Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Αιτίες, επιπτώσεις και θεραπεία

Μια στις είκοσι έγκυες γυναίκες θα αναπτύξει διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γνωστό ως διαβήτη κύησης (GDM).

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Αιτίες, επιπτώσεις και θεραπεία

Αυτός ο διαβήτης μπορεί να υπήρχε και πριν από την εγκυμοσύνη και θα μπορούσε να είχε περάσει απαρατήρητος από τη μαμά ή να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Και στις δύο περιπτώσεις, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένη, διότι ο διαβήτης κύησης έχει μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην ίδια και στο μωρό της.

Τι είναι ο διαβήτης κύησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της η γυναίκα επηρεάζεται από όλες τις ορμονικές αλλαγές που απαιτούνται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Οι ορμόνες που εκκρίνει ο πλακούντας διαταράσσουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί ινσουλίνη. Καθώς ο πλακούντας μεγαλώνει, παράγει περισσότερες ορμόνες που δυσκολεύουν την ινσουλίνη να κάνει τη δουλειά της.

Αυτές οι αλλαγές τείνουν να αυξήσουν τη γλυκαιμία της μελλοντικής μητέρας σε σημείο όπου η ανάγκη για ινσουλίνη διπλασιάζεται ή και τριπλασιάζεται σε σχέση με αυτή που χρειαζόταν πριν. Αν το σώμα δεν είναι ικανό να παράγει αρκετή ινσουλίνη, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα, η γλυκαιμία ανεβαίνει και αναπτύσσεται ο διαβήτης κύησης. Αυτό το φαινόμενο, που αγγίζει περίπου το 5% όλων των κυήσεων, ξεκινά συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο και εξαφανίζεται μετά τη γέννα στο 90% των περιπτώσεων.

Αιτίες

Πολλές αιτίες είναι υπεύθυνες για τον διαβήτη κύησης. Πολύ παχύσαρκες γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών ή που έχουν οικογενειακό ιστορικό διαβήτη εμφανίζουν προδιάθεση για διαβήτη κύησης. Μια γυναίκα που έχει αναπτύξει διαβήτη σε μια προηγούμενη εγκυμοσύνη κινδυνεύει να αναπτύξει ξανά στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της.

Μια γυναίκα που είναι ήδη διαβητική και επιθυμεί να μείνει έγκυος πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό της πριν τη σύλληψή για να δημιουργήσει καλές συνθήκες για μια κανονική εγκυμοσύνη.

Διάγνωση

Ακόμη και αν μια έγκυος γυναίκα δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι διαβήτη (δίψα, ασυνήθιστη κόπωση, συχνή ούρηση και απώλεια βάρους αντί να κερδίζει βάρος), τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα της μπορεί να είναι πολύ υψηλά. Μια απλή εξέταση ούρων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης της εγκυμοσύνης της μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία γλυκόζης. Εάν έχουν υπάρξει περιπτώσεις διαβήτη στην οικογένεια, αν η γυναίκα είναι υπέρβαρη ή εάν είχε ήδη ένα μωρό με βάρος γέννησης άνω των 9 κιλών, ο γιατρός θα θέλει να το ερευνήσει περισσότερο και να ζητήσει τη διενέργεια εξετάσεων αίματος. Στην ιδανική περίπτωση, αυτή η εξέταση αίματος θα ληφθεί γύρω από την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσει γρήγορα.

diavitis kiisis 2

Εξέταση

Μια από τις εξετάσεις ελέγχου που πραγματοποιείται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης συνίσταται στην κατανάλωση ενός «χυμού» που περιέχει 75g γλυκόζης και στη συνέχεια λαμβάνονται τρία δείγματα αίματος (ένα αμέσως μετά τον χυμό και τα επόμενα δύο κάθε μια ώρα). Άλλοι γιατροί προτιμούν μια μοναδική εξέταση αίματος μία ώρα μετά την πρόσληψη 50 γραμμαρίων γλυκόζης και προχωρούν σε περαιτέρω εξετάσεις μόνο αν τα αποτελέσματα είναι πολύ υψηλά.

Θεραπευτική αγωγή

Με την υιοθέτηση μιας κατάλληλης διατροφής και ενός καλού τρόπου ζωής (ύπνος, άσκηση), είναι δυνατόν να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας δώσει ένα πλάνο διατροφής που είναι κατάλληλο για την κατάστασή σας και μια λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε. Εάν το σάκχαρό σας εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, συνιστάται θεραπεία με ινσουλίνη σε 20 έως 40% των περιπτώσεων. Οι ενέσεις θα σταματούν μόλις γεννήσετε, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι το σάκχαρο του αίματος σας έχει επανέλθει στο φυσιολογικό.

Τι γίνεται με το μωρό;

Ο διαβήτης κύησης, είτε υψηλός είτε χαμηλός, μπορεί να προκαλέσει υπερβολική ανάπτυξη στο μωρό. Επειδή το αμνιακό υγρό είναι πιο άφθονο στις διαβητικές γυναίκες, θα μπορούσε επίσης το μωρό να γεννηθεί πρόωρα. Επιπλέον, το παιδί θα έχει προδιάθεση να είναι υπέρβαρο και να αναπτύξει διαβήτη τύπου 2.

Εάν το χαμηλό επίπεδο σακχάρου αίματος της μητέρας είναι υπερβολικά υψηλό, το μωρό μπορεί επίσης να υποφέρει από υπογλυκαιμία αμέσως μετά τη γέννηση, καθώς είναι πιθανότερο να πάσχει από ίκτερο ή να έχει αναπνευστικά προβλήματα. Ο κίνδυνος προγεννητικής θνησιμότητας είναι επίσης υψηλότερος.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί επίσης να προκαλέσει μητρική υπέρταση (προεκλαμψία), η οποία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του μωρού. Αυτοί οι κίνδυνοι μειώνονται σε μεγάλο βαθμό εάν η μητέρα λάβει θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Και μετά;

Οι γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κύησης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Εάν η γυναίκα είναι υπέρβαρη και δεν ασκείται οι κίνδυνοι είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Ευτυχώς, η θεραπεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τους κινδύνους.

Πηγή: Motherforlife.com

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved