Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Συμβουλές για να νιώθεις άνετα και να μειώσεις του πόνους

Δεν βολεύεσαι πουθενά και με κανέναν τρόπο; Ακολούθησε αυτές τις συμβουλές.

Τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Συμβουλές για να νιώθεις άνετα και να μειώσεις του πόνους

Έγκυος κάθεται στον υπολογιστή.

Bigstock

Από τα πιο κοινά συμπτώματα του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είναι οι καούρες,η δυσκολία στον ύπνο και γενικά στην κίνηση για να βολευτείς.

Οι τρόποι να ανακουφιστείτε από τους πόνους της εγκυμοσύνης ποικίλουν. Κάποιες έγκυες προτιμουν να χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι εγκυμοσύνης, άλλες να κάνουν γυμναστική και άλλες χαλαρώνου και νιώθουν καλύτερα με ένα ζεστό ντουζ ή μπάνιο στο τέλος της ημέρας.

Μαμάδες μοιράζονται εμπειρίες και συμβουλές στο Baby Center.

Πόνος στην κοιλιά στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Μέχρι το τρίτο τρίμηνο και ιδιαίτερα όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, το μωρό είναι αρκετά μεγάλο και ο χώρος στη μήτρα ασφυκτικά λίγος. Η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη, το στομάχι και γενικά τα γύρω όργανα προκαλώντας ενοχλητικά συναισθήματα.

Συμβουλές που δίνουν μαμάδες:

«Δώσε στο μωρό λίγο παραπάνω χώρο. Ίσιωσε την πλάτη ή κάτσε κάπου με κλίση προς τα πίσω αντί να σκύβεις μπροστά»

«Όταν το μωρό παρουσιάζει έντονη κινητικότητα, προσπάθησε να είσαι όσο γίνεται πιο χαλαρή. Το να έχει ένταση εκείνη τη στιγμή, μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τα πράγματα»

«Χρησιμοποίησε ένα μπαλάκι του τένις για να χαλαρώσεις τους μύες που σε πονούν στην πλάτη. Επίσης, τα καλής ποιότητας παπούτσια θα σε βοηθήσουν.»

«Ο γιατρός μου μου συνέστησε να χρησιμοποιώ μία ζώνη εγκυμοσύνης η οποία θα υποστηρίζει τη μέσα και μπορώ να την φοράω και κάτω από τα ρούχα μου. Με βοήθησε πολύ με τον πόνο στη μέση μου και στο να σηκωθώ όταν καθόμουν. Επίσης, μπορούσα να περπατήσω λίγο πιο γρήγορα. Τη λάτρεψα».

«Εμένα δεν είναι η κινητικότητα του μωρού που με ενοχλούσε, αλλά το μέγεθός του. Καθόμουν συχνά στην μπάλα ισορροπίας για να ανακουφιστώ ασκώντας λίγη από την πίεση στο κάτω μέρος. Επίσης, άλλαζα θέσεις κάθε 20 λεπτά γιατί μούδιαζα»

«Οι κλωτσιές στην ουροδόχο κύστη μου ήταν ό,τι χειρότερο. Ανακάλυψα ότι με τις ασκήσεις Kegel, η θέση του μωρού μετατοπίζεται ελαφρά προς τα πάνω και κλωτσάει ένα λιγότερο ευαίσθητο σημείο»

1681376226022-863153124-osfiopielikos-ponos-stin-egimosini.jpg

Έγκυος πονάει στην πλάτη και πιάνει τη μέση της.

Bigstock

Μασάζ και ζεστό μπάνιο

Αν και το πολύ ζεστό νερό πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη τα ζεστά μπάνια όχι απλώς επιτρέπονται αλλά προτείνονται κιόλας για την ανακούφιση μυϊκών πόνων.

«Έκανα ζεστά μπάνια το βράδυ κυρίως και έπειτα έβαζα το σύντροφό μου να με τρίψει» αναφέρει μία μαμά στο Baby Center.

«Έκανα μπάνιο και άφηνα το ζεστό νερό να τρέξει στην πλάτη μου. Ήταν υπέροχο» θυμάται μία άλλη.

Μαξιλάρι εγκυμοσύνης

Πολλές μαμάδες δηλώνουν ότι το μαξιλάρι εγκυμοσύνης είναι ό,τι καλύτερο είχαν την περίοδο αυτή.

«Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς το τεράστιο μαξιλάρι εγκυμοσύνης μου. Ειλικρινά δεν μπορώ να κοιμηθώ χωρίς αυτό»

«Τα έπιπλα γραφείου δεν έχουν φτιαχτεί για έγκυες γυναίκες. Εάν κάνεις δουλειά γραφείου, βάλε ένα μαξιλάρι στην καρέκλα σου ώστε να στηρίζει τη μέση σου και να κρατά την σπονδυλική σου στήλη στην ευθεία.»

Άλλες πάλι βολεύτηκαν και με ένα απλό μαξιλάρι αφρού:

«Φύλαξα το μαξιλάρι εγκυμοσύνης και έβαζα ένα απλό μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια. Επένδυσα σε ένα καλό μαξιλάρι με αφρό μνήμης και είναι πραγματικά τέλειο»

Βρες τις στάσεις ύπνου που σε βολεύουν

Καούρες, κράμπες στα πόδια, συχνοουρία είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης που πιθανά να σε κρατήσουν ξύπνια το βράδυ. Άλλες μαμάδες πάντως δοκίμασαν τα εξής:

«Είχα το κλιματιστικό ρυθμισμένο σταθερά στους 20 βαθμούς γιατί το βράδυ ίδρωμα και ξυπνούσα»

«Ένα ποτήρι γάλα πριν τον ύπνο με βοηθούσε να κοιμηθεί»

«Όταν δεν μπορούσα να κοιμηθώ στο κρεβάτι κοιμόμουν στον καναπέ ή αλλού».

Γυμναστική

Η γυμναστική έχει οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Από τα καλύτερα είδη άσκησης και στο τρίτο τρίμηνο της κύησης θεωρούνται η κολύμβηση, η yoga ακόμα και το απλό περπάτημα.

undefined

Πηγή πληροφοριών babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved