Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η υπέρταση, ποιες οι πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τι να κάνετε.

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έγκυος με το μεγαλύτερο παιδί και τον σύντροφό της.

Bigstock

Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη, δηλαδή η υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι ένα συχνό φαινόμενο και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την εξέλιξη της εγκυμοσύνη και την υγεία του εμβρύου κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό.

Τι είναι η υπέρταση

Η υπέρταση αναφέρεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση και μπορεί να είναι από ήπια έως πιο σοβαρή. Σύμφωνα με το Mother and Baby:

  • Ήπια χαρακτηρίζεται όταν κυμαίνεται από 140/90 έως 149/99 mmHg (αυτό το επίπεδο συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία)
  • Μέτρια από 150/100 έως 159/109 mmHg
  • Σοβαρή από 160/110 mmHg ή υψηλότερη

Εάν ήδη αντιμετωπίζετε προβλήματα με την αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ιδανικά πριν ακόμα τη σύλληψη. Εάν είστε ήδη έγκυος και λαμβάνετε αγωγή, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας καθώς ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξετε την αγωγή την οποία παίρνετε.

Έγκυος ξαπλωμένη ανάσκελα στον καναπέ.

Bigstock

Υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Οι πιθανές επιπλοκές

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του εμβρύου και για την υγεία της μαμάς.

Για το μωρό: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πρόωρος τοκετός δηλαδή ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες κύησης, καθώς και το χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτό συμβαίνει γιατί η υπέρταση μπορεί να δυσκολέψει το μωρό να πάρει αρκετό οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να γεννηθεί νωρίτερα ή να μην αναπτυχθεί επαρκώς.

Για τη μέλλουσα μαμά: Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και αποκόλλησης πλακούντα ή ακόμα και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σπανιότερες περιπτώσεις.

Πώς να διαχειριστείτε την υπέρταση στην εγκυμοσύνη

Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι η συστηματική παρακολούθηση. Ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει για φαρμακευτική αγωγή εφόσον χρειαστεί να σας χορηγηθεί, πέραν τούτου, όμως, εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφική και να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Η τακτική άσκηση όπως είναι ακόμα και το απλό περπάτημα, έχει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για την υγεία της μέλλουσας μαμάς, ενώ όσον αφορά τη διατροφή εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο πολλά φρούτα και λαχανικά και περιορίστε την κατανάλωση αλατιού.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved