Τα ρίγη μετά τον τοκετό είναι πιο συχνά απ΄όσο νομίζετε

Γιατί ορισμένες γυναίκες έχουν ρίγος μετά τη γέννηση του μωρού; 

Τα ρίγη μετά τον τοκετό είναι πιο συχνά απ΄όσο νομίζετε
Μητέρα κρατά στην αγκαλιά της το νεογέννητο μωρό Bigstock

Αρκετές γυναίκες μετά τη γέννα μπορεί να νιώσουν έντονα ρίγη χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι για να ανακουφιστούν.

Το επιλόχειο ρίγος, όπως είναι γνωστό, μπορεί να εμφανιστεί λίγες μόνο ώρες μετά τον τοκετό ή να ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τοκετού και να διαρκέσει περίπου μία ώρα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic . Αλλά το ρίγος μπορεί επίσης να είναι σημάδι μόλυνσης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τι είναι τα ρίγη μετά τον τοκετό;

«Τα ρίγη μετά τον τοκετό είναι ένα συνεχές τρέμουλο που αισθάνεται η μητέρα μετά τον τοκετό ή και λίγο πριν», λέει η Christine Greves, MD μαιευτήρας στο Winnie Palmer Hospital For Women & Babies.

Μια μικρή μελέτη 97 γυναικών που είχαν κολπικό τοκετό χωρίς επιπλοκές διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που παρουσίασαν ρίγη γέννησαν μικρότερα μωρά αλλά δεν ήταν σημαντική διαφορά. «Αυτά τα ρίγη είναι γενικά ακίνδυνα», εξηγεί η Δρ. Greves.

Τελικά, «τα ρίγη μετά τον τοκετό είναι συνηθισμένα», επιβεβαιώνει ο Micah Garb, MD , μαιευτήρας στο νοσοκομείο Northwestern Medicine Lake Forest. Τα στοιχεία σχετικά με το ποσοστά των γυναικών που νιώθουν ρίγη κυμαίνονται από 25% - 50% ενώ άλλα ρίχνουν το ποσοστό στο 30%.

episkiridios.jpg

Μαμά κρατά το νεογέννητο μωρό της μετά τη γέννα

Τι προκαλεί τα επιλόχεια ρίγη;

Σαφής απάντηση για το τι προκαλεί τα επιλόχεια ρίγη, δεν υπάρχει. Κατά τον Dr. Garb οι πιο πιθανοί λόγοι μπορεί να είναι οι ορμόνες αλλά και η θερμοκρασία του σώματος που πέφτει μετά τη γέννα προκαλώντας ρίγη.

Επίσης, πιθανές αντιδράσεις σε φάρμακα, όπως η αναισθησία (ραχιαία ή επισκληρίδιος) που χρησιμοποιούνται στον τοκετό είναι πιθανό να προκαλέσει ρίγη.

Πόσο διαρκούν τα ρίγη μετά τον τοκετό;

toketos-xoris-rammata.jpg

Γυναίκα με το νεογέννητο στην αγκαλιά της λίγες ώρες μετά τη γέννα

Τα στοιχεία δείχνουν γενικά ότι τα ρίγη μπορεί να ξεκινήσουν ένα έως 30 λεπτά μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει από δύο έως 60 λεπτά. Γενικά δεν διαρκούν για μεγάλο διάστημα.

Πρέπει να ανησυχείτε για τα επιλόχεια ρίγη;

Σε γενικές γραμμές, όχι. Ωστόσο, ο Δρ. Greves συνιστά να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν αισθανθείτε ρίγη μετά την αναισθησία ή εάν εμφανίσετε ξαφνικά ρίγη μια μέρα περίπου μετά τον τοκετό. Αυτά μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, λέει.

Πηγή: popsugar.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved