Πλήρης οδηγός για το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Ποια συμπτώματα να περιμένετε και πώς αναπτύσσεται το έμβρυο στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Πλήρης οδηγός για το δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης
Bigstock

Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, κάποια συμπτώματα έχουν ήδη κάνει αισθητή την εμφάνισή τους. Τους επόμενους τρεις μήνες, οι αλλαγές θα είναι ακόμα περισσότερες, η εγκυμοσύνη πιο εμφανής, τα καλά νέα είναι ότι κάποια από τα ενοχλητικά συμπτώματα των πρώτων μηνών θα υποχωρήσουν.

Για κάποιες γυναίκες, το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι το καλύτερο και από τα τρία. Για αρχή κάποια από τα ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου όπως είναι οι πρωινές ναυτίες, ο έντονος πόνος στο στήθος και η έντονη κόπωση, θα υποχωρήσουν.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά.

Πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει το δεύτερο τρίμηνο;

Το δεύτερο τρίμηνο ξεκινά την 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης και διαρκεί μέχρι και την 27η. Συνολικά έχει διάρκεια 14 εβδομάδες και καλύπτει τον τέταρτο, τον πέμπτο και τον έκτο μήνα κύησης.

\

Ποια συμπτώματα να περιμένετε στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Πολλά από τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως είναι οι πρωινές ναυτίες και η ευαισθησία στο στήθος, θα υποχωρήσουν και άλλα, νέα θα εμφανιστούν. Πιο συγκεκριμένα:

Ρινική συμφόρηση. Η ρινική συμφόρηση στην εγκυμοσύνης είναι εν μέρει αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα την περίοδο της κύησης. Τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, κάνουν τις ρινικές διόδους να πρηστούν με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερη βλέννα. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος κάτι που κάνει τα αγγεία στη μύτη να πρηστούν και να προκαλέσουν συμφόρηση.

Ήπιο πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα το βιώνουν 3 στις 4 γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως περίπου την 22η εβδομάδα κύησης, διαρκώντας μέχρι και τον τοκετό. Για να μειώσετε το πρήξιμο προσπαθήστε να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας, αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία ή το αντίθετο.

Ευαισθησία στα ούλα. Μπορεί ακόμα να παρατηρήσετε και αιμορραγία. Επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για να αποκλείσετε κάποια πιο σοβαρή κατάσταση

Κράμπες στα πόδια. Οι κράμπες στα πόδια ξεκινούν συνήθως το δεύτερο τρίμηνο και διαρκούν μέχρι και το τρίτο. Αίτια δεν είναι μόνο οι ορμονικές αλλαγές και το αυξανόμενο βάρος, αλλά και η πιθανή έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου.

Ζαλάδα. Η ζαλάδα είναι αποτέλεσμα της διεύρυνσης και της χαλάρωσης των αιμοφόρων αγγείων,. Τα οποία αυξάνουν την ροή του αίματος προς το μωρό, επιβραδύνοντας όμως έτσι τη δική σας αρτηριακή πίεση.

Πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Όσο το έμβρυο μεγαλώνει, μεγαλώνει και η κοιλιά κάτι που συνεπάγεται πόνο στην περιοχή.

Αιμορροΐδες. Οι αιμορροϊδες προκαλούνται κατά κύριο λόγο από τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες που αυξάνονται, όπως η προγεστερόνη, προκαλούν χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, ενώ παράλληλα το αυξανόμενο βάρος του εμβρύου ασκεί πίεση στα αγγεία αυτά. Επίσης, μπορεί να προκληθούν και από τη δυσκοιλιότητα που είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα την ιδιαίτερη αυτή περίοδο, ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Τα παραπάνω είναι τα κύρια συμπτώματα στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ωστόσο ίσως να παρατηρήσετε και άλλα όπως την προσωρινή απώλεια μνήμης, την κυκλοθυμία και τις εξάψεις.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό

Κάποιες γυναίκες βιώνουν πιο έντονα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και άλλες λιγότερο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

  • Διαβήτης κύησης: τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται στην 24η με την 28η εβδομάδα και μεταξύ αυτών είναι η έντονη δίψα, η κούραση και η συχνοουρία.
  • Απότομη αύξηση βάρους
  • Έντονο πρήξιμο
  • Αλλαγές στην όραση

Πόσο μεγαλώνει το έμβρυο το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Στην 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης, το έμβρυο ζυγίζει όσο περίπου και ένα στήθος κοτόπουλο. Μπορεί να χασμουρηθεί ή και να έχει λόξιγκα.

Στην 21η εβδομάδα, κουνάει χέρια και πόδια και είναι πιθανό να το νιώσετε.

Στην 23η εβδομάδα το βάρος του εμβρύου αρχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Μέχρι και το τέλος του δεύτερου τριμήνου, το μωρό σας θα ζυγίζει λίγο λιγότερο από ένα κιλό.

Τι άλλο συμβαίνει στο δεύτερο τρίμηνο:

Μαλλιά, δέρμα και νύχια. Στην 16η εβδομάδα αρχίζουν να βγαίνουν τα πρώτα μαλλιά του μωρού και στην 22η τα φρύδια και τα βλέφαρα. Το δέρμα του μωρού καλύπτεται από το lanugo, τις πολύ λεπτές και άχρωμες δηλαδή τρίχες που καλύπτουν όλο του το σώμα και το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa), ένα προστατευτικό στρώμα με λευκό χρώμα και η υφή του θυμίζει αυτή μαλακού τυριού. Και τα δύο προστατεύουν το έμβρυο από τη συνεχή έκθεση στο αμνιακό υγρό και συνήθως φεύγουν πριν το μωρό γεννηθεί.

Πεπτικό σύστημα. Το πεπτικό σύστημα του μωρού θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Στο δεύτερο τρίμηνο το έμβρυο μαθαίνει να πιπιλίζει και να καταπίνει καθώς προετοιμάζεται ολοένα και πιο εντατικά για τον κόσμο εκτός μήτρας.

Αισθήσεις. Τα αυτά και τα μάτια του μωρού παίρνουν τις τελικές θέσεις τους. Από την 22η εβδομάδα, οι αισθήσεις του μωρού έχουν αναπτυχθεί επαρκώς ώστε να μπορεί το μωρό να μυρίζει, να ακούει, να βλέπει.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved