσμένα λιπαρά.
Μαγειρέψτε μεγάλη ποσότητα: Το τσίλι είναι ένα εξαιρετικό φαγητό κατσαρόλας που διατηρείται καλά—ιδανικό για τις ημέρες που το μαγείρεμα φαίνεται υπερβολικά κουραστικό.
Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Αιτίες, επιπτώσεις και θεραπεία
Μια μικρή υπενθύμιση
Η ενσωμάτωση του τσίλι μία φορά το μήνα στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί όχι μόνο να προσθέσει μια γευστική πινελιά, αλλά θα μπορούσε επίσης να προσφέρει πιθανά οφέλη για την υγεία.
Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ελπιδοφόρα, προέρχονται από παρατηρητικές μελέτες. Απαιτείται πιο εκτεταμένη έρευνα για να καθιερωθεί μια οριστική αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσίλι και της μείωσης του κινδύνου GDM.
Ως συνήθως, εάν είστε έγκυος και σκέφτεστε να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε επιλογές που είναι ασφαλείς και υποστηρικτικές για εσάς και το μωρό σας.
πηγή: mother.ly