Ο καφές στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού σύμφωνα με έρευνα

Αν πίνετε καφέ στην εγκυμοσύνη σας ίσως το μωρό σας να μην ψηλώσει αρκετά.

Ο καφές στην εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού σύμφωνα με έρευνα

Έγκυος γυναίκα πίνει καφέ

Bigstock

Αρκετοί μαιευτήρες-γυναικολόγοι συμφωνούν ότι το να πίνεις λίγο καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές. Για παράδειγμα, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά οι έγκυες να καταναλώνουν λιγότερο από 200mg καφεΐνης την ημέρα. Αυτό ισούται δηλαδή με περίπου ενάμιση φλιτζάνι καφέ την ημέρα.

Και ενώ τα ροφήματα με καφεΐνη (ακόμα και τα τρόφιμα όπως η σοκολάτα) θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, νέα έρευνα έδειξε ότι η πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει το ύψος των παιδιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η οποία έγινε με τη βοήθεια 1.116 ζευγαριών μητέρας-παιδιού, τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε μικρές ποσότητες καφεΐνης πριν από τη γέννηση, βρέθηκαν κατά μέσο όρο λιγότερο ανεπτυγμένα, από τα παιδιά γυναικών που δεν κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Γυναίκα κρατά κούπα με ζεστό καφέ.

Bigstock

Τα παιδιά μητέρων που κατανάλωναν καφεΐνη ενώ ήταν στη μήτρα αποδείχτηκε ότι ήταν πιο κοντά (σε ανάστημα) μέχρι την ηλικία των 4 ετών από εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν είχαν καταναλώσει καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν ένα παιδί ήταν 8 ετών, το χάσμα μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα Dr. Jessica Gleason, περιγεννητική επιδημιολόγο.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν πρόκειται για τεράστιες διαφορές ύψους, αλλά υπάρχουν αυτές οι μικρές διαφορές ύψους μεταξύ των παιδιών των γυναικών που κατανάλωναν καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», ανέφερε η Gleason -η οποία είναι ερευνήτρια στο Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development- στο CNN.

Τα παιδιά δεν είχαν σημαντική αλλαγή στο βάρος ή στο ΔΜΣ λόγω της κατανάλωσης καφεΐνης της μαμάς τους αξίζει όμως να γνωρίζετε ότι διαφορές βρέθηκαν ακόμη και σε παιδιά μητέρων που έπιναν λιγότερο από μισό φλιτζάνι καφέ την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους — πολύ πιο κάτω δηλαδή από τις τρέχουσες οδηγίες που είναι τα 200 ​​mg ή λιγότερα.

Η μελέτη συνδέεται με προηγούμενη έρευνα που είχε συσχετίσει την πρόσληψη καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με το μικρότερο ανάστημα των παιδιών - και άλλες μελέτες που έχουν βρει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Έτσι, αν σας απασχολεί το ύψος του παιδιού σας θα μπορούσατε να μειώσετε στο ελάχιστο ή να κόψετε τελείως την καφεΐνη.

Θα μπορούσατε για παράδειγμα να μειώσετε την καφεΐνη, γράφοντας στον ελεύθερο χρόνο σας ένα ημερολόγιο, πηγαίνοντας μια βόλτα ή ακόμα και πίνοντας ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ ρόφημα με λίγη νόστιμη κρέμα σαντιγί.

με πληροφορίες από το scarymommy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved