Διαβήτης κύησης: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας

Πόσους υδατάνθρακες, πόσες φυτικές ίνες και πόσες πρωτεΐνες πρέπει να καταναλώνει μία έγκυος με διαβήτη κύησης;

Διαβήτης κύησης: Τι να προσέξετε στη διατροφή σας

Ο διαβήτης κύησης είναι η πιο συχνή μεταβολική διαταραχή της εγκυμοσύνηw.

Bigstock

Η διατροφή είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική τη περίοδο της εγκυμοσύνης, ένα παραπάνω για τις έγκυες με διαβήτη κύησης.

Ο διαβήτης κύησης είναι η πιο συχνή μεταβολική διαταραχή της εγκυμοσύνης και συναντάται με συχνότητα περίπου 12%. Χαρακτηρίζεται από τη δυσανεξία στους υδατάνθρακες, η οποία προκαλεί σοβαρή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Τι προκαλεί τον διαβήτη κύησης;

Τα αίτια που προκαλούν τον διαβήτη κύησης δεν έχουν εξακριβωθεί, ωστόσο διάφοροι παράγοντες θεωρούνται ότι παίζουν ρόλο όπως η αύξηση βάρους, η παχυσαρκία, η ηλικία της μητέρας και οι ορμονικές αλλαγές.

Πιθανές επιπλοκές από τον διαβήτη κύησης

Οι πιο συχνές διαταραχές είναι ο πρόωρος τοκετός, η υπερβολική ανάπτυξη του μωρού, τα αναπνευστικά προβλήματα, ο διαβήτης τύπου 2, η προεκλαμψία και οι λοιμώξεις του ουροποιητικού για τη μητέρα.

Διατροφή της εγκύου με διαβήτη κύησης

Το περιοδικό Clinical Nutrition in Medicine αναφέρει ότι το 70% των περιπτώσεων διαβήτη κύησης θεραπεύονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής χωρίς να είναι απαραίτητη η θεραπεία με τη χορήγηση ινσουλίνης.

Κύριος στόχος σας είναι να επικεντρωθείτε στην ποσότητα υδατανθράκων που καταναλώνετε. Οι υδατάνθρακες επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Η Αμερικανική Ένωση Διαβητικών προτείνει την πρόσληψη:

  • 175 γραμμαρίων υδατάνθρακες καθημερινά, μοιρασμένοι στα τρία κυρίως γεύματα και στα δύο ή τρία ενδιάμεσα σνακ.
  • 71 γραμμαρίων πρωτεΐνη και 28 γραμμαρίων φυτικές ίνες οι οποίες προέρχονται από φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.
  • Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά
  • Βιταμίνες και μέταλλα. Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα είναι η ίδια με τις γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη κύησης.

Τι άλλο πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων.
  • Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.
  • Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όσες θερμίδες χρειάζεστε.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
  • Αποφύγετε να παραμαγειρέυετε τα λαχανικά καθώς αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης. Δοκιμάστε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος όπως στον φούρνο ή στον ατμό.

Με πληροφορίες από youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved